StoryEditor

Posledný nádych eura? (menový komentár)

30.01.2012, 10:15
Pozornosť investorov sa počas uplynulého týždňa zameriavala najmä na rokovania gréckych predstaviteľov so súkromnými veriteľmi.

Po viacnásobných zmenách názorov na ktoré svojim vývojom patrične reagovali aj trhy, sa ku koncu týždňa dospelo k obojstrannému vyhláseniu o dosiahnutí pokroku. Rokovania však cez víkend naďalej pokračovali a na začiatok nového týždňa priniesli predbežnú dohodu a vyhlásenie zástupcov veriteľov: „Sme blízko ku konečnej dohode, verejne ju predložíme začiatkom týždňa.“

Počas stredy sa v švajčiarskom Davose začal 42. ročník stretnutia politikov, miliardárov a riaditeľov najväčších korporácií na svete pod záštitou svetového ekonomického fóra. Elita sveta tak do nedele preberala nové možnosti pre riešenie neuspokojivé zlyhávanie globálneho hospodársko-politického systému no viaceré významné osobnosti finančného sveta, ako napr. Roubini či Soros, už v prvý deň stihli dať najavo svoje názory, že Grécko opustí eurozónu najneskôr do 1 – 1.5 roka.

Hlavní predstavitelia FED-u medzitým v USA rozhodli o ponechaní úrokových sadzieb na rekordných minimách po dobu najbližších dvoch rokov. Americký realitný trh vyrukoval s nepresvedčivým vývojom počtu predaných nových domov, ktorý zaostal za očakávaniami, keď sa v decembri predalo 307 tisíc domov pri očakávanom počte 321 tisíc. Zástup „nenaplne-ných“ makrodát vygradoval údajom o slabšom ako očakávanom raste americkej ekonomiky. HDP krajiny vo štvrtom kvartáli indikoval +2.8 percentný rast v porovnaní s +1.8 percentami z predchádzajúceho štvrťroka, nenaplnil však očakávania analytikov na úrovni +3.0 percenta.

Pod citeľným tlakom sa tak ocitol americký dolár, naopak euro malo našliapnuté na slušný výkon a potvrdilo 5 dní trvajúcu rastovú sériu. Spoločná mena si pridala výrazných + 2.27 percenta na 1.3225 EUR/USD.

Z pozitívneho efektu finalizovania rokovaní o odpise gréckeho dlhu ťažili najmä akcie z finančného sektora, v rámci ktorého si rakúska Raiffeisen Bank International pripísala + 29.02 percent a týždeň uzavrela na úrovni 27.275 eur. Akcie banky si v priebehu tohto roka pridali takmer 35 percent, aj vďaka tomu, že Raiffeisen spoločne s jej materskou Raiffeisen Zentralbank Oesterreich vytvorili polovicu základného kapitálu pre splnenie kapitálových pravidiel európskych bankových orgánov. Akcie najväčšieho výrobcu tehál na svete rástli o 11.50 percent na úroveň 8.954 eur, keď spoločnosť ohlásila ďalšie plánované investície v Rumunsku, kde počas posledných 14 rokov vybudovala 3 továrne za 75 milión eur. V súčasnosti chce Wienerberger vybudovať ďalšiu továreň za 22 miliónov eur.

Tento týždeň prinesie údaje o vývoji na pracovných trhoch na oboch stranách Atlantiku, ako aj maloobchodné predaje v eurozóne a zverejnenie spotrebiteľskej dôvery v USA.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:51