StoryEditor

Terorizmus je dôsledkom nedostatku sexu, hovorí ekonóm Smith

03.11.2014, 12:00
Autor:
Noah SmithNoah Smith
Ekonóm Noah Smith pripisuje nárast agresivity u mladých mužov pocitu, že nemôžu mať sex.

V tejto úvahe píšem o niečom, čo sa ani náznakom nepribližuje mojej odbornosti. Než vybuchnete od hnevu, zamyslite sa prosím nad tým, či nehovorím niečo iné, ako si myslíte. Pravdepodobne rovnako vybuchnete, a preto sa vopred ospravedlňujem za to, že som vám zdvihol krvný tlak.

Tak ideme na to: Zdá sa mi, že svet dnes čelí veľkému problému. Tvorí ho nahnevaní agresívni mladí muži. Príkladom je terorizmus, online ponižovanie žien či rôzne násilné zločiny. Neviem, prečo sú mladí muži oveľa viac náchylní k podobným činom. Väčšina ľudí len mávne rukou a povie niečo o testosteróne. V každom prípade je to ale fakt a všetci o tom vieme.

Teraz sa presuňme od faktov k pocitom: Zdá sa mi, že ak majú mladí muži dojem, že nemôžu mať sex, stanú sa často nepriateľskí voči celému svetu. Dokonca som si všimol, že takáto situácia má negatívny dopad aj na ženy, ale muži sú zvyčajne agresívnejší. Všimnite si, že hovorím o tom, že muži "majú dojem", že nemôžu mať sex. Podľa toho, čo je mi známe, ho totiž väčšina z nás môže mať, ak skutočne chce. Dôležitý je pocit, ktorý mladí muži majú.

Na internete sa o takých typoch hovorí ako o ľuďoch v "dobrovoľnom celibáte". Vhodnosť názvu záleží na tom, čo považujeme za "dobrovoľné". A teraz sa posuniem nebezpečne blízko pseudovedy: Prečo majú mladí muži tento pocit? Podľa môjho názoru je rozhodujúce ich presvedčenie, že ich spoločenský status sa nachádza veľmi nízko. Preto si myslia, že si sex nezaslúžia, či nie sú dosť atraktívni. Môže ísť o podvedomý proces.

Popísaný typ mladého muža zodpovedá tomu, čo sa u primátov nazýva omega samcom. Na internete sa tento výraz používa často, niekedy býva zamieňaný za beta samca a celkovo je značne nepochopený. Podľa toho, čo je mi známe, sa stáva, že omega samce zaútočia na samice, ktoré pred nimi chráni alfa samec so svojimi beta pätolízačmi. Čo mi dosť pripomína niektoré obrázky z nášho života. Ďalšou otázkou je, čo s tým môžeme robiť.

Naši nahnevaní mladí muži často navrhujú nasledujúce riešenie: Urobiť z žien opäť majetok a ten potom rozdeliť medzi mužov na základe dávnych patriarchálnych princípov. To všetko môže byť posvätené nejakým náboženstvom. Nemusím zdôrazňovať, že ja sa domnievam, že takéto návrhy sú nezmyselné, a keď ich počujem, mám chuť ich nositeľa nakpať. Čo asi ukazuje, že som tiež trochu nahnevaným mladým mužom. Keď sme túto vec preberali s Bradom DeLongeom, navrhol lepšie riešenie v štýle tuleňov sloních.

DeLong tvrdí, že omega samce tuleňov sloních sa producírujú na okraji pláže a snažia sa vyzerať atraktívne. Neútočia na samice a nenaháňajú ich po pláži. Neviem, či je to pravda. Ale všetko, čo viem, poukazuje na to, že by išlo o dobré riešenie aj pre ľudských omega samcov. Inak povedané, tí nepotrebujú nič iné, než pochopiť, že sú atraktívni a že sex pre nich nie je zase taký problém. Ak sa teda budú trochu snažiť. Naučme muža, ako byť pre ženy atraktívnym. Len si predstavme svet, v ktorom by sa zo všetkých opustených mužov s nízkym sebavedomím stali náhle veľmi sebavedomí jedinci umne sa pohybujúci v dámskej spoločnosti.

O niečo podobné sa pokúšalo "baličské" hnutie PUA, ale bohužiaľ sa nezdá, že by dosiahlo veľkú spoločenskú transformáciu. Prečo? Vodcovia hnutia sa síce snažia šíriť presvedčenie, že každý muž je atraktívny, ak sa o to snaží, iní sú ale presvedčení, že úspech od prírody majú iba alfa samci. K tomu musíme pridať, že zvyšovanie osobnej príťažlivosti ide proti presvedčeniu mnohých ľudí. Podľa môjho názoru je tak potrebné presvedčiť agresívnych mladých mužov, že nemajú byť takí posadnutí svojou pozíciou v spoločnosti. Ich cieľom by vlastne nemal byť sex sám o sebe (aj keď ide o dôležitú aktivitu), ale zvýšenie vlastného sebavedomia.

Samozrejme neviem, ako to dosiahnuť. Som ale presvedčený, že spoločnosť sa tým musí zaoberať. Muži sa musia naučiť, ako byť atraktívni, ale hlavne sa musia naučiť, že sú hodní toho, aby sa stali atraktívnymi. Ich pozícia outsidera predstavuje napĺňajúce sa proroctvo. Alternatívou je, že alfa samci (napríklad policajti) ich budú ďalej krotiť vo chvíli, kedy prepukne násilie. To funguje, ale bolo by dobré, keby bola aj iná cesta. A znovu pripomínam, že nie som v tejto oblasti žiadnym expertom.

Zdroj: Blog ekonóma Noaha Smitha

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez masky s... Máriom "Kulym" Kollárom
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:35