StoryEditor

Dolár znova dominuje. Základ však nemá pevný (komentár dňa)

29.05.2015, 00:00


Americký dolár bol najsilnejší z hlavných svetových mien v minulom týždni a v rovnakom trende pokračuje aj v posledných seansách. Hoci sa dôvody k výraznému rastu nehľadajú práve ľahko, trend je jasný. A to nielen na eure, ktoré je negatívne ovplyvnené strachom o ďalší osud Grécka, alebo na japonskom jene, kde došlo k prekonaniu dôležitých technických bariér. Aj situácia na niektorých ďalších menách doláru pomáha, ale hlavná je zmena sentimentu na americkej mene.

Je pravdou, že určitá korekcia predchádzajúceho oslabenia prekvapením nebola. Zvlášť keď zo Spojených štátov prišli v posledných dvoch týždňoch niektoré pozitívne štatistiky. Udivili hlavne dáta z trhu s bývaním v minulom týždni a piatkové inflačné dáta. Býkom na americkom dolári urobili radosť aj v utorok zverejnené nákupy tovaru dlhodobej spotreby. Výsledky neboli od konsenzu príliš vzdialené, napriek tomu boli pozitívne reakcie na US dolári relatívne prudké.

Extrémne reakcie prišli hlavne na piatkové dáta Indexu spotrebiteľských cien (CPI) v USA, ktorý rástol medziročne o 1,8% (očakávania vo výške 1,7%). Hodinu po zverejnení dosiahol pokles páru 1,2%. Výrazne prekonal priemernú negatívnu odchýlku po zverejnení týchto dát, a to na základe najnižšieho možného pozitívneho rozdielu. Reakcie prekonala pravdepodobnosť vo výške dvoch štandardných odchýlok (cca 95%). Obchodníci sa rozhodli mohutne vstupovať do short pozícií na EUR / USD, bez toho, aby tomu výsledok fundamentu takto výrazne napovedal.

Na základe výrazného rastu dolára a o niečo lepších fundamentov v posledných seansách by mohol vzniknúť dojem, že americká ekonomika výrazne zrýchľuje. Doterajší rad pozitívnych čísel je však príliš krátky a príliš "plytký". Podľa Indexu ekonomických prekvapení Citibank majú americké štatistiky naďalej tendenciu nedosahovať očakávané výsledky. Situácia sa za posledných 14 dní zlepšila iba okrajovo. Index stále dosahuje -56,8 b. V porovnaní s marcovými a májovými minimami na -73 b.

Silnejší dolár nenaznačujú ani ďalšie fundamenty. Napríklad záväzky veľkých obchodníkov zverejnené v aktuálnom COT reporte. Net-short pozície veľkých obchodníkov na futures Euro Fx klesli v minulom týždni o 13 tisíc kontraktov. Vzrástli tak špekulácie na rast kurzu EUR / USD. Navyše net-short pozície na eure sú najnižšie od začiatku januára. Stavený kapitál na ďalšie posilňovanie USD nemusí stačiť, ak sa nepridajú veľkí hráči.

Z fundamentálneho pohľadu sa výrazný rast americkej meny vysvetľuje len ťažko. Investori, ktorí dlhé mesiace stavali na rast USD sa chytajú stebiel s nádejou, že všetko okolo uťahovania menovej politiky nakoniec skončí aspoň rámcovo podľa plánu. Teda, že k zvýšeniu sadzieb dôjde v tomto roku. Takto to aspoň naznačila guvernérka Fedu Janet Yellen na svojom piatkovom vystúpení. Teda že k rastu dôjde, ak sa bude americká ekonomika ďalej zlepšovať. Zároveň však povedala, že zvyšovanie bude pozvoľný proces (gradual process), a preto sa nedá očakávať séria zvyšovania systémom stretnutie za stretnutím. 

Predstavitelia Fedu sú tí, ktorí stále držia optimizmus na americkom dolári. A nebola to v posledných týždňoch len Janet Yellen, kto sa o ďalšom vývoji pozitívne vyjadroval. Posledné projekcie Fedu ukazujú priemernú očakávanú výšku sadzieb v roku 2016 na dvoch percentách, kam spadli z troch percent v minulom roku. Trh na základe futures na úrokové sadzby však počíta iba s výškou ľahko nad jedným percentom. Aby americký dolár pokračoval v raste, bolo by potrebné, ale sa trh čoskoro priblížil predstavám Fedu a nie, aby to bolo obrátene.

Fundamenty stále určujú základný smer, avšak nálada trhu dodáva trendu silu. A podobne ako sme boli v nedávnej minulosti svedkami "prehnaného" oslabovania dolára, rastu cien ropy, alebo posilňovania libry, tak teraz trh dumá nad silou americkej meny. Rovnako ako v spomínaných prípadoch sa oplatí zviesť s trendom, zahrať si krátko hru na "ešte väčšieho blázna", avšak vnímať, že len trend podporený fundamentmi môže mať dlhé trvanie. Tie môžu doraziť postupne. V tom prípade sa predčasné stávky oplatia a dolár bude mať cestu nahor otvorenú. Alebo sa ukáže, že americká ekonomika je na tom horšie, rast sadzieb v nedohľadne a dolár definitívne stratí priazeň finančných trhov.

Komentár bol zverejnený na webe Xplus.cz.

01 - Modified: 2007-06-12 12:36:00 - Feat.: 0 - Title: Minister životného rpostredia sa stretol s Patrickom Moorom
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:23