StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

22.01.2003, 23:00

Die Welt
Berlín a Paríž slávili včera 40. výročie uzatvorenia zmluvy o nemecko-francúzskej spolupráci, ktorú 22. januára 1963 podpísali nemecký kancelár Konrad Adenauer a francúzsky prezident Charles de Gaulle. Program osláv je skutočne grandiózny. Nejde však ani tak o historické spoločné zasadnutie nemeckého a francúzskeho parlamentu na zámku Versailles, ako o to, že práve Elyzejská zmluva znamenala návrat k normálnym vzťahom medzi dvoma významnými európskymi národmi. Kiežby sa podobný krok podarilo dosiahnuť napríklad aj vo vzťahu medzi Nemeckom a Poľskom. S výnimkou anglicko-francúzskych vojen bojovali v minulosti najviac medzi sebou práve Nemci a Francúzi. Je to veľmi slávna a veľmi smutná história. (Berlín a Paríž slávia 40. rokov Elyzeja, DW/dfs, 22. 1.)

Die Presse
Najmenšia zo štyroch strán vládnej koalície na Slovensku -- liberálna Aliancia nového občana (ANO) -- prekvapujúco pohrozila, že svoju činnosť vo vládnucom zväzku ukončí -- a prispeje tak k možnému pádu premiéra Mikuláša Dzurindu. Podľa predsedu ANO Pavla Ruska existujú totiž dôkazy o tom, že špičkových politikov aliancie odpočúva na osobný Dzurindov pokyn Slovenská informačná služba a zbiera o nich diskreditujúci materiál. Dzurinda im chcel údajne -- okrem iného -- "prišiť" kontakty s domnelým bossom slovenského podsvetia, na ktorého podal premiér nedávno trestné oznámenie. Odchod ANO z vlády by však mohol znamenať pád Dzurindovho kabinetu. Stredopravá koalícia, ktorá na Slovensku vznikla po minuloročných jesenných parlamentných voľbách, by totiž disponovala v slovenskom parlamente len tesnou väčšinou 78 zo 150 hlasov. Predseda ďalšej spoluvládnucej strany -- SMK -- Béla Bugár označil najnovší škandál na slovenskej vnútropolitickej scéne za "zlý signál pre zahraničie." Hroziť odchodom z koalície krátko pred vstupom krajiny do NATO a EÚ nie je podľa jeho názoru práve najvhodnejšie. On sám však zastáva názor, že krízu sa podarí urovnať. (Hospodárski liberáli ANO hrozia odchodom so slovenskej koalície, Christoph Thanei, 22. 1.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 19:42