StoryEditor

Pompézny návrat kráľovskej meny

24.04.2014, 10:28

Takmer celé 19. a aj začiatkom 20. storočia vyčnievala jedna mena nad ostatnými – bola to britská libra. Vďaka nadvláde na mori ovládala Británia svetový obchod a ekonomicky bola ďaleko pred svojimi dnešnými konkurentmi - USA, Japonskom i Európou. Kráľovský lesk však z libry postupne mizol a v poslednom období sa libra schovávala v tieni mien svojich rivalov. Dnes je situácia iná, libra je na päťročných maximách s americkým dolárom, jej cena stúpla za posledný rok o viac ako 10% a momentálne za jednu libru dostanete približne 1,68 USD.

Britská ekonomika je momentálne v dobrej kondícii a je jasným favoritom na prvé zvyšovanie úrokových sadzieb spomedzi veľkých ekonomík (eurozóna, USA, Japonsko). Jej sila je odzrkadlená v postavení jej pýchy na finančných trhoch – libra je v súčasnosti silnejšia ako všetky veľké meny. Jedna britská libra dosahuje hodnotu cca 1,21 EUR, 1,68 USD a až 172 JPY. Hrubý domáci produkt mierne rastie, inflácia je stabilizovaná a zamestnanosť atakuje rekordné úrovne. Úrokové sadzby sú síce stále na minimách (0,50%), no ak sa potvrdia slová z komentárov zo zasadania Bank of England (BoE) zo začiatku apríla, zvyšovať by sa mali už čoskoro.

V Minutes sa ďalej uvádza, že odhad rastu HDP britskej ekonomiky zostáva nezmenený na úrovni 0,7%. Pozitívnym signálom do budúcna je určite fakt, že sa v prvom kvartály posilnila spotreba domácnosti. Svedčia o tom posledné záznamy maloobchodných tržieb, ktoré medzimesačne narástli o 1,7% a napr. aj nárast registrácii nových vozidiel pre súkromníkov až o 6,2%. Na druhej strane treba povedať, že veľkým sklamaním boli pôžičky súkromnému sektoru, ktoré sa vo februári prepadli takmer o 10%.

Inflácia je v Británii na stabilizovaných úrovniach, štatistické úrady zverejnili pokles z medziročného rastu 1,7% na 1,6%. Je to už síce siedme spomalenie miery inflácie v rade, no úroveň 1,6% y/y je ďaleko vyššia ako miera inflácie v Japonsku, či eurozóne a nepredstavuje žiadne riziko pre britskú ekonomiku. Projekcie BoE ohľadom tempa rastu cien tovarov a služieb sa tiež znížili a to v dôsledku nižších cien potravín a paliva. V strednodobom horizonte ale očakávajú bankári mieru inflácie v rozmedzí 2 – 2,5%.

Najdôležitejšou časťou Minutes bol odsek ohľadom monetárnej politiky britskej centrálnej banky. V nej sa viackrát opakuje, že BoE ponechá kľúčové úrokové sadzby na 0,5% a nebude redukovať nákup aktív, pokiaľ miera nezamestnanosti nepoklesne pod hranicu 7%. Keďže britské Minutes sa zverejňujú dva týždne po zasadaní centrálnej banky, v čase posledného zasadania (9.4) bankári ešte nevedeli, že miera nezamestnanosti ďalší týždeň prudko klesne zo 7,2% na 6,9%. Úrady minulú stredu (16.4) o tomto poklese informovali a dodali, že momentálne je zamestnanosť v Británii až o 691 000 vyššia, ako pred 12 mesiacmi. Miera zamestnanosti tak dosiahla 72,6%, čo je len o pol percentuálneho bodu menej od historicky najvyššej miery zamestnanosti z obdobia rokov 1970-2014. Pracovný trh sa tak opäť dostáva k predkrízovým úrovniam, miera nezamestnanosti (6,9%) je najnižšia za posledných päť rokov. Klesá aj počet ľudí v skupine „Not in the Labour Force“, čo značí, že ľudia sú viac optimistickí a začínajú si aktívne hľadať prácu. S vyššou zamestnanosťou samozrejme klesajú nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré za posledný rok poklesli o 386 tisíc. Pri tomto trende na trhu práce sa bude kráľovská pokladnica napĺňať rýchlejšie ako doposiaľ. Jednak vláda nemusí vyplácať tak veľa podpôr v nezamestnanosti a rôznych iných benefitov (pri počte oficiálne nezamestnaných 2,24 milióna to nie je zanedbateľné číslo), na strane druhej, zamestnaní ľudia budú odvádzať dane z príjmu a zo svojich disponibilných príjmov budú spotrebovať väčšie množstvo tovarov a služieb, čo zvýši podnikom ich zisky a tie budú odvádzať vyššie korporátne dane.

Rast libry teda môžeme očakávať aj do najbližších dní a to najmä kvôli pravdepodobnému zdvíhaniu úrokových sadzieb. Výnosy z britských aktív budú stúpať a kapitál teda bude prúdiť na Britské ostrovy. V roku 2008 mala libra hodnotu až dvoch amerických dolárov a ak bude pokračovať zotavovanie ekonomiky, tak z dlhodobejšieho hľadiska môže túto úroveň opäť dosiahnuť. Svetovou rezervnou menou síce naďalej ostáva dolár, no libra aspoň začína znovu naberať svoju silu z minulosti.

 

01 - Modified: 2006-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parížska alergia
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-03 09:18:06 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Peking sa bojí, že jeho peniaze čaká osud Titanicu 03 - Modified: 2024-03-27 19:03:26 - Feat.: - Title: Veľký výpredaj jenu a stratégia parného valca 04 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 05 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:43