StoryEditor

Amazon je v strate, akcionári sú spokojní (komentár)

26.07.2013, 16:20
Akcionári posledné dva kvartály nevideli ani cent zisku. Stále však dôverujú šéfovi firmy.

Akciový index SP500 včera dokázal zastaviť dvojdňovú sériu poklesov a zaznamenal mierny rast. Pomohli hlavne výborné výsledky spoločnosti Facebook, ktoré poslali akcie spoločnosti nahor o 29,61%. Trhom v raste pomohli aj komentáre hlavného fedwatchera denníka The Wall Street Journal, podľa ktorého Fed na budúcotýždňovom zasadnutí uistí trhy, že zvyšovanie úrokových sadzieb nie je najbližšiu dobu v pláne. Aj keď presne toto hovorí Bernanke už veľmi dlho, veľa obchodníkov si to zjavne nezobralo k srdcu. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +0,09%, SP500 +0,26%, Nasdaq Composite +0,71%.

Z makroekonomických dát včera zaujali výsledky objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktorý na prvý pohľad skončil výborne s rastom o 4,2% oproti očakávaniam na 1,4%. Podľa analytikov Goldman Sachs ale treba sledovať prioritne výsledok objednávok bez vládnych objednávok sektora obrany a tiež bez objednávok lietadiel. Takto „osekaný“ výsledok skončil s rastom len o 0,7% oproti očakávaniam na 0,6%. Preto analytici zrevidovali odhad rastu HDP US ekonomiky za 2Q len na 0,6%. Konsenzus Bloomberg ale budúcotýždňový výsledok očakáva na 1,0%, takže priestor pre sklamanie tu stále je.

Ak sa ale pozrieme na indikátor nákupných manažérov spoločnosti Markit, zistíme, že fáza letného spomalenia je pre US ekonomiku typická. Od júla posledné tri roky prišlo k následnému zlepšeniu aktivity. Preto spoločnosť očakáva, že v 3Q bude rast oveľa silnejší.



Včera po zatvorení US akciového trhu zverejnila kvartálne výsledky spoločnosť Amazon.com. Firma zverejnila za druhý kvartál zisk na akciu na úrovni 2 centy oproti očakávaniam až 6-centovej straty. Príjmy skončili v súlade s očakávaniami na 15,7 mld. USD. Na ročnej báze sú príjmy vyššie o 22% a na rekordnej úrovni, no akcionári posledné dva kvartály nevideli ani cent zisku. Stále ale dôverujú CEO spoločnosti Jeffovi Bezosovi, že sa mu raz podarí zo svojej spoločnosti vytvoriť impérium, ktoré zničí akúkoľvek konkurenciu.

Akciový index SP500 tento týždeň aktívne testoval psychologickú bariéru 1700 bodov, no jej prelomenie sa indexu nepodarilo. Technicky ale začína index vytvárať formáciu hlava-ramená s líniou krku na úrovni 1675 bodov. Ak index prelomí líniu krku, otvorí sa priestor na pokles indexu o približne 25 bodov, teda k úrovni 1650 bodov. Vzhľadom na to, že budúci týždeň bude plný dôležitých udalostí, je možné, že nakoniec index takýto pokles zaznamená. Celkový výhľad ale ostáva ako rastový a poklesy sú skôr zaujímavé na nákup.

Ján Beňák

analytik TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:25