StoryEditor

Trhy čakajú na Obamu (menový komentár)

08.09.2011, 13:32
EURUSD klesol pred dnešnými dvoma zásadnými rizikovými udalosťami, totiž zasadnutím ECB a vystúpením prezidenta Obamu na tému zamestnanosti, ku kritickej dolnej hranici pásma a pomoci na úrovni 200denného pohyblivého priemeru.

Spôsobia tieto udalosti v najbližších dňoch prelomenie tohto pásma?

Austrálska správa o zamestnanosti

Austrálsky trh práce je aj naďalej slabý, ekonomika prišla v auguste o 9,7 tis. pracovných miest a nezamestnanosť vzrástla z 5,1% na 5,3%. Prepad zamestnanosti sa prehlbuje a bude pravdepodobne kritickým faktorom pre rozhodovanie RBA. Ak sa ďalej prehĺbi, otrasie to aj kreslom guvernéra G. Stevensa. Je potrebné poznamenať, že najväčšia miera nezamestnanosti zaznamenaná počas krízy v rokoch 2008-09 predstavovala iba 5,8%, takže skokový nárast o 0,2% je pomerne razantným krokom týmto smerom. Po krátkom vzostupe nad kritickú oblasť 1,0630 vyvolanom včerajšou priaznivou správou o HDP a posilňovaním na akciových trhoch je ďalší rast na vážkach. Pokles späť pod 1,0500 by potvrdil tendenciu k oslabovaniu.

Na programe dňa zasadnutia ECB a BoE

Kritickou udalosťou dneška bude tlačová konferencia ECB. Je veľmi nepravdepodobné, že by J. C. Trichet a spol. hýbali sadzbami, ale vzhľadom k existenciálnej kríze, ktorá znovu zúri v eurozóne, a výraznejším známkam hospodárskeho spomalenia sa nám na tlačovej konferencii pravdepodobne predstaví J. C. Trichet v trochu viac holubičej podobe, ako sme zvyknutí, ale nemali by sme nijako zvlášť počítať s akýmkoľvek pevným stanoviskom ohľadom znižovanie sadzieb. Očakávaná výška sadzieb za 12 mesiacov sa znížila o 25 bázických bodov, zatiaľ čo ešte v polovici júla sa predpokladalo zvýšenie o viac než 25 bázických bodov. Určitú úľavu pre euro priniesla na konci včerajšieho dňa správa o tom, že taliansky senát schválil Berlusconiho revidovaný úsporný plán, ktorý zahŕňa zmeny v dôchodkovom systéme a zvýšenie dane z obratu. Rozdiely v úročení štátnych dlhopisov Nemecka a ostatných európskych štátov boli včera ďaleko menšie, aj keď napríklad talianskej CDS slúžiace k poisteniu štátnych dlhov sú stále ešte dvakrát drahšie ako na začiatku júla.

BoE na svojom dnešnom zasadnutí len ťažko poskytne trhom nejaké vodidlo a je predčasné očakávať akýkoľvek ďalší posun smerom ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu. Všeobecne sa má za to, že BoE bude pravdepodobne vyčkávať, kým nebudú zverejnené aspoň septembrová dáta, aby mohla v porovnaní s augustovými údajmi, ktoré boli očividne ovplyvnené sériou nepokojov, odhadnúť silu obratu v spotrebe. Bankový dom Goldman Sachs nedávno vydal vyhlásenie, podľa ktorého očakáva, že Boe začne v novembri ďalšie kolo nákupu dlhopisov od BoE, čo znie viac-menej reálne, ak teraz začnú dáta oslabovať. Prieskumy spotrebiteľskej dôvery ukazujú, že dôvera spotrebiteľov spadla k úrovniam z konca roka 2008 a začiatku roka 2009. O uvažovaní BoE sa dozvieme viac za dva týždne, až bude zverejnený zápis zo zasadnutia.

Výhľad

V centre pozornosti je dnes po tlačovej konferencii ECB reč Baracka Obamu týkajúca sa zamestnanosti. B. Obama podľa plánu vystúpi na spoločnom zasadaní Kongresu pred prvým zápasom NFL v tomto roku (B. Obama aspoň do určitej miery rozumie národným prioritám.) O 23:00 GMT. Prečítajte si prosím náš predchádzajúci komentár z tohto týždňa, ktorý pojednáva o potenciálnom zvratu, ktorý môže táto reč priniesť. Včerajšie správy, že obsahom tejto reči bude väčšinou rozšírenie existujúcich daňových škrtov a podpora miestnych samospráv, výdavky na infraštruktúru a rozšírenie dávok v nezamestnanosti, neposkytli USD príliš veľkú podporu. Kľúčovou otázkou, ako už sme uviedli skôr, zostáva, či bude v príhovore spomenutý program HIA-2 (Homeland Investment Act 2) a súvisiace opatrenia. Vzhľadom k zjavnému úspechu intervencie SNB by silná podpora programu HIA-2 mohla mať za následok ďalší výrazný pohyb nahor, možno až k nebotyčnej úrovni 0,95 alebo dokonca parite v dohľadnej dobe. Zostaňte na príjme.

V piatok prebehne zasadnutie predstaviteľov krajín G-7, ale sprevádza ho povesť, že z neho možno nevzíde ani komuniké. Zasadnutia G-7 sú obvykle nezáživné, takže ani od piatkového zasadnutia nebudeme očakávať nič svetoborného.

J. Hilsenrath uverejnil vo Wall Street Journal článok, podľa ktorého Fed vo veci ďalšieho kola QE uvažuje o jednej z troch možností a svoju voľbu možno naznačí už na zasadnutí 21. septembra. Z týchto troch možností sa zdá operácia Twist (predávať predný koniec výnosovej krivky, a udržať tak vyššie výnosy a podporiť peňažné trhy a nakupovať dlhý koniec a tým ešte viac znížiť dlhodobejšie sadzby) najpravdepodobnejšia.

John J. Hardy, stratég menových trhov, Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. júl 2024 01:27