StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.01.2004, 23:00
Die Welt
Od Američanov a Britov nebolo múdre odôvodňovať preventívnu vojnu proti Iraku akútnym nebezpečenstvom zbraní hromadného ničenia. K tomuto záveru prišiel jeden z najvýznamnejších amerických mozgových trustov Carnegie Endowment for International Peace. Jej verejná intervencia prichádza práve teraz, keď je vhodný čas na predbežnú bilanciu. Známe zbrojné iracké programy predstavovali pre susedov nebezpečenstvo. Bilancia útočných vojen, správy o porušovaní ľudských práv, zločinecká dimenzia režimu strany Baas a obzvlášť hra na mačku a myš, ktorú hral Irak s medzinárodným spoločenstvom, boli však veci, ktoré sa mali sprostredkovať medzinárodnej verejnosti. Napriek tomu, že námietky medzinárodného práva proti podobných preventívnym intervenciám platia, Irak sa znovu mohol pokojne nadýchnuť. A celý výbušný región je v pohybe. Líbya, Sýria, Egypt - všetci chcú hovoriť s Američanmi a Izraelom, akoby práve teraz objavili dialóg. To je predsa dobrá bilancia po trištvrte roku. A mimochodom: najväčšia zbraň hromadného ničenia, ktorú hľadali a našli, je sám Saddám Husajn. (Neohrozene, Andrea Seibel, 10. 1.)


Wall Street Journal
USA chcú stiahnuť z Nemecka 30- až 40-tisíc amerických vojakov a podporných pracovníkov. Znižovanie ich počtu by sa malo začať koncom budúceho roka a Nemecku tento zámer už oznámili. Námestník amerického ministra obrany pre politiku Douglas Feith na stretnutí s vysoko postavenými nemeckými predstaviteľmi v decembri informoval, že v rokoch 2005 - 2006 plánujú USA stiahnuť pozemné jednotky s ťažkou technikou. Opatrenie sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou týkať 30 000 až 40 000 príslušníkov 1. obrnenej divízie s ústredím vo Wiesbadene a 1. pechotnej divízie vo Würzburgu, teda asi polovice príslušníkov všetkých amerických útvarov v Nemecku. Americká vláda na druhej strane dospela k dohode s Tureckom o opätovnom otvorení dôležitej leteckej základne pre podporu operácií v Iraku. (USA chcú znížiť počet vojakov v Nemecku, 10. 1.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:45