StoryEditor

Fed sa správa nerozumne (komentár)

27.08.2013, 13:00
Amerika nie je na tom tak dobre, ako si Fed myslí. Obmedzenie lacných peňazí môže byť chyba.

Tomu, ako Fed v súčasnosti uvažuje, absolútne nerozumiem. Nie sú žiadne známky zmeny v technologickom pokroku, v miere investícií či v úrovni vzdelania Američanov.

To isté platí o využití kapacít. Nie sú známky toho, že by sa kvôli nedostatku práce zvyšoval tlak na rast miezd, alebo že by kvôli nedostatočnej ponuke rástli ceny komodít.

Nezdá sa teda, že by bol udržateľný potenciálny rast americkej ekonomiky výrazne nižší než v roku 2007. V grafe je vývoj tohto potenciálneho produktu vyznačený modrou a skutočný vývoj červenou farbou:

hdp - fed

Reálny produkt v USA sa teraz nachádza aspoň 5% pod trendom, ktorý je podľa historického vývoja zlučiteľný so stabilnou infláciou a teda aj rovnováhou na trhu práce. Je pravdou, že fiškálna politika nie je nastavená optimálne. Je príliš utiahnutá kvôli obštrukciám republikánov v Kongrese a tomu, že prezident Obama začal považovať znižovanie deficitov za svoju prioritu. Optimálna nie je ani finančná politika na trhu s bývaním. V situácii, kedy nie je vhodne nastavená ani fiškálna, ani finančná politika, je na Fede, aby urobil príslušné kroky. Potenciálne škody, ktoré by napáchal zrýchlením programu kvantitatívneho uvoľňovania, sa nezdajú byť vysoké.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Do roka a do dňa 55% na rozvíjajúcich sa trhoch

Friedman: Hrozí americká sanácia Číny?

Roztápajúce sa Grónsko láka ťažiarov na komoditný raj

Pohľad na posledných šesť rokov ma vedie k nasledujúcemu záveru: Zástupcovia Fedu by sa mali zhodnúť na tom, že inflačný cieľ vo výške 2% uplatňovaný tak, že obdobia nižšej inflácie sa nevyvážajú obdobiami inflácie vyššej, nie je v súlade s dvojitým mandátom Fedu. Tento cieľ teda musí byť zmenený tak, že ak príde obdobie nižšej inflácie, musí nasledovať obdobie vyššieho rastu cien, ktoré by ho kompenzovalo. Namiesto toho je pre dosiahnutie dvojitého mandátu Fedu tiež možné použiť cielenie nominálneho produktu, alebo inflačný cieľ vo výške 3 až 4%. Ak Fed k zmene cieľa neprikročí, čakal by som, že ohlási zvýšenie tempa nákupov aktív.

Uvedené návrhy mi pripadajú rozumné a zmysluplné, zdá sa však, že vo FOMC žiadnu podporu nemajú. Ako píšu napríklad James Politi a Vivianne Rodrigues z Financial Times, "zástupcovia Fedu sú jednotní v podpore zníženia tempa nákupov aktív v druhej polovici tohto roka, líšia sa len v názore na to, kedy by mal prísť prvý krok". Podľa tejto správy zatiaľ neexistuje zhoda na tom, či je ekonomika už dosť silná na to, aby mohlo zníženie tempa nákupov nastať už po ďalšom zasadnutí FOMC naplánovanom na 17. a 18. septembra. Zhoda naopak panuje okolo toho, aby boli ponechané súčasné ciele, objavili sa len úvahy o tom, či by nemal byť znížený cieľ v oblasti nezamestnanosti v prípade, kedy by bolo treba viac monetárnej akomodácie. Proti nim ale stoja obavy z toho, že takýto krok by tento cieľ znevěrohodnil, pretože potom by bol vnímaný ako cieľ premenlivý, ktorý sa môže meniť oboma smermi.

(Zdroj: Blog Brada Delonge)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:25