StoryEditor

Po prepade akcií v Číne sa trhy upriamujú na opačný koniec sveta (komentár)

29.07.2015, 11:07
Situácia na čínskom akciovom trhu do veľkej miery pripomína skúsenosti USA s realitnou bublinou.

Čínska vláda si v minulosti priala a aktívne podporovala zapojenie drobných retailových investorov do akciového trhu, podobne ako americká vláda priamo alebo nepriamo tlačila radu vlastných ľudí do vlastníctva domov. Američania boli vyzbrojení radom štúdií dokazujúcich prospešnosť vlastníctva domov na správanie ľudí.

Číňania si zase od širšieho vlastníctva akcií v prvom rade sľubovali tlak na vyššiu spotrebu - prostredníctvom efektu bohatstva posilňujúceho akciový trh. Súčasne chceli dať možnosť zadlženým štátnym podnikom na rastúcom akciovom trhu posilniť svoje bilancie.

Podpora akciového trhu tvorila liberalizáciu kapitálových tokov, podhodnotené primárne emisie štátnych podnikov a predovšetkým relatívne dlhé privieranie očí nad nákupom akcií na dlh. Objem oficiálnych pôžičiek na akciovom trhu sa od polovičky roku 2014 skoro štvornásobne zvýšil a teraz dosahuje približne 8,5 percenta trhovej kapitalizácie obchodovaných akcií. Problém však je, že v tú istú dobu Čínska ekonomika nezažívalo hviezdne obdobie rozkvetu. Ba naopak, prehlbujúce sa štrukturálne problémy ďalej ochladzujú dynamiku druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Dnes sa ale z Číny prenesie pozornosť pravdepodobne do USA, kde končí dvojdňové zasadnutie Fedu. Predpokladáme, že sadzby zatiaľ zostanú nezmenené. Fed môže ľahko zlepšiť hodnotenie ekonomického vývoja a predovšetkým trhu práce. Pravdepodobne si ale nebude chcieť zužovať manévrovací priestor pre rozhodnutia na septembrovom zasadnutí a ťažko trhom naservíruje niečo viac.

O tom, či dôjde k prvému rastu sadzieb už v septembri, nakoniec rozhodnú najčerstvejšie letné čísla - predovšetkým čísla z trhu práce, HDP a spotreba domácností.

Forex

Americký dolár v predvečer oznámenia výsledkov zasadania Fedu posilňoval voči košu mien asi o 0,3 percenta a voči euru o približne 0,6 percenta. Dolár príliš nerozhodili horšie výsledky spotrebiteľskej dôvery za júl. Kurzy stredoeurópskych mien sa pri absencii regionálnych udalostí voči euru menili iba minimálne a nepatrne posilňovali. Malou výnimkou bol snáď len forint, ktorý posilnil o približne 0,3 percenta. Koruna zostala prakticky nehybná na dostrel od úrovne kurzového záväzku ČNB (EUR / CZK 27,0).

Dnes sa pozornosť sústreďuje predovšetkým na Fed, respektíve na výsledky jeho zasadnutí. Niektorí členovia FOMC v poslednej dobe uviedli, že by sadzby mohli vzrásť už v septembri. Avšak jasný a pevný záväzok v tomto smere dnes nečakáme. Niektoré riziká (Grécko) ustúpili do pozadia, avšak vystriedali ich iné riziká (Čína). Skôr sa preto domnievame, že FOMC bude naďalej "zahmlievať" a ponechá si otvorené možnosti.

A to aj preto, že údaj o raste HDP za druhý štvrťrok (prvý odhad) bude zverejnený až zajtra. Žiadne zásadné dáta neočakávame ani v regióne. Ráno síce bude zverejnený údaj o maďarskej miere nezamestnanosti, ale aj z hľadiska regiónu je hlavnou udalosťou dňa zasadnutie Fedu. Stále platí, že kým začne zvyšovať sadzby, tak by to mal byť z hľadiska forintu a zlotého negatívny faktor.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čechov môžeme dobehnúť
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:07