StoryEditor

Chcete sa naučiť úspešne obchodovať? Tu je návod, ako na to (komentár dňa)

15.07.2015, 00:00
Ako riaditeľ investičnej spoločnosti pre strednú Európu sa často stretávam s bariérami brániacimi u nás rozvoju investícií na finančných trhoch.

Najväčším úvodným problémom je asi nedostatok informácií v našom jazyku. Gro investičného sveta funguje v angličtine a kto nemá solídnu znalosť angličtiny, je citeľne ochudobnený. Veľká časť potenciálnych investorov tak má málo vstupných informácií, ktoré potrebuje pre vstup do investičného sveta.

Takýto investor je odkázaný na niekoľko málo lokálnych zdrojoch, ktoré síce môžu poskytovať kvalitnú informáciu, ale chýba im pestrosť. Toto vnímam ako hlavnú vstupnú bariéru. Keby sme mali na Slovensku alebo v Česku obdobu Bloomberg alebo Reuters, obchodovalo by sa tu oveľa častejšie a ľahšie.

Profesionálne obchodovať za 2 mesiace? Zabudnite

Ďalšou bariérou býva prvotná negatívna skúsenosť. Pomerne častou chybou začiatočníkov totiž je začať obchodovať s rizikovými aktívami. Ide o prípady, keď si investor hneď na úvod vyberie produkt s veľkým pohybom cien. Napríklad pri nástrojoch s pákou môže byť denný pohyb aj 15 percent a ak klient hneď na úvod v taktom obchode prerobí, bude ho to len ťažko motivovať k ďalším investíciám. Odporúčam teda na začiatok vybrať si konzervatívny nástroj.

Podobne ako pri iných činnostiach i tu platí, že opakovanie robí majstra a nikto s triezvym úsudkom nemôže očakávať, že sa naučí obchodovať na profesionálnej úrovni za dva mesiace. Aj vysokú školu treba študovať niekoľko rokov, podobné je to i s obchodovaním. Je však možné stanoviť si plán, napríklad uživiť sa finančnými trhmi povedzme o tri roky, a začať na tom pracovať. To zo sebou nesie i zmenu životného štýlu.

Vezmime si napríklad človeka vo veku päťdesiat rokov. Deti mu vyleteli z domu, má vyplatenú hypotéku a má voľné finančné prostriedky. Prečo si nedať každé ráno mentálnu rozcvičku sledovaním investičného spravodajstva? Zaviesť si ranný rituál - prejsť vybrané médiá a vytvárať si obraz. Skôr či neskôr si človek obľúbi určitý zdroj informácií a tak nebude musieť čítať všetko.

Treba začať pomaly

Od istého momentu sa tým potenciálnemu investorovi začne v hlave skladať mozaika, do ktorej mu každý deň pribudnú nové kamienky. Obrázok sa postupne spresňuje a čím ďalej, tým viac má investor konkrétnejšiu predstavu. Orientácia na trhoch už nie je pohybom v hmle, či tápaním hore, dole. Rozhodnutia sú istejšie a rozvážnejšie. To je cesta k úspešnému a ziskovému investorovi.

Som teda zástancom prístupu začať pomaly. Obrovskú výhodu v tom smere dáva cvičný účet, kde sa neobchoduje so skutočnými peniazmi. Okrem toho je potrebné študovať investičné stratégie a rozloženie rizika. Cieľom je zbaviť výnosovú krivku veľkých výkyvov, či už smerom hore alebo dole, a urobiť z krivky výnosov kontinuálne postupne rastúci trend.

Prvým krokom investora, nováčika, je definovanie vlastného investičného profilu. Je to o schopnosti uniesť riziko a zároveň ziskových ambíciách. Rozhodnutia sú odlišné, ak ide o investora, ktorý len experimentuje, povedzme s desiatimi percentami majetku, a iné u človeka, ktorý na trhy dáva všetko, čo má.

V ekonomickom cykle sa striedajú pády a vrcholy

Opatrný investor neunesie prepad v rozmedzí pár percent, ktorý pre experimentátora, nemusí ešte nič znamenať. Komodity, či forex nie sú teda pre opatrného investora správnou voľbou. Budú to skôr nástroje s pevne stanoveným výnosom ako napríklad pokladničné poukážky.

Opačným postojom je, ak vie investor v rámci dlhodobého zhodnotenia uniesť krátkodobú stratu aj napríklad 30 percent. Tento človek vie, že v ekonomickom cykle sa striedajú pády a vrcholy a počíta s tým.

Stretávam sa však aj takými prípadmi, ak niekto očakáva 40 percentné zhodnotenie, ale nie je ochotný tolerovať stratu viac ako päť percent. To je žiaľ štatisticky nemožné a takýmto ľuďom neodporúčam investovať.

01 - Modified: 2007-07-23 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: Les v Slovenskom raji stále horí
01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:22