StoryEditor

Potopila čínska solárna energia cenu medi?

16.03.2014, 23:00

V Číne predminulý piatok zbankrotovala na domáci dlh prvá firma v histórii - Chaori 11. Po tomto prepísaní dejín zletela nadol cena medi. A to o takmer 10 % až na najnižšie úrovne od roku 2010. Spomínaná firma pôsobila v oblasti so solárnou energiou jej produkty majú s meďou pramálo spoločné. Kde sa teda vzala táto bizarná spojitosť?

Vývoj ceny medi na londýnskej burze

Za všetko môžu kontroly pohybu kapitálu. Čínske firmy si oficiálne nemôžu požičiavať v zahraničí, kde dokážu získať nižšie úročenie. A keďže je úročenie doma vyššie, tak je možné z tohto úrokového diferenciálu vyťažiť. A tak sa vymyslel spôsob, ako tieto obmedzenia obísť – importom medi, resp. iných kovov. Zjednodušene vyzerá celá štruktúra nasledovne (samozrejme tých možností, ako byužiť meď na úrokovú arbitráž je viac):

  • Čínska spoločnosť požiada banku o dokumentárny akreditív na  import medi. Úročenie úveru v rámci tohto akreditívu je nižšie ako je úročenie na domácom trhu, keďže sa odvíja od medzibankových sadzieb na dolárové pôžičky.
  • Spoločnosť dovezie meď a predá ju na domácom trhu za domácu menu. Druhou možnosťou je, že ju len založí.
  • Domácu menu nainvestuje do produktov s vyšším výnosom ako platí na dolárovú pôžičku. Väčšinou sa jedná o tzv. Wealth Management Products, čo sú balíčky pôžičiek (často s pochybnou kvalitou), ktoré ponúkajú v čínskom finančnom systéme najvyššie výnosy.
  • Pri splatnosti záväzku, ktorý bol súčasťou akreditívu, spoločnosť predá aktíva, do ktorých nainvestovala a vyplatí v domácej mene záväzok banke. Rozdiel medzi zaplateným úrokom a inkasovaným výnosom je zisk spoločnosti, ktorá importovala meď.

Niektoré spoločnosti to nerobia kvôli arbitráži, ale kvôli tomu, aby získali prístup k lacnejšním úverom, či už na nové investície, alebo na splácanie starého dlhu.

Z toho nám vyplýva, že značná časť importov medi do Číny nemá nič spoločné s jej využitím v stavebníctve a v priemysle. Naopak, je používaná pre úrokovú arbitráž a končí niekde v skladoch. Aká časť importov medi je to, je ťažké odhadnúť, stretol som sa s údajmi od tretiny až po 80 %. Či je to už tak alebo onak, aj tie najnižšie odhady sú tak vysoké, že ich v žiadnom prípade nie je potrebné brať na ľahkú váhu.

Podľa viacerých médií je kauzalita pri poklese ceny medi nasledovaná – Čínske banky sa v dôsledku bankrotu Chaori 11, ktorý naznačil, že nová administratíva nechá niektoré súkromné firmy zbankrotovať, menej ochotné požičiavať firmám, ktoré okrem iného nakupujú meď či už za účelom arbitráže alebo za účelom prístupu k lacnejšiemu financovaniu. A teda to bude znamenať znížený dopyt po medi.

Mne táto kauzalita príliš nesedí. Konkrétne tá časť o neochote požičiavať spoločnostiam v dôsledku bankrotu jednej jedinej firmy, ktorá sa navyše v týchto transakciách s meďou nefigurovala. S tým, že značná časť dopytu po medi je umelá, súhlasím. A aj s tým, že keď sa tento umelý dopyt skončí, tak cena medi výrazne klesne. Napadajú ma viaceré dôvody, prečo by sa tento umelý dopyt mohol skončiť, ale bankrot nejakej na čínske pomery drobnej spoločnosti nie je:

Regulatórny zákaz importu medi bez reálneho použitia
Liberalizácia pohybu kapitálu, ktorá by učinila meď nepotrebnou pre arbitráž
Vynájdenie iného, lacnejšieho spôsobu arbitráže
Výrazné zhoršenie makroekonomického prostredia, ktoré by malo za následok výrazný nársta počtu bankrotov zo súčasného jedného a týmpádom aj rastúcu neochotu bánk požičiavať. Aj na import medi. (K tomuto vzhľadom na šialenosti, ktoré sa na čínskom realitnom trhu dejú, pokojne môže dôjsť, v súčasnosti sa to ale ešte nedeje)
Klesajúci trend na trhu s meďou, ktorý môže spôsobiť, že importujúca spoločnosť predá dovezenú meď s takou stratou, pri ktorej sa jej arbitráž neoplatí, resp. pokiaľ bude získavať cash založením importovanej medi, tak budú haircuty kvôli klesajúcej cene vyššie a taktiež sa jej arbitráž neoplatí.

Keď už tak, tak logický dôvod pre prípadné ďalšie pokračovanie pokresu medi vidím v tej poslednej možnosti. Tú ani nevylučujem. Ale vyslovene by som súčasnú situáciu nespájal s bankrotom Chaori 11. Tá maximálne mohla spôsobiť predaje medi väčšími hráčmi, prípadne nárast špekulácií na jej pokles. Toto ale samo o sebe na dlhodobejší klesajúci trend nestačí, bez toho, že by sa na ňu nabalili vyššie uvedené faktory.

Nakoľko ale arbitráže nedokázalo pribrzdiť ani výrazné sprísnenie podmienok  pre dokumentáciu importov medi v minulom roku, tak väčšiu pravdepodobnosť pripisujem upokojeniu situácie (ruku do ohňa by som ale za to nedal, nakoľko keď sú ceny množstva rôznych aktív nafúknuté aj vďaka lacným peniazom od centrálnych bánk, tak sa môže stať hocičo). Už len z toho dôvodu, že meď je teraz lacnejšia a tak by ju čínsky importéri mali mať menší problém predať.  

Či to už dopadne tak alebo onak, tak tento príbeh každopádne len potvrdzuje idiotizmus kontrol pohybu kapitálu, ktoré okrem toho, že deformujú ceny aktív na finančných trhoch, tak vytvárajú z hľadiska prosperity nielen čínskej ale aj globálnej spoločnosti úplne neužitočné činnosti, ktorých jediným cieľom je naháňanie ekonomickej renty.

01 - Modified: 2006-03-01 10:49:52 - Feat.: 0 - Title: Verejní funkcionári musia podať majetkové priznanie
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2022-03-09 17:15:41 - Feat.: - Title: Putin roztočil burzové tornádo. Okrem niklu sú na maximách paládium, zinok či meď 05 - Modified: 2021-12-10 09:45:13 - Feat.: - Title: Pomoc od štátu bola nedostatočná a pomalá. Najviac trpia malé firmy, tvrdí biznismen Holčík
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:29