StoryEditor

Bez dohody s Európou čaká forint prudký pád

31.01.2012, 23:05
Orbán sa so svojou politickou taktikou prepočítal, tvrdí v rozhovore pre Finweb maďarský analytik Gergely Gimes.

Čo je najväčší problém maďarskej ekonomiky?
Jedným z hlavných problémov je zahraničný dlh štátu, ľudí a firiem tiež. Na druhej strane, úroveň hospodárskeho rastu je veľmi nízka.

Je pre krajinu nutné dohodnúť sa na úvere s MMF a Európskou úniou?
Bez dohody o pôžičke bude forint výrazne oslabovať. Potom by už bolo financovanie štátneho dlhu dlhodobo neudržateľné. Maďarská vláda môže hrať o čas, to však uzavretiu dohody nepomôže.

Myslíte si, že Maďarsko stojí pred hrozbou bankrotu a čaká ho osud Grécka?
Nie, v porovnaní s Gréckom sú základné ukazovatele maďarskej ekonomiky oveľa lepšie. Výška maďarského dlhu v pomere k HDP je len polovica gréckeho. Zároveň má Maďarsko oveľa stabilnejší bankový systém.

Je pre vašu ekonomiku ľahké nájsť zahraničných investorov?
Po transformácii ekonomiky sa Maďarsko stalo vodcom v regióne, pokiaľ ide o priame zahraničné investície, čo znamená, že zahraniční investori a spoločnosti hrajú dôležitú úlohu v maďarskej ekonomike. Vláda vedená Viktorom Orbánom však dáva prednosť maďarským spoločnostiam pred zahraničnými a po nástupe Fideszu k moci sa mnohé rozhodnutia týkajúce sa maďarskej ekonomiky zhoršili. V dôsledku toho môže podiel zahraničných investícií klesnúť.

Má maďarská ekonomika nejaké výhody v porovnaní s okolitými krajinami?
Pokiaľ ide o infraštruktúru a zručnosti zamestnancov, Maďarsko je stále pred niektorými krajinami v regióne.

Čo si myslíte o politike Viktora Orbána?
Keď sa dostal k moci v roku 2010, jeho ciele boli jasné. Posilniť pozíciu Maďarska, obmedziť prerozdeľovanie a sociálny systém, reformovať hlavné štruktúry štátu. Možno sa však so svojou taktikou prepočítal a teraz má vláda veľa oponentov vnútri aj mimo krajiny, zatiaľ čo spojenci z okolitých krajín, zdá sa, chýbajú. Hlavné nedostatky sa týkajú ekonomiky, kde si vláda tvrdohlavými rozhodnutiami zúžila svoj voľný priestor.

Aký je postoj Maďarov k politike premiéra?
Podľa prieskumov podpora vlády postupne klesá, no Fidesz stále vedie pred opozíciou. Hoci sú očakávania voličov pre budúcnosť stále horšie, neznamená to jasnú a rozhodujúcu podporu opozičnej strany.

Spolieha sa Orbán na návrat Roberta Fica?
Je zrejmé, že Fico je so svojou stranou pravdepodobný víťaz volieb na Slovensku. Rovnako sa dá čakať, že sa pokúsi znovu vybudovať svoju európsku povesť čiastočne aj na opozícii voči Viktorovi Orbánovi (a naopak).

Gergely Gimes

analytik Political Capital

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 02:46