StoryEditor

Syriza dostala totálny výprask (komentár dňa)

21.02.2015, 08:45

Grécka dlhová rebélia sa skončila drvivou porážkou. Minister financií Varufakis zoči-voči hroziacemu bankrotu akceptoval prakticky všetky požiadavky európskych veriteľov. Aj tie, ktoré ešte v stredu označil za “neprijateľné” a “absurdné”. Jediné, čo po mesiaci drsných vyhlásení nakoniec vybojoval sú drobné ústupky a trochu viac času na zamyslenie. Čerstvo zvolená vláda ľavicových radikálov bude svoj neúspech voličom zjavne vysvetľovať len ťažko…

Napriek veľkohubým sľubom totiž záchranný program pokračuje za prakticky nezmenených podmienok. Gréci tak ustúpili v oboch kľúčových bodoch svojho plánu – pod tlakom okolností prijmú ďalšiu tranžu pomoci a zároveň budú akceptovať isté podmienky.

Grécka vláda sa napríklad vzdala akýchkoľvek snáh rušiť doteraz zavedené reformy. Zároveň sa zaviazala hospodáriť zodpovedne v zmysle pôvodnej dohody z roku 2012 a pokračovať v naordinovaných reformách. V praxi to znamená, že grécki voliči môžu na sľubovanú zmenu aj bohaté sociálne balíčky zabudnúť. Rovnako neslávne dopadol aj prísľub odľahčenia dlhového bremena. Varufakis totiž potvrdil “jednoznačný záväzok” Grécka splatiť načas a v plnej výške všetky dlhy.

Veritelia za odmenu využijú “flexibilitu” súčasného programu, aby tu a tam privreli oči. Syriza tak dostala možnosť zaviesť zo svojho volebného programu aspoň čosi. Možno tak pred voličmi nestratí tvár úplne. Aspoň zatiaľ.

Dohoda má totiž hneď dva háčiky. Prvý - toto všetko platí len v prípade, ak grécka vláda do pondelka spíše zoznam reformných opatrení, ktoré mieni zaviesť. Ak s ním budú veritelia spokojní, Grécko dostane peniaze a bankrot sa odkladá o štyri mesiace.

Druhý - ak to aj vyjde, v júli krajinu čaká najväčšia splátka dlhov v tomto roku. Veritelia tak budú schopní držať Grékov pod krkom aj pri kľúčových rokovaniach o novom programe. Grécka telenovela sa tak ešte ani zďaleka nekončí.

Varufakis však predsa len nejde domov s prázdnymi rukami. Na poslednom rokovaní euroskupiny dosiahol jedno nezanedbateľné víťazstvo - definitívne zničili nenávidenú Trojku. Aspoň na papieri. Podľa oficiálnych dokumetov totiž Grécko odteraz rokuje už len s “inštitúciami”. Čas navyše ani sémantické cvičenia však nič nemenia na tom, že šance na vyrokovanie zásadnejších ústupkov ostávajú rovnako nízke ako na začiatku.
 

01 - Modified: 2007-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nemocniciach opäť hrozí štrajk
01 - Modified: 2024-01-12 07:08:04 - Feat.: - Title: Grécka strana Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia 02 - Modified: 2023-11-23 13:23:51 - Feat.: - Title: Z najsilnejšej gréckej opozičnej strany Syriza odišlo ďalších 9 poslancov 03 - Modified: 2023-11-13 16:04:49 - Feat.: - Title: Najväčšia grécka opozičná strana sa rozpadla, nový šéf je podľa kritikov ako Trump 04 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 05:48