StoryEditor

Amerika sa bude pretĺkať a Európa zadlžovať

22.08.2012, 00:10
V treťom štvrťroku sa zrejme USA nedostanú do recesie. Európu však čaká spomalenie rastu.

Aj keď sa spomalenie ázijských ekonomík postaralo o to, že tento rok nie je presnou replikou roka minulého, podobných rysov sa nájde celý rad.

Slabšie údaje o stave americkej ekonomiky opäť vyvolali dohady o plazivom návrate recesie, pričom eurozóna sa na pokraji recesie potáca v dôsledku škrtov vo verejných výdavkoch. Pokiaľ ide o situáciu na Východe, Čína si pomaly opäť sadá na zem, čo sa prejavuje nižšou mierou rastu, pričom až doposiaľ sa v Číne problémy, ktorými prechádzal zvyšok sveta, zdanlivo príliš neprejavovali.

Pretĺkanie USA trvá ďalej

Počas jarných mesiacov prichádzali z USA slabšie dáta o vývoji americkej ekonomiky, čo bolo príčinou revízie prognózy vývoja HDP smerom nadol. Zároveň sa tiež po očakávanej recesii, ku ktorej malo dôjsť vlani na jeseň, znovu objavujú varovania pred jej možným návratom. Aj počas tohto vývoja situácie sa stále držíme scenára, že americká ekonomika sa bude naďalej "pretĺkať": domáci dopyt sa zdá byť pomerne slušný, naďalej pretrváva robustný rast investícií a dokonca aj trh s nehnuteľnosťami sa vzhľadom ku dnu, na ktoré si siahol, relatívne spamätal.

Na druhej strane však tiež predpokladáme, že rast bude limitovaný vývojom na len zdráhavo sa zotavujúcom trhu práce, čo sa logicky prejavuje na raste miezd, a ďalej tiež pokračujúcim procesom oddlžovania. Cieľová páska sa už pomaly dostáva na dohľad, cesta k nej ale ešte nejakú dobu potrvá, no súdiac podľa niektorých opatrení majúcich vplyv na dostupnosť bývania a schopnosť splácať hypotéky sú teraz Američania už v oveľa lepšej situácii, než v akej boli v posledných dvadsiatich rokoch.

Ak prihliadnem ku všetkým týmto faktorom, nepredpokladám, že by v priebehu tretieho štvrťroka postihla americkú ekonomiku recesia, aj keď ekonomické dáta budú podľa všetkého ešte pred zotavením, ku ktorému by malo dôjsť na konci roka a ktoré bude podporené vývojom na trhu s nehnuteľnosťami, naďalej vykazovať známky ekonomiky hraničiacej s nulovým rastom. Na druhej strane podľa nášho názoru v Saxo Bank, americká ekonomika nemá priestor pre dosiahnutie rastu presahujúceho 2%, a preto sa naďalej držíme našich prognóz týkajúcich sa vývoja amerického HDP, nezamestnanosti a indexu spotrebiteľských cien. Ak to vyjadríme inými slovami, očakávame opakovanie minulého roka.

Európa sa bude ďalej zadžovať

Predstavitelia eurozóny sa možno krôčik po krôčiku pomaly približujú k plánu na užšiu integráciu Európskej únie, avšak rýchlosť týchto krokov nie je dostatočná na to, aby upokojila trhy s dlhopismi, ani aby zabránila ďalšej recesii. Jednej recesii sme sa tesne vyhli v prvom štvrťroku - aspoň pred revíziami - v druhom a treťom štvrťroku predpokladáme jednoznačný prepad pred návratom k miernemu rastu, ku ktorému by malo dôjsť ku koncu roka, takže celkový rast za celý rok by mal dosiahnuť -0,2 %.

Než sa prejavia radikálne reformy v Španielsku, Taliansku a Grécku, bude to ešte nejaký čas trvať, a do tej doby bude v dôsledku škrtov vo verejných výdavkoch ekonomická aktivita v južnej časti eurozóny oslabovať.

Aj Nemecko zápasí s dôsledkami nižšieho dopytu po nemeckých výrobkoch zo strany obchodných partnerov vnútri aj mimo eurozóny a bude sa stretávať aj s nedostatkom investícií, pretože dlhová kríza spôsobuje, že vyhliadky do budúcnosti sú neisté. Neočakávame, že by toto oslabenie prešlo priamo do recesie, zdá sa však, že ročná miera rastu nemeckej ekonomiky nepresiahne 1%. Celkovo teda očakávame, že ďalšie zväčšovanie sa priepasti medzi severom a juhom eurozóny bude mať za následok spomalenie rastu, zatiaľ čo miera nezamestnanosti s najvyššou pravdepodobnosťou porastie a dosiahne priemerné hodnoty 11,2%.

Čínske pristátie

Čínskemu rastovému zázraku postupne dochádza dych, lebo sa na ňom podpisuje ochabujúci rast celosvetového obchodu a klesajúce nevýrazné výnosy z domácich investícií. V priebehu posledných piatich rokov, počas ktorých došlo dokonca aj k celosvetovej recesii, neklesol čínsky rast HDP nikdy pod 9%, avšak s tým, ako sa mračná ďalej sťahujú, môžeme tentokrát pokles pod túto hranicu očakávať. Dôveru vo svoju schopnosť dosiahnuť skoršiu vysokú mieru rastu stratili dokonca aj čínske úrady, ktoré znížili svoje cieľové očakávania rastu HDP na 7,5%, pričom náš odhad je 6,5%. Rast HDP v tomto roku v každom prípade klesne pod 9%.

Čínska vláda bezpochyby stále ešte drží v ruke nástroje, ktoré môžu rast HDP udržať vo vysokých číslach, otázkou ale je, či a v akom rozsahu tieto nástroje použije. Do istej miery už došlo k uvoľňovaniu menovej politiky, pretože pomer rezerv požadovaný od čínskych bánk bol znížený od decembra celkom trikrát a tiež čínska jednoročná refinančná sadzba bola v júni mierne znížená na 6,31% a v júli následne na 6,00%.

Ak to bude potrebné, môže Čína pristúpiť k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky a zaviesť aj iné fiškálne stimuly. Čínska inflácia posklesla k júnu 2012 až na 2,2%. Dokonca ani tieto hodnoty ale nemusia čínske úrady prinútiť k tomu, aby prijali výraznejšie opatrenia než len mierne uvoľnenie menovej politiky. Premiér Wen Ťia-pao opakovane uviedol, že Čína sa nevydá na tú istú cestu masívnych stimulov, ktorých sme už boli naposledy svedkami počas globálnej recesie.

Mads Koefoed

makro stratég Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:48