StoryEditor

Kto môže za americký dlh (komentár dňa)

05.09.2012, 00:10
Republikáni presviedčajú svojich voličov, že za dlhy môže Obama. Realita je však iná.

Zaujal ma článok Ezry Kleina z Washington Post s prehľadným grafom. Kým sa rečníci na predvolebnom zjazde Republikánskej strany predháňajú v presviedčanie voličov, že Barack Obama a demokrati sú zodpovední za americký dlh, realita je o dosť iná.



Republikáni totiž osočujú Obamu z politických krokov, ktoré sami presadzovali v Bushových rokoch, a z recesie, ktorá začala pod dohľadom republikánskeho prezidenta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Graf, ktorý pripomína vrstvenú tortu, ukazuje podiel jednotlivých ekonomických zásahov vlády do výšky štátneho dlhu. Najväčší priestor zaberá zníženie daní pre bohatých z Bushovej éry, ktoré sa Obamovi nepodarilo zastaviť. Väčšina zvolených republikánov chce prechodné zníženie daní urobiť permanentným.

Na druhom mieste je hospodárska kríza, teda to, čo ekonómovia nazývajú automatické stabilizátory. Vyššia nezamestnanosť, nižšie daňové príjmy, vyššie sociálne transfery v podobe pomoci.

Červená farba reprezentuje vojnu v Iraku a Afganistane. Bledomodrá farba predstavuje Obamov rozpočtový stimul. Za pripomenutie stojí, že proti Obamovmu rozpočtovému stimulu navrhovali republikáni svoj ​​vlastný v podobe daňových škrtov, ktoré by rozpočet pripravili o ďalšie tri trilióny dolárov.

Až potom prichádza na rad program TARP. Keby nebolo vojen, finančných kríz a daňových škrtov, predstavoval by celkový štátny dlh 20 až 30 percent HDP.

Jan Macháček

komentátor Respektu

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SLK Elektro postaví nový závod 02 - Modified: 2005-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do SR príde ďalšia kórejská firma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:35