StoryEditor

Prehra protijadrovej loby

14.09.2004, 00:00
Európska komisia sa pokúsila o nemožné. A neuspela. Nemožno jej to vyčítať. Nová jadrová legislatíva, ktorú chce komisia schváliť ešte pred nástupom nového kolégia komisárov, je vyklieštená a smiešna v porovnaní s tým, o čo komisii išlo.

Európska komisia sa pokúsila o nemožné. A neuspela. Nemožno jej to vyčítať. Nová jadrová legislatíva, ktorú chce komisia schváliť ešte pred nástupom nového kolégia komisárov, je vyklieštená a smiešna v porovnaní s tým, o čo komisii išlo. Brusel chcel čiastočne prevziať právomoci národných orgánov a dohliadať na jadrovú bezpečnosť. Krajiny únie mali do roku 2018 zabezpečiť uskladnenie vyhoretého jadrového paliva. Každý štát mal vyčleniť prostriedky do fondu na údržbu odstavených jadrových elektrární a Európska komisia mala mať možnosť kontrolovať prevádzky a sama vyhodnocovať ich bezpečnosť. Mohla by členským krajinám únie nalinkovať, dokedy majú vyriešiť skladovanie vyhoreného paliva a koľko peňazí sa má vyčleniť na jadrovú bezpečnosť. Bola to trúfalosť?
Komisia nemala na výber. Keď na konci deväťdesiatych rokov začalo Rakúsko bojovať proti spusteniu Temelína, rakúski poslanci Európskeho parlamentu tlačili na Európsku komisiu, aby definovala, čo je z hľadiska únie bezpečná jadrová elektráreň. Komisia už predtým donútila Bulharsko a Litvu odstaviť staršie bloky jadrových elektrární černobyľského typu. Pre Rakúsko, ktoré jadrovú energetiku odmietlo, bolo logické, že pri troche snahy by sa mohli zavrieť i Temelín a Mochovce. Lenže Viedeň úspech neslávila.
Spor o jadrovú energetiku potom vstúpil do druhého dejstva. Komisia pod tlakom zelených poslancov z Rakúska a zo Švédska začala pripravovať spoločnú úniovú jadrovú politiku. A to napriek faktu, že väčšina krajín únie oslabenie svojich právomocí v tejto veci vopred odmietla.
Otázka znie, prečo sa pripravujú takéto bitky? Bola to len skúška, či jadrové zákony, vyhovujúce nejadrovým krajinám, prejdú? Málokto pochybuje, že britská a francúzska vláda nedbajú o bezpečnosť jadrových zariadení. Rovnako tak aj český a slovenský kabinet pod dohľadom medzinárodných orgánov. Bitka o spoločnú úniovú jadrovú politiku má napriek tomu logiku. Bola významným dejstvom sporu o Temelín. Nikto sa však neodváži tvrdiť, že posledným. Protijadrová loby nezoslabla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:52