StoryEditor

Nebezpeční žraloci v temných vodách

30.06.2014, 00:00

Po rokoch turbulencií na akciových trhoch aktuálne volatilita, ktorá sprevádza od nepamäti proces oceňovania cien akcií na burzách po celom svete dosahuje minimá, o ktorých sa šéf Goldman Sachs nedávno vyjadril, že neumožňuje generovať dostatočný zisk pre firmu.

A tak si bankové domy hľadajú nové zdroje príjmu pre ich akciové trandingové divízie. Po prešľapoch so sekuritizáciou rizikových hypoték v rokoch 2005 až 2008, či pri konfiškácii nesplácaných domov, nasledovala manipulácia LIBORu cien zlata, ako aj manipulovanie kurzov menových párov sieťou zamestnancov rôznych bánk najmä z Londýna.

Akciové trhy najmä vďaka regulácii a burzovému dohľadu dlho odolávali škandálom. 31.marca tohto roku vydal Michael Lewis knihu ,,FLASH BOYS,, opisujúcu praktiky ultra výkonných počítačov, za ktorými stoja extrémne šikovní programátori a nemalý kapitál. Tieto počítače sú umiestnené nezriedka na ceste medzi obchodníkmi a burzami, ktorí dokážu vďaka svojej rýchlosti podľa pokynov prichádzajúcich na burzu zadať svoje v milisekundách a tak profitovať aj v období nízkej volatility.

,,Flash Boys,, boli ochotní zainvestovať aj do nového optického spojenia medzi Chicagom a New Jersey dlhého 827 míľ, ktorý skrátil čas potrebný na spojenie búrz zo 17 na 13 milisekúnd. 4 milisekundy je už čas, za ktorý sa dá s vhodnou technológiou a dostatkom kapitálu čo to dokázať najmä, ak nejde o predpovede, ale istotu, ktorá je jednoducho v cieli skôr ako informácia súperov.

,,Našťastie,, už začiatkom tisícročia bankové domy pre svojich najlepších a najväčších klientov, v úmysle ochrániť ich veľké objednávky pred očami ,,zvedavcov,, vymysleli ,,dark pool,, riešenia, ktoré umožňovali zadávať na privátnych tradingových platformách mimo očí regulátorov ale aj ,,vysoko rýchlostných žralokov,, objednávky, ktoré boli pre ostatných účastníkov ,,utajené,, keďže reportované boli sumárne a to až po realizácií obchodov. Veľkosť jednotlivých platforiem zachytáva nasledujúci graf.

Vďaka nižšej cene za realizáciu obchodu na platformách v porovnaní s burzami a spolu so sľubom utajenia operácií narástli objemy obchodov do gigantických rozmerov a dnes tvoria medzi 20 až 30 percentami všetkých obchodov na amerických burzách. Objem na jednotlivých platformách začala FINRA zbierať a zverejňovať iba v máji tohto roka. 20 až 30 percent je presne to, čo dnes chýba skeptikom na burzách, k tomu aby uverili, že rast akciových indexov bol ozajstný a vlastne ich ,, temné bazény,, zmiatli ukrytím kupcov.

Tak ako väčšina vynálezov človeka aj tento systém ,,temných bazénov,, ktorý vznikol za účelom utajenia a ochrany v rukách zlého administrátora zlyhá podobne, ako väčšina dobrých nápadov, ktorými je vydláždená cesta do pekla. Podobne ako počítanie kariet v kasíne exitovali v minulosti totiž techniky na počítanie akcii, ktoré vedeli generovať relatívne úspešné predikcie ďalšieho vývoja cien akcii. ,,Temné bazény,, ale tejto technike bránia skrývaním 30 percent všetkých obchodov.

Druhý argument o ochrane pred ,,Flash Boys,, alebo rýchlymi počítačmi vďaka, ktorému sa stalo obchodovanie v ,,temných bazénoch,, obľúbené najmä medzi veľkými ,,vorvaňmi,, akciových trhov obchodujúcich milióny akcií denne dostal zabrať, keď New Yorský prokurátor Eric Schneiderman pred 5 dňami oznámil, že niektoré z ,,temných bazénov,, boli plné ,, vysoko rýchlostných,, žralokov, ktoré tam operovali s povolením majiteľov ,,bazénov,, v utajení.

 

01 - Modified: 2006-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Päťnásť rokov mobilnej telefónie
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:21