StoryEditor

Ako by sa mohlo na Slovensku obchodovať viac (komentár dňa)

17.11.2015, 23:00

Začať samostatne obchodovať na finančných trhoch je relatívne náročný a dlhodobý proces. Hoci sa niekomu môže zdať, že najväčším problémom je konzervatívne ladenie Slovákov a Čechov, podľa mňa je minimálne tak isto veľkým problémom nedostatok informácií v našich jazykoch. Veľká časť potenciálnych investorov tak má málo vstupných informácií potrebných pre správne investičné rozhodnutia. Keďže gro investičného sveta funguje v angličtine, ten kto nemá solídnu znalosť angličtiny, je podstatne ochudobnený.

V takom prípade, je odkázaný na niekoľko málo lokálnych zdrojov, ktoré síce môžu poskytovať kvalitnú informáciu, ale investorom chýba pestrosť. Toto vnímam ako hlavnú bariéru, ktorá bráni rozbehu investovania v našich zemepisných šírkach vo veľkom. Keby sme mali na Slovensku alebo v Česku obdobu Bloomberg alebo Reuters, obchodovalo by sa oveľa ľahšie.

Pomerne častou chybou začiatočníkov je obchodovanie s rizikovými aktívami. Väčšina investorov si skúša obchodovanie u nás na takzvaných demoúčtoch. Je to simulované plnohodnotné obchodovanie s fiktívnym vkladom, s ktorým môžete skúšať a experimentovať. I keď je to na nečisto, je chybou, ak si hneď na úvod vyberiete produkt s veľkým pohybom cien.

Pri nástrojoch s pákou môže byť napríklad denný pohyb šesť alebo aj 15 percent. Ak hneď na úvod, hoci len cvične, na takomto produkte prerobíte, asi to nebude k ďalšiemu obchodovaniu veľmi motivujúce. Odporúčam teda na začiatok vybrať si konzervatívny nástroj.

Demoúčty pokladám za podstatný predpoklad na ceste k investičným výnosom. Po istej dobe si vďaka nim môžete svoje úspechy a neúspechy zhrnúť, zhodnotiť a rozhodnúť sa, či bude pokračovať aj s reálnymi peniazmi.

Odporúčam vybrať si na začiatok jedno alebo len niekoľko málo aktív, napríklad pšenicu, a sledovať všetky správy o nej. Potom pozorovať, ako sa hýbe cena a podľa toho sa snažiť odhadnúť jej ďalší vývoj. Medzi bezpečné nástroje patria futures alebo fondy ETF. A po čase skúšania, keď to klienta nestojí ani cent, okrem času, si nájde nástroje, ktorým rozumie.

Výsledkom obchodov nanečisto môže byť, že investor skúšal päť inštrumentov, štyrom z nich nerozumie, ale pri jednom mu tipy vychádzajú. Pri tom bude pokračovať aj so skutočnými peniazmi.

Je len veľmi málo klientov, ktorí demoúčet aspoň na čas nepoužijú. Ide tu o profesionálov, ktorí si demami prešli pred 20 rokmi a dnes už presne vedia, čo chcú.

Títo ľudia sa k súčasným úspechom dopracovali postupne. Nikto by nemal očakávať, že sa z neho za dva mesiace stane profesionálny investor. Ani vysokú školu nikto nevyštuduje za rok. Ale je možné si však povedať, že o tri roky chcem vedieť slušne obchodovať, urobiť si z toho obživu.

Je som skôr zástancom opatrného prístupu. Je potrebné študovať investičné stratégie a rozloženie rizika, aby výnosová krivka nelietala vo výkyvoch hore, dole, ale postupne a kontinuálne rástla.

Napríklad človek vo veku päťdesiat rokov má, potom ako mu deti vyleteli z hniezda, dostatok času na to, dať si každé ráno mentálnu rozcvičku a sledovať investičné spravodajstvo. Prejsť si každý deň vybrané médiá a postupne si začať skladať z informácií mozaiku. Každý deň pribudnú nové kamienky a obrázok sa postupne spresňuje. Čím ďalej, tým viac má takýto človek konkrétnejšiu predstavu o vybranom aktíve a faktoroch, ktoré ho ovplyvňujú. Obchodovanie sa pre neho stáva istejšie a menej impulzívne.


 

01 - Modified: 2007-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šupler si zlyhanie na Nemeckom pohári nepripúšťa
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave? 05 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:32