StoryEditor

Ropu čaká prepad, zlato hľadá smer

13.08.2012, 17:05
Autor:
Ole HansenOle Hansen
V minulom týždni ceny naprieč rôzne komoditné sektory všeobecne rástli.

Hlavné slovo malo opäť počasie a geopolitické riziká. Len málo sa pozornosť zameriavala na slabý rast globálnej ekonomiky, čo by inak bolo v rozpore s rastúcimi cenami. Navyše aj napriek mesiac trvajúcemu rastu sa do stredobodu pozornosti znova vracia spomaľujúci dopyt. Otázkou tak zostáva udržateľnosť nedávnej špičky, najmä v energetickom sektore.

Komoditný index DJ-UBS pridal 0,4 percenta. Na vlne ziskov sa tak vezie už šiesty z uplynulých siedmich týždňov, a to vďaka solídnym ziskom poľnohospodárskeho a energetického sektora.

 

 

Ropa sa stále drží vysoko

Cena severomorskej ropy Brent rastie už druhý týždeň v rade, a oproti výpredajom trvajúcim od marca do júna sa spamätala o 60 percent. V súčasnosti za tým stoja tri faktory: pokles v dodávkach zo Severného mora kvôli augustovej a septembrovej odstávke vrtov, geopolitické napätie v Sýrii, Iráne a Líbyi, ako aj očakávanie ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré opäť pritiahlo investorov bežne zameraných na finančné trhy do energetického sektoru.

Mesačný kontrakt ropy Brent sa kvôli zníženej produkcii zo Severného mora obchodoval oproti rope WTI už o 20 dolárov vyššie a spread medzi prvým a druhým futures kontraktom na ropu Brent sa z diskontu presunul k prémii 1,60 dolára za barel počas júla a augusta, čo len dokazuje napätie na spotovom trhu. V septembri sa očakáva, že sa denné dodávky troch druhov severomorskej ropy, ktoré dohromady tvoria ukazovateľ Brent, prepadnú na najnižšiu hodnotu za viac ako päť rokov.

Mesačný spot ropy Brent - zdroj: Saxo Bank


Medzitým svet obchádza strašiak menom geopolitické napätie, ktorý môže spôsobiť náhle výpadky v dodávkach ropy. V súčasnej chvíli máme hneď niekoľko miest, kde potenciálne hrozia nepokoje. Všetky dohromady aj každé zvlášť vytvárajú na ropných trhoch obavy a nepokoj. Navyše v posledných dňoch sa ešte viac vyhrocuje situácia v Sýrii. Keď k tomu pripočítame potýčky v Líbyi a pokračujúce embargo na export iránskej ropy, v krátkodobom horizonte ohrozujú ropné trhy možné výpadky. Irak navyše vďaka iránskemu embargu prvýkrát za viac než dvadsať rokov preberá úlohu ropného šampióna.

Nepriaznivá bola tiež mesačná správa organizácie OPEC, ktorá pre rok 2013 odhaduje oproti tomu tohtoročnému spomalenie ropného dopytu. Riziko ešte zvyšujú pochmúrne vyhliadky Európy, ktoré by mohli celú predpoveď znížiť o 20 percent. Zlé správy pre ropu dorazili aj z Číny. Tá v júli zaznamenala rekordný prepad exportu. Navyše sa celkový dovoz ropy do Číny scvrkol na najnižšiu hodnotu tohto roka.

Spomínané tri faktory v súčte pomohli rope k vyšším cenám, a to napriek tomu, že ju vôbec nepodporila nízka aktivita svetovej ekonomiky. Než sa dopracujeme k tomu, že sa výhľad svetovej ekonomiky preukázateľne zlepší - a dopyt po rope sa tak zvýši, budeme sa držať našej predpovede pre tretí kvartál. Podľa neho by sa ropa Brent mala na konci tohto roka vrátiť k 105 dolárom za barel.

Zlato hľadá smer

S tým, ako počas augustových prázdnin chýba na trhu likvidita a mnoho obchodníkov trávi čas ďaleko od svojich monitorov, prevzali opraty krátkodobí investori. A tí sa snažia profitovať z malých pohybov ceny. Bez výraznejších akcelerátorov, ktoré by dokázali zatlačiť na výraznejší pohyb, sa cena zlata ustaľuje v čoraz užšom pásme.

Avšak aj tak vývoj v poslednom týždni podčiarkuje pozitívny sentiment. Výpredaje sa stretávajú s okamžitým nákupom. Dolár našiel ďalšiu podporu a pokračuje v miernom posilňovaní, a to najmä voči euru. To opäť sťaží pozíciu býkom, ktorí špekulujú na vyššie ceny žltého kovu. Počas čakania na iskru, ktorú by mohli rozdúchať rastúce ceny jedla a ich vplyv na infláciu, sa pripravme na pokračovanie trendu obchodovania v úzkom pásme. Kľúčovou úrovňou bude horná hranica na 1640 dolárov za uncu. Dolná hranica potom predstavuje 1570 a 1540 dolárov za uncu.

 Spotová cena zlata - zdroj: Saxo Bank


Pri cukre dochádza k vyberaniu ziskov

Cena cukru počas júla rástla a pomohla indexu UN FAO sugar počas mesiaca pridať zhruba 11 percent. K tomuto rastu prispelo hlavne zlé počasie. Brazília čelila dažďom, ktoré oddialili začiatok zberu cukrovej trstiny, a výhľad celkovej produkcie Indie neblaho znížili monzúny. Pridala sa aj celková býčia nálada u poľnohospodárskych komodít.

Cukor, októbrový futures - zdroj: Saxo Bank


Od vrcholu na úrovni 24 dolárov za uncu už však cena cukru prudko klesá smerom k dvadsiatim dolárom. Nasledujú tak zlepšujúce sa poveternostné podmienky v Brazílii a klesajúci počet oneskorených dodávok. Aj situácia v Indii sa už zlepšila, a špekulanti opustili dlhé pozície. Cena tak i ďalej môže klesať.

Biedna úroda

Najočakávanejšia správa za posledných niekoľko rokov "Svetové poľnohospodárske zásoby a odhady dopytu" bola zverejnená v piatok. Ide o prvý poriadny popis škôd na americkej úrode, ktoré spôsobili najhoršie suchá za viac než 50 rokov. V tejto správe americké ministerstvo poľnohospodárstva znížilo svoje odhady pre produkciu kukurice pre rok 2012 až 2013 o 17 percent, a o 11,7 percent u sójových bôbov (v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom).

Čoskoro sa tiež pozornosť môže obrátiť na Južnú Ameriku a Austráliu, ktoré sa práve pustili do jarnej výsadby, očakáva sa, že tamojší farmári šikovne zareagujú na vysoké ceny plodín. Lepšia, než sa čakalo, bola nakoniec produkcia pšenice a jej koncové zásoby. Keď sa ale pozrieme na trhy so pšenicou a klesajúcu produkciu tejto plodiny v Rusku spolu s tým, že možno zaujme miesto v pozícii hlavnej obživy kukurica, by jej cena mohla napriek počiatočnému oslabeniu zostať hore.

Ole Hansen

komoditný stratég Saxo Bank

01 - Modified: 2005-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri Gbeľanoch vyrastie tréningové centrum Kia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:58