StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

07.12.2003, 23:00

Der Standard

Nadšený potlesk zo strany slovenskej opozície a nevôľa a prekvapenie vládnej koalície -- v takejto atmosfére v piatok ráno predniesol Schuster svoj prejav o stave republiky v parlamente. Napriek tomu, že sa počítalo s jeho kritickým prejavom, prekročil Schuster všetky očakávania. O rozruch sa postarala najmä ostrá a konkrétna kritika šéfa vládneho kabinetu Mikuláša Dzurindu. Dôvodom nekonečných sporov koaličných partnerov sú podľa Schustera osobné mocenské ambície. Výnimočne kriticky sa slovenský prezident vyjadril k reformnému kurzu vlády. Reakcie na Schusterov prejav zo strany koalície boli, ako sa očakávalo, negatívne. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský správu prezidenta označil za neobjektívnu kritiku a sám Dzurinda odmietol komentovať útoky na svoju osobu. (Ostrá kritika v parlamente, 6. 12.)

Die Presse

Hoci sa kabinetu kresťansko-liberálneho premiéra Dzurindu vo štvrtok večer podarilo bez ujmy prejsť viacerými osudovými hlasovaniami o sérii reformných zákonov, v piatok dopoludnia sa stal terčom verbálnych útokov prezidenta Rudolfa Schustera. Už šesť parlamentných hlasovaní navyše spôsobil Schuster, ktorý nepodpísal reformné zákony a dočasne zastavil niektoré z najdôležitejších prvkov sociálnej a daňovej reformy. Viacerí špičkoví politici z vládneho tábora pritom naznačovali možný koniec koalície v prípade, že sa nepodarí presadiť reformné dielo. Krátko po úspešne zvládnutých hlasovaniach v piatok nasledovala studená sprcha -- prezident Schuster vytkol vo výročnej Správe o stave republiky pred parlamentom predstaviteľom vlády, že osobné a stranícke záujmy stavajú nad blaho štátu. Výsledok toho je skutočnosť, že vyše 80 percent obyvateľstva je s vládnou politikou nespokojných, konštatoval prezident Schuster. (Studená sprcha pre premiéra Dzurindu, Christoph Thanei, 6. 12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:42