StoryEditor

Pri IT zákazkách sme boli opatrní

02.10.2012, 00:00

Áno, Sociálna poisťovňa sa za môjho vedenia snažila skomplikovať prístup tým IT firmám, v ktorých bolo zrejmé, že ich prihlásenie sa do súťaže je len snahou o „siahnutie si na peniaze“, ale bez akejkoľvek zodpovednosti, ako i predpokladu zákazku k spokojnosti zrealizovať. Rovnako tak sme boli veľmi opatrní pri IT firmách, ktoré roky na zmluvnom vzťahu so Sociálnou poisťovňou parazitovali a ich záujmom nebola funkčnosť systémov Sociálnej poisťovne, ale len istý a trvalý príjem. Asi mi dá každý za pravdu, že na Slovensku nie je 19 firiem spôsobilých na dodávku Centrálneho registra Sociálnej poisťovne, toľko sa ich však do súťaže prihlásilo.

Samozrejme, tvrdenie, že nami nastaveným kritériám vyhovela len jedna jediná firma, je úplne nezmyselné. Čo sa týka zrušenia súťaže, verdikt Úradu pre verejné obstarávanie ma naozaj neprekvapil, lebo bolo zrejmé, že nová vláda má záujem celý program OPIS pre Sociálnu poisťovňu vysúťažiť ako jeden celok, a nie po častiach ako sme sa rozhodli my. V každom prípade nemám dôvod tento zámer spochybňovať, lebo i súťaž v jednom veľkom bloku má určité výhody, ale, žiaľ, aj negatíva. Túto možnosť sme na začiatku zvažovali i my, rozhodli sme sa však inak. Myslím si, že podstatný však bude výsledok a ten ukáže až budúcnosť.

Takže, aby som sa jasne vyjadril, neprekáža mi ani tak verdikt Úradu pre verejné obstarávanie, pretože ich stanovisko bolo všeobecne známe už pred približne štyrmi – piatimi mesiacmi, ale skôr snaha o vymýšľanie dôvodov v zmysle zásady: „Kto chce psa biť, palicu si nájde.“

Na margo Úradu pre verejné obstarávanie by som ešte rád poznamenal, že so záujmom sledujem jeho prácu a priznám sa, že som doteraz nepochopil, koho záujmy vlastne obhajuje. Naivne sa domnievam, že by mali hájiť záujem štátu. Uvedomujem si však, že kladú podstatne väčší dôraz na dodržanie administratívnych procedúr, ako na samotný výsledok verejného obstarávania, respektíve prospešnosť pre štát. Na záver ešte jedna dobre mienená rada spomenutému úradu. Ak sa i rozhodnú zaujať zlé a účelové stanovisko, mali by vždy reagovať rýchlo, lebo svojou pomalosťou paralyzujú ďalší postup úradov. Dôležité je nestrácať drahocenný čas a dostať možnosť opätovného pokusu pri čerpaní eurofondov.
Ľuboš Lopatka, bývalý riaditeľ Sociálnej poisťovne

Autor reaguje na článok Poisťovňa zrušila IT tender z 28. septembra

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:04