StoryEditor

Ako prísť o 70 miliárd? „Japonský Steve Jobs“ to dokázal

11.03.2014, 23:00
Utrpel rekordnú stratu majetku. No aj napriek tomu je dnes najbohatším Japoncom.

Bol zázračným dieťaťom, aj obeťou digitálnej bubliny. Na okamih dokonca predbehol Billa Gatesa na pozícii najbohatšieho človeka na svete. Pred štrnástimi rokmi ale prišiel o rekordných 70 miliárd dolárov, a aj tak je dnes najbohatším človekom v Japonsku. Zoznámte sa: Masajoši Son.

Kórejský chlapec

Son je potomkom japonských Kórejčanov, ktorí sa „dočasne“ (teda natrvalo) usadili v Japonsku. Vyrastal síce v chudobe, ale to mu nebránilo mať veľké sny. Už v šestnástich rokoch sa odsťahoval do USA, kde vyštudoval prestížnu kalifornskú univerzitu Berkeley. Tu sa zoznámil s profesorom Forrestom Mozerom. Mozer mal patent na syntetizátor, ktorý dokázal transformovať písané slovo do hovoreného. Son prišiel s nápadom, ako tento patent využiť na preklad. „Nemal ani potuchy o tom, ako sa robí elektronika. Ale on ju nechcel vyrábať, ale hlavne predávať. Vedel nájsť vynálezom praktické a komerčné využitie,“ povedal Mozer magazínu Ars Technica. A tak sa zrodil vreckový elektronický slovník, ktorý obaja vynálezcovia predali firme Sharp. V 70. rokoch sa stal bestsellerom.

Najprv veľký vzostup...

„Svojej žene som povedal, že tento chlapec si jedného dňa kúpi celé Japonsko,“ dodal Mozer. A nebol ďaleko od pravdy. Son sa vrátil do Japonska, kde založil svoju najznámenšiu firmu, SoftBank. Bol to jeden z prvých mobilných a internetových operátorov v Japonsku. Stál však za viacerými IT projektami. Jedným z nich bola napríklad aj japonská vetva vtedy populárneho gigantu Yahoo!. Koncom deväťdesiatych rokov, kedy známa dotcom bublina naberala na objeme sa hodnota jeho hlavného podniku, SoftBank, vyšplhala až na sumu 180 miliárd dolárov. Majetok Masajošiho Sona vtedy predstavoval čistých 78 miliárd dolárov. To bolo v roku 2000. Na okamih tak Son predbehol Američana Billa Gatesa v rebríčku najbohatších ľudí na svete.

Nevydržalo to však ani do vydania ďalšieho dielu každoročného rebríčka Forbesu v roku 2011.

...a potom strmý pád

Prasknutie dotcom bubilny ublížilo mnohým IT firmám, no Masajošimu Sonovi ublížila priam fatálne. A dokonca rekordne. Jeho firma sa na burze prepadla o 98 percent. A majetok samotného Sona sa scvrkol o rekordných 70 miliárd dolárov, čím sa zapísal do pomyselnej knihy rekordov. Dá sa nájsť pod heslom „najväčšia strata majetku v dejinách.“

Idem ďalej!

Masajoši so skromnými ôsmimi miliardami dolárov na účte sa ale s osobnou katastrofou vyrovnal po svojom. Akcie Softbank vyhnal opäť nahor úspešnými akvizíciami. V roku 2008 bol Softbank prvým operátorom, ktorý priniesol do Japonska iPhone od Apple. V Japonsku je známy aj pre svoj nekompromisný štýl riadenia. V tejto krajine sa strategické rozhodnutia vo firme dohadujú konsenzom a obvykle v rámci rodiny, keďže je tu veľa rodinných firiem. No Japonec s kórejskými koreňmi vládol vo firme tvrdou rukou. Týmto si vyslúžil prezývku „japonský Steve Jobs.“ On sám sa však za japonský ekvivalent zakladateľa Apple nepovažuje. „Nie je žiadny Steve Jobs pred Stevom Jobsom a nie je ani žiadny iný Steve Jobs po Stevovi Jobsovi. Pre mňa je ale človekom s veľmi podobnými ašpiráciami,“ povedal Son na tlačovej konferencii.

Dnes je Masajoši Son najbohatším človekom v Japonsku a jeho majetok má hodnotu asi 18 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2006-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česká konsolidační predáva pohľadávky za 3,6 miliardy Kč
01 - Modified: 2021-12-16 06:39:54 - Feat.: - Title: Japonsko zaznamenalo výrazný hospodársky rast. Dôvodom bol výrazný dovoz 02 - Modified: 2021-09-02 11:05:33 - Feat.: - Title: Škótsko zavádza štvordňový pracovný týždeň. Zamestnancom však platy neznížia 03 - Modified: 2021-07-22 09:28:57 - Feat.: - Title: Olympiáda začína škandálom. Režisér otváracieho ceremoniálu vtipkoval o Holokauste 04 - Modified: 2021-07-06 14:04:04 - Feat.: - Title: Na Amazon Prime Video sa objaví najnovší japonský anime trhák, pozrieť si ho môžeš v polovici augusta 05 - Modified: 2021-07-21 13:39:10 - Feat.: - Title: Ako sa zmiernil lockdown?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:58