StoryEditor

Nervozita pomaly stúpa (komentár)

30.07.2013, 06:36
Oči investorov sa budú celý týždeň upierať na centrálne banky v USA, EÚ a Veľkej Británii.

Začiatok týždňa začal pre európske akcie priaznivo. Tie sa viezli na vlne minulotýždňových pozitívnych výsledkov z eurozóny. Postupom času však sa však už optimizmus vytrácal a pomaly sa začalo prejavovať napätie kvôli udalostiam najbližších dní. Oči investorov sa tak budú pravdepodobne celý týždeň upierať na centrálne banky v USA, EÚ a Veľkej Británii. Európske akcie tak v pondelok žiadnu výraznú zmenu nezaznamenali a uzatvorili v oblasti pred otvorením parketov: FTSE100 +0,08 %, DAX +0,17 %, CAC40 bez zmeny.

V USA bola situácia podobná. Neistota ohľadom ďalšieho vývoja menovej politiky Fedu na trhy vplýva a tie sa obchodujú vo výrazne užších pásmach ako obvykle. Trhy v Amerike v pondelok ovplyvnila jediná dôležitejšia správa tohto dňa - počet nerealizovaných predajov domov, ktorých počet klesol o 0.4%, čo je o tri desatinky menej ako sa očakávalo. Index S&P 500 sa po zverejnení prepadol postupne až na hranicu 1682 bodov. Neskôr bol tento pokles mierne skúpený, ale na otváracie hladiny sa už dostať nepodarilo. Hlavné americké akciové indexy tak uzatvárajú obchodovanie v miernych stratách: S&P -0.3%; Nasdaq -0.44%; DJIA -0.28%.

Na komoditných trhoch pokračoval v minulotýždňovom poklese zemný plyn. Ten sa prepadol po zverejnení predpovede počasia v USA, ktorá hovorí o tom, že na americkom kontinente budú pokračovať len mierne teploty. Táto správa poslala ceny zemného plynu dole, pretože investori očakávajú znížený dopyt po tejto komodite z dôvodu nižšej potreby tepelných elektrární, ktoré napájajú domácnosti a firmy využívajúce klimatizačné zariadenia. Po otvorení burzy zaznamenala táto komodita pokles z ceny 3560 USD na aktuálnych približne3450 USD a zdá sa, že vývoj je už relatívne stabilizovaný.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:22