StoryEditor

Z miliónov na podporu. Kríza im vzala všetko

17.09.2014, 00:00
Denise a Chris Tudor Whelanovci. Rodina, ktorá prišla o všetko kvôli pádu Lehman Brothers.

Vlastnili niekoľko domov, koní a drahých áut. Na dovolenky chodievali viackrát do roka a ich dcéry navštevovali súkromné školy. Dnes však žijú v lacnom prenajatom byte, žijú zo štátnej podpory a márne sa snažia nájsť si prácu. Manželia Tudor Whelanovci z Veľkej Británie sú jedným z mnohých príkladov úspešných podnikateľov, ktorých o majetok pripravil jeden z najväčších investičných prešľapov v histórii - kríza v roku 2008.

Obeť krízy

Denise a Chris Tudor Whelanovci žili v luxuse, ktorý dopriali aj svojim dvom dcéram. Ich firma v hodnote asi 35 miliónov libier sa však ocitla v pazúroch krízy a manželia sa mohli iba prizerať tomu, ako sa rúca všetko, čo celý život budovali. Neskôr poskytli rozhovor britskému denníku Daily Mail, kde rozpovedali svoj príbeh.

Denise a Chris Tudor Whelanovci dnes. Snímka: Warren Smith, Daily Mail

Denise Tudor Whelan vtedy sedela v obývačke a v počítači hľadala pre novinárov fotografie svojch dvoch dcér, Olivie a Beth. Omylom však otvorila priečinok s inými fotografiami. Boli na nich topánky, ružové šaty, lampy a nábytok. "Prepáčte, to sú veci, ktoré predávam cez eBay," povedala zahanbene. Blížia sa Vianoce a Denise sa zbavovala vecí, aby mohla za zarobené peniaze kúpiť darčeky pre svoje dcéry. Nie veľa, možno jeden, či dva. Jedna z nich nedávno oslávla osemnástku a nedostala nič.

Nebolo by na tom nič čudné, keby nebývala multimilionárkou. S manželom zarábali asi 25 tisíc eur mesačne a vlastnili prosperujúcu realitnú a developerskú firmu. Čo sa pokazilo? Ich banka skrachovala. "Urobili sme chybu. Nemali sme dávať všetky vajíčka do jedného košíka," zhodnotil Chris. 

Príbeh úspechu...

Manželia začali podnikať v 90. tych rokoch. Otvorili si malé potraviny, z ktorých dokázali vytvoriť menší reťazec. Ten predali a to bol odrazový mostík do iného, na prvý pohľad lepšieho biznisu - realít. Manželia investovali milióny do developerských projektov, postavili niekoľko obytných blokov, kancelárskych budov či obchodných domov. Rodina si užívala ťažko zarobené peniaze až do osudného roku 2008. "Pracovali sme veľmi tvrdo. Vstávali sme o štvrtej ráno a končili neskoro večer. Peniaze sme si preto chceli užiť, ale nemyslím, že sme rozhadzovali," vysvetľuje Denise v rozhovore pre Daily Mail. "Peniaze nikdy neboli problém, ale investovali sme ich do svojich detí," dodala. Olivia a Beth chodili do súkromnej školy, doma v Lancashire jazdili na koňoch a vyrastali v prírode anglického vidieka. Na dovolenku chodili niekoľkokrát do roka. Dnes však dostáva podporu vo výške 250 libier týždenne. Rodina býva v prenajatom domčeku a obaja rodičia sa snažia nájsť si prácu. Väčšinou to však nikam nevedie - buď sú "prekvalifikovaní" alebo príliš starí. Nedávno oslávili päťesiatku. "Dostali sme sa na úplné dno. Najhoršie na tom však je, že nie vlastnou vinou."

...a veľkého pádu

V auguste 2007 dostali manželia list z bnaky Northern Rock, ktorý im oznámil, že ich 17- miliónový podnikateľský úver bol prevedený do banky Lehman Brothers. Ostali v šoku, pretože banka predala ich úver inej banke bez ich súhlasu. "Pokúšal som sa hypotéku prefinancovať inde. Ale už to nešlo. Všetky naše účty boli zmrazené a banka sa rúcala. Bolo to, ako by mi niekto odťal obe ruky i nohy," spomína Chris. Neskôr skolabovala aj banka Lehman Brothers. Posledná rana prišla 6. júna 2008 spolu s telefonátom z banky. "Zdvihol som telefón a povedal: "dobré ráno," a hlas na druhom konci mi odvetil: "Pre vás to nie je dobré ráno,"."

Povedali im, že musia zaplatiť 17 miliónov dolárov, alebo čeliť krachu. Podnikatelia sa pokúsili predať niektoré svoje nehnuteľnosti, aby splatili dlh, no nestačilo to. Realitná bublina spľasla a ceny realít sa prepadli na minimá. Banka neskôr predala 25 ich objektov za desať miliónov libier. Ich dlh v banke bol stále sedem miliónov. To by nebol problém, keby ich nehnuteľnosti stáli 30 miliónov libier, ako pred krízou.

Chris a Denise sa nemohli dostať ku svojim peniazom a navyše nemali ako splatiť svoje dlhy. Rozprávke bol koniec. Kríza postihla aj ich 19- ročné manžlstvo. Denise dokonca uvažovala o samovražde, skončla v rukách psychiatrov a dnes prežíva na antidepresívach. Chris mal podobné myšlienky. "Cítil som sa veľmi opustený. Cítil som sa ako v jame, z ktorej sa neviem vyhrabať," povedal.

Poznaj svojho (ne)priateľa

Tudor Whelanovci prišli o všetko. Kvôli drahým liekom si nemohli dovoliť splácať hypotéku a tak im zabavili aj dom. V dome, či skôr chatke, v ktorej bývajú dnes ich dokonca už stihli odpojiť aj od elektriny. A hrozí im, že prídu o domov úplne. Ak nebudú platiť, vysťahujú ich. Aj napriek tomu, že chatu vlastnia ich priatelia. "V takejto situácii si uvedomíte, kto je váš priateľ a kto nie. Ak ste dobre situovaní, pozývajú vás kamkovek. Ak o peniaze prídete, ste odpísaní. Ste pre nich nikto," hovorí Denise.

01 - Modified: 2006-10-17 21:43:19 - Feat.: 0 - Title: Nerušme naše privilegované kruhy!
01 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 02 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny 03 - Modified: 2015-09-08 16:49:52 - Feat.: - Title: Jeho nápad mal zmeniť svet. Prišiel o tristo miliónov dolárov 04 - Modified: 2015-08-04 17:49:05 - Feat.: - Title: Miliardový prešľap Microsoftu je Windows. Aspoň v tejto verzii 05 - Modified: 2015-07-28 18:10:48 - Feat.: - Title: Smrad a špina. Najväčšia hanba Bratislavy roky čaká na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:08