StoryEditor

Vynútené peniaze na dividendy

25.05.2004, 00:00
Podľa návrhu zákona sa stanovuje občanom povinne formou dane odvádzať poistné na zdravotné poistenie akciovkám, avšak nikde sa nestanovuje, že "vynútené" peniaze majú použiť práve a len na zdravotnú starostlivosť, na nákup nových prístrojov, na prevencie. Poistencom tak ostáva len veriť vo filantropiu akcionárov, že im leží na srdci zdravie piatich miliónov občanov SR.

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac by mal dnes, ak bude parlament rokovať podľa plánu, predkladať najdôležitejší reformný zákon -- zákon o zdravotných poisťovniach. Zákon určuje, že povinnými odvodmi na zdravotné poistenie budú disponovať súkromné spoločnosti, ktoré navyše dostávajú právomoc dohodovať si ceny pre lekárov a nemocnice. Teda, koľko zaplatia všeobecnému ambulantnému lekárovi, koľko za operáciu žlčníka či slepého čreva. Podľa návrhu zákona sa stanovuje občanom povinne formou dane odvádzať poistné na zdravotné poistenie akciovkám, avšak nikde sa nestanovuje, že "vynútené" peniaze majú použiť práve a len na zdravotnú starostlivosť, na nákup nových prístrojov, na prevenciu. Poistencom tak ostáva len veriť vo filantropiu akcionárov, že im leží na srdci zdravie piatich miliónov občanov SR. V zákone je síce zmienka o tom, že v prípade existencie poradovníka na operácie musí akciovka použiť zisk na zníženie počtu čakateľov na operácie, nie však celý. Podľa autorov zákona úplne postačí, ak najviac 50 percent zo zisku uvoľnia na zdravotnú starostlivosť. Úžasná situácia! Akcionári zdravotnej poisťovne si vyplatia výnosy a poistencom, na ktorých už nezvýšilo, povedia, že na výmenu bedrového kĺbu si musia ešte rok, dva počkať, pretože nie sú peniaze. Akcionári zdravotných poisťovní si vyplatia dividendy a poistencom predložia zoznam tritisíc chorôb, za ktoré si budú musieť v ordináciách lekárov či počas hospitalizácie v nemocnici doplatiť. Poistenec sa tak bude musieť zmieriť so situáciou, že aj keď pravidelne platil odvody na zdravotné poistenie a aj keď bola jeho zdravotná poisťovňa zisková, u lekára musí otvárať peňaženku a v hotovosti "zacvakať" za chrípku, za zápal ucha a za iné choroby. Pritom nikde nemá garanciu, do akej výšky sa doplatky môžu vyšplhať. Štát by nás teda zákonom prinútil dávať peniaze určeným privátnym subjektom, bráni sa však prinútiť tieto subjekty, aby na revanš peniaze použili len na predpísaný účel -- teda na úhradu zdravotnej starostlivosti. A toto všetko sa bude diať v systéme povinného verejného zdravotného poistenia, kde by mala platiť rovnosť ako jedna zo základných zásad.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:43