StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

05.05.2003, 00:00
Independent
Dramatický presun amerických ozbrojených síl zo základní v Nemecku do tzv. novej Európy, napríklad do Bulharska, Rumunska, Poľska a Maďarska, sa po vojne v Iraku posúva na skorší termín. Podľa správ zo Spojených štátov sa 17 000-členná obrnená divízia, ktorej väčšinu vyslali do Iraku z Nemecka, do tejto krajiny už nevráti. Rumunský minister obrany medzičasom oznámil, že čoskoro sa začnú rozhovory s Washingtonom o umiestnení väčšieho počtu amerických vojakov na základniach v Rumunsku. Obdobie po vojne v Iraku sa využíva na zmenu medzinárodného bezpečnostného rámca a najväčšie presuny amerických ozbrojených síl po druhej svetovej vojne. V Európe bolo umiestnených 112-tisíc amerických vojakov, z toho 80 percent v Nemecku. No keďže vlády Nemecka a Francúzska sú terčom najväčšej kritiky Washingtonu za ich opozíciu proti vojne v Iraku, Pentagón sa zdá byť rozhodnutý presunúť značnú časť svojich síl na východ. Bývalé komunistické krajiny prijímané do NATO nielenže ponúkli politickú podporu vojnovému úsiliu Washingtonu, ale môžu poskytnúť aj strategické základne. (Viac amerických vojakov bude mať základňu vo východnej Európe, Stephen Castle, 2. 5.)

Süddeutsche Zeitung
Kríza okolo SARS ukázala, ako ďalekosiahlo ovplyvňuje Komunistická strana Číny médiá v krajine a ako ďaleko je jedna z najľudnatejších krajín sveta od slobody tlače. Čínske médiá sa stali v posledných rokoch oveľa pestrejšie a pútavejšie, možno aj preto, lebo si musia zarábať samy na seba. Mnohých pozorovateľov to priviedlo k názoru, že čínska tlač je slobodnejšia. Až epidémia SARS ukázala, aký nesprávny bol tento názor. Čínske médiá má ešte stále pevne v hrsti komunistická strana a vláda. V čase, keď v Hongkongu vládol už dávno poplach, objavil sa v pekinských novinách nenápadný článoček s názvom SARS pod efektívnou kontrolou. Kritikov takejto zavádzajúcej informačnej politiky označil známy denník China Daily za antičínsku kliku a Ľudové noviny ich vyhlásili za "zlomyseľných" ohováračov. (V zovretí strany, Kai Strittmatter, 4. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:40