StoryEditor

Hromadenie dlhu končí zle. Vojnami (komentár dňa)

05.12.2011, 23:10
Pred nami sú tvrdé bankroty, tvrdí manažér hedžového fondu Kyle Bass.

Vojna? Rozpad eurozóny? Recesia v USA? Bankrot Japonska? Nemožné, pomyslíte si. Tento názor však nezastáva každý. Známy manažér hedžového fondu Kyle Bass sa domnieva, že Amerike zostáva na skutočné riešenie dlhových problémov už iba 3 až 5 rokov. Je to výrazne menej, ako 10+ rokov, na ktorých sa dnes zhodne väčšina odborníkov. Hlavný dôvod rýchlejšej potreby riešenia spočíva v prebiehajúcich a budúcich udalostiach v Európe a Japonsku – a tie budú podľa neho (pre USA) rozhodujúce.

Vo svojom rozšírenom rozhovore pre AmeriCatalyst poukazuje na optimistickú zaujatosť a sebaklam, ktorá bráni ľuďom pochopiť scenáre, ktoré buď vedú k naozaj zlým výsledkom, alebo iba formálne zlým výsledkom. S poukázaním na pád Lehman Brothers Bass vysvetľuje ,ako sme boli nastavení na vieru, že vždy existujú zadné dvierka, alebo záchranca.... a teraz sú tieto zadné dvierka otázne na korporátnej aj najvyššej (napríklad na úrovni centrálnych bánk a MMF) úrovni a ich úloha je spochybňovaná, a je to tá obrovská priepasť medzi tým, čomu veríme a tým, čo sa naozaj stane, ktorá spôsobuje obrovskú volatilitu na trhoch (riziko áno/nie).

Opakujúc, aká kritická je psychológia súčasnej situácie, Bass pokračuje a v pravom svetle ukazuje optimizmus ohľadom globalizácie (aspoň v západnom svete), ničí mýtus o 50% odpise gréckeho dlhu ako riešení, japonskej xenofóbii a strate úspor, štrukturálnych versus cyklických dopadoch pre rozklad amerického kapitálu, deficity a dno trhu s nehnuteľnosťami, globálnom nasýtení dlhu, a ako to všetko vplyvom na sociálny systém povedie k vojne.

Tí, ktorí si myslia, že 50% odpis gréckeho dlhu zachráni Grécko, prišli o rozum. Je to iba úplné vymazanie dlhu, ktoré môžu dať Grécku na základe zákonov matematiky nejakú šancu.

Bass diskutuje do detailu o Keynesovi a vzniku MMF a nové usporiadanie sveta, ktoré predpokladá, pretože súčasné nahromadenie dlhu v priebehu mieru nemá historický precedens (keďže to v minulosti končilo konfliktom, alebo bolo vytvorené konfliktom).

A ako toto nahromadenie dlhu musí nevyhnutne skončiť: Všetko je to v princípe o sociálnej štruktúre sveta... čo to všetko znamená? To znamená vojnu.

A zhrnutie pre každého neúnavného pouličného obchodníka:

Toto nie je cyklické oživenie z krízy po dvoch rokoch a nemali by ste nakupovať akcie, pretože pomer P/E je v pomere ku historickému vývoju S&P nízky, pretože E je na tom zle. Čaká nás pokles a ľudia nevedia, ako na pokles reagovať. Teraz sme v časoch najväčších ziskov! Zisky iba vyzerajú dobre, ale nie ak zoberiete do úvahy všetky zlé aktíva a započítate ich do celkového rozpočtu.

Potrebujeme sa zbaviť dlhu globálne. To sme ešte nespravili. Zatiaľ iba vidíme marginálne oddlžovanie v Európe a situácia je dramatická už teraz.

Konsenzus znie v USA nízky/pomalý rast HDP – nie recesia, USA je na tom lepšie ako Európa, Európa v miernej recesii, ako tak zvládnuteľnej, treba ísť na rozvojové trhy, tam je centrum diania.

Konsenzus však nikdy nemá pravdu.

Nie som platený za optimizmus, alebo pesimizmus. Som platený za realizmus a realita je teraz negatívna.

Neverte vládam, keď vám hovoria, že všetko bude v poriadku. Deň predtým, ako Mexiko devalvovalo o 60 %, vláda akúkoľvek devalváciu popierala. Vlády nemusia a nikdy pravdu nepovedia. Zisťujte si vlastné čísla.

Scenáre Kyle Bassa potvrdzuje aj posledný vývoj výrobných PMI (indexov nákupných manažérov) z celého sveta, kde všetky okrem USA naznačujú začiatok recesie:

Zdroj: ZeroHedge

K miernemu oneskoreniu poklesu priemyselnej výroby v USA oproti zvyšku sveta však veľmi pravdepodobne prispel nárast výroby (vládou zachránenej) automobilky General Motors, kde v novembri spočívalo 623 666 nepredaných automobilov, čo je doposiaľ rekord a predstavuje to 3,5 násobok všetkých predaných aút GM v novembri; a nárast nepredaných automobilov o 31 000 oproti predošlému mesiacu.

Vývoj globálneho dlhu nie je radostný:

Zdroj: Business Insider

Historicky sa jeho hodnota pohybovala na úrovni 200 % HDP, a to vtedy, keď sa viedli vojny. Dnes sme na úrovni 310 %. Kyle Bass uzatvára: „Neexistuje dostatočne veľký záchranca s magickým zásobníkom kapitálu, aby odvrátil neradostný záver globálneho dlhového supercyklu. Myslíme si, že tvrdé bankroty sú bezprostredne pred nami.“

Zdroj: ZeroHedge

Alexander Ač

Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne


01 - Modified: 2005-04-15 11:43:04 - Feat.: 0 - Title: BMW ponúka záujemcom výrobnú značku Roveru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:40