StoryEditor

Boj indických tigrov s čínskymi drakmi o dominanciu nad Himalájmi

10.03.2010, 23:00

India a Čína sú oddávnabájne krajiny, inšpirujúce nielen básnikov, literátov, maliarov a nasledovníkov Marca Pola, či Krištofa Kolumba, ale v súčasnosti zamestnávajúce aj geopolitikov a ekonómov.

Charles Dickens by nepochybne aj v dnešnej modernej Indii a Číne našiel inšpiráciu na nové novely. Dobrým námetom by mohla byť aj súčasná právna dišputa Ambani verzus Ambani, spor dvoch bratov, miliardárov, podieľajúcich sa 5 percentami na celkových aktívach Indie, o cenu indickej ropy, nápadne pripomínajúca Dickensov román Pustý dom.
Ako odzátkovaná energia šampanského vytryskla za polstoročie na oboch stranách Himalájí tvorivá sila priemyselného pokroku a rodiaceho sa rozprávkového bohatstva. V kontraste s elitným životným štýlom pritom stále pretrvávajú štvrte s obrovskou špinou, biedou a trpiacimi v chudobe.
Keď v roku 2005 navštívil indický premiér Singh USA, podarilo sa mu ukončiť desaťročia trvajúcu izoláciu v klube vyvolených krajín, ktoré disponujú jadrom, a vracal sa domov so zmluvou o civilnom využívaní tejto energie. Štatút Indie ako "vydedenca" bol dovtedy mlčky, nepriamo, avšak jednoznačne zameraný na pribrzdenie rastu Číny.
Nedávnu návšteva premiéra Singha v USA sa konala v odlišnej atmosfére.V Dillí zavládlo po osemdňovej ceste prezidenta Obamu do východnej Ázie, a najmä signáloch určitého zmäkčovania vzťahov USA - Čína, určité znepokojenie a obava zo straty svojej pozície v hierarchii priorít americkej diplomacie. Nečudo, veď súperenie dvoch najľudnatejších štátov planéty, dlhodobo napínajúcich svaly v pohraničnej oblasti Kašmíru, má historické korene. Súčasný nebývalý ekonomický rozmach v oboch krajinách prekračuje svojím významom hranicu regiónu.

Ako teda možno v kontexte čínsko-amerických vzťahov vnímať geopolitickú pozíciu Indie? Čo si môžu vzájomne USA a India ponúknuť? Obaja lídri, tak Obama, ako aj Singh, sú na začiatku svojho mandátu a disponujú teda politickým kapitálom, aby veci posunuli dopredu.
Na vzájomných vzťahoch USA a Indie sa, po ukončení podozrievania z obdobia studenej vojny, prejavilo aj trochu vyčerpanosti. Po minuloročnom teroristickom útoku v Bombaji, pri ktorom zahynulo 166 ľudí vrátane 6 Američanov, sa však predsa len prehĺbila ich vzájomná spolupráca v otázkach bezpečnosti.
Za posledných 5 rokov sa zdvojnásobil vzájomný obchod a ročne dosahuje viac ako 43 mld. dolárov. Aktuálny medziročný ekonomický rast Indie 7,9 percenta (namiesto očakávaného 6,3 percenta), pričom produkcia rástla o 9,2 a služby až o 9,3 percenta , signalizujú, že ekonomika je dobre naštartovaná a vykazuje znaky oživenia. I keď nemožno zatiaľ hovoriť o boome, doterajšie stimuly priniesli očakávané ovocie a nemusia byť permanentne v budúcnosti využívané. Tieto údaje však môžu vyvolať obavy z inflácie a tlak na zvýšenie úrokovej sadzby ešte do konca tohto roka.

USA a India sa už dlhodobo usilujú o preklenutie rozdielnych pohľadov na opätovné spracovanie amerických dodávok jadrového paliva, čo perspektívne súvisí s osudom predaja amerických reaktorov a dodávkou 126 stíhačiek v hodnote 10 mld. dolárov Indii.
India, ako vychádzajúca vesmírna veľmoc s reálnymi potenciálnymi technickými poznatkami, môže pomôcť USA pri uskutočňovaní ambicióznejších cieľov vo vonkajšom vesmíre, najmä znížením nákladovej náročnosti. Impozantné sú najmä indické príspevky v objavovaní vodných molekúl na povrchu mesiaca lunárnym prieskumníkom Chandrayaan -1. Vesmírna spolupráca medzi USA a Indiou sa perspektívne reálne črtá najmä vo vývoji vyspelých štartovacích technológií, materiálov a spaľovacích procesov, novej generácie kozmických lodí, vyhodnocovaní porovnávania klimatických zmien, vo výskume Mesiaca a využití lunárnych zdrojov, v zrode "vesmírneho situačného poriadku".
Súčasné politické a ekonomické okolnosti v Indii - stabilná koaličná vláda a odrazenie sa z dna globálnej recesie - poskytujú vláde premiéra Singha priestor nielen na naliehavé zvyšovanie vzdelanostnej úrovne, ale aj na uskutočnenie očakávaných reforiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:17