StoryEditor

Presedlal z futbalu na operu. A prišiel o milióny

25.02.2014, 23:00
Autor:
slsliDnes.cziDnes.cz
Pavel Zíka dostal Sáblíkovú na vrchol aj Petra Čecha do Chelsea. Na biznise s kultúrou však pohorel.

Ak som úspešný v jednom biznise, bude sa mi dariť aj v druhom. Takto zrejme rozmýšľal český podnikateľ Pavel Zíka. Predaj svoju úspešnú firmu Sport Invest Holding a založil novú, len slovo „sport“ zamenil za „art“. No zatiaľ čo v športovom biznise sa mu darilo dlho a dobre, biznis s umením neprežil ani dva roky. Firma musela skončiť v insolvencii.

Prvá liga

Ešte pred érou Sport Invest Holdingu Zika podnikal v priemysle. Po revolúcii sa dostal do Brazílie, kde práve expandovali české firmy ako Baťa, či Škoda. Zíka sa v Brazílii nakazil futbalovou horúčkou, preto sa rozhodol zmeniť oblasť biznisu, aj krajinu.

Snímka: iHNed.cz

V roku 1998 založil Pavel Zíka firmu Sport Invest ako dokonalý „pán nikto“ a počas trinástich rokov z nej vybudoval prosperujúcu spoločnosť, ktorá zastupovala dvesto futbalistov vrátane brankára Chelsea Petra Čecha alebo aj rýchlokorčuliarku Martinu Sáblíkovú. Tá mimochodom získala v Soči zlatú medailu. Zika bol nielen v českom, ale aj svetovom športovom manažmenta prvá liga. Vo svojom dome má fotografie so svetovými športovcami a mnoho suvenírov, vrátane spoteného a podpísaného trička od Rafaela Nadala.  Zika, povzbudený úspechom na poli športu sa ale rozhodol, že by chcel skúsiť aj inú oblasť podnikania. Napokon, už mu to raz vyšlo.

Jediný koncert

V roku 2012 preto rozbehol Art Invest Holding. Za športom urobil hrubú čiaru, firmu predal a vzdal sa aj podielu v nej. Do nového projektu investoval 15 miliónov korún, čo je viac ako pol milióna eur. Všetky peniaze však skončili v nenávratne.
José Carreras či Roberto Alagna - Art Invest Holding podpísal zmluvy so zahraničnými agentmi na vystúpenie veľkých mien operného neba. Zíkova firma ich však už neprivezie. Dohodla príliš vysoké ceny a už teraz je jasné, že koncerty by skončili v mínuse. Vstupenky totiž nešli na odbyt podľa plánu a firma uskutočnila iba jediný operný koncert: austrálskej sopranistky Danielle de Niese. Z 900 lístkov do Národného divadla sa podľa Zíku predalo 220, zvyšok podľa svojich slov rozdal, aby nebolo hľadisko trápne prázdne.
„Na túto oblasť hudobného priemyslu som si najal manželov Patákovcov, ktorých mi odporučili ako odborníkov. Bohužiaľ som nemal šťastnú ruku," tvrdí Zíka. „Na zmluvách s umelcami je vždy podpísaná aj pani Patáková. Pán Paták urobil na každý plánovaný koncert kalkuláciu - koľko bude honorár umelca, koľko budú stáť lístky. Sľubovali mi ružové zajtrajšky," hovorí podnikateľ. Tie však neprišli. Napríklad koncert rakúskej mezzosopranistky Angeliky Kirschschlager, na ktorý sa vraj predalo len 30 lístkov z tisícky, Zíka pred obavami z hanby rovno zrušil a zákazníkom peniaze vrátil. Konateľka Svetlanu Boučkovú Patákovú vzápätí v polovici roka odvolal a jej manželovi Jaroslavovi Patákovi dal výpoveď.

Milióny v koši

Art Investment Holding má doteraz uzavreté zmluvy s opernými hviezdami a ich agentmi, ktorým navyše dlhuje asi šesť miliónov českých korún. Najviac peňazí dlhuje firma svojmu majiteľovi Pavlovi Zíkovi. Podľa majiteľky umeleckej agentúry Aleny Nachtigalovej sú zmluvy Art Invest Holdingu veľmi nevýhodné. „Napríklad ako doprovod sa platia najviac dvaja až traja ľudia, a to aj v prípade takých hviezd, akou je Carreras. A určite sa všetkým nepreplácajú letenky v prvej alebo biznis triede. Koncerty sa neplatia rok dopredu, dáva sa len rezervačný poplatok,“ vymenúva agentka, ktorú citoval portál idnes.cz.

01 - Modified: 2006-02-06 11:29:00 - Feat.: 0 - Title: Štrajk ochromil Bádensko-Würtembersko
01 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 02 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny 03 - Modified: 2015-09-08 16:49:52 - Feat.: - Title: Jeho nápad mal zmeniť svet. Prišiel o tristo miliónov dolárov 04 - Modified: 2015-08-04 17:49:05 - Feat.: - Title: Miliardový prešľap Microsoftu je Windows. Aspoň v tejto verzii 05 - Modified: 2015-07-28 18:10:48 - Feat.: - Title: Smrad a špina. Najväčšia hanba Bratislavy roky čaká na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 21:36