StoryEditor

Fed sa rozbieha a plánuje sťažiť životy všetkým (komentár)

16.07.2015, 09:56

Grécki poslanci splnili svoju občiansku povinnosť a odhlasovali reštrikcie, ktoré by tejto nesolventnej krajine mali priniesť nové pôžičky a tým na čas upratať celý problém z očí globálnych trhov. Bude možno sa tak treba venovať aj iným problémom ako napríklad rozbiehajúcej sa výsledkovej sezóne v USA alebo tomu, kedy americká centrálna banka sťaží všetkým život a začne zvyšovať úrokové sadzby.

Práve včera sme mali možnosť trochu nahliadnuť do kuchyne Fedu, kedy šéfka americkej centrálnej banky hovorila vo svojom pravidelnom polročnom vystúpení pred americkým Kongresom. A hoci Grécko má s americkou ekonomikou len pramálo spoločné, tak vedomie toho, že Grexit nie je za dverami, si mohla Yellenová dovoliť hovoriť o možnom zvyšovaní úrokových sadzieb uvoľnenejšie.

Z jej vystúpenia sa zdá, že oficiálne úrokové sadzby naozaj môžu ísť nahor ešte tento rok a to nehľadiac na to, že čerstvé konjunkturálne údaje nie sú úplne presvedčivé a inflácia zostáva prekliato nízko. Aj preto trhy tohtoročnému zvýšeniu sadzby od Fedu zatiaľ neveria, ale podľa nášho názoru k aspoň jednému zásahu dôjde.

Samozrejme, že odhadnúť načasovanie takéhoto kroku nebude jednoduché a Yellenová všetky odhady včera navyše skomplikovala tým, keď uviedla, že FOMC môže zvýšiť úroky na akomkoľvek stretnutí a ak tak urobí, tak k tomu zvolá tlačovú konferenciu, hoci tá nemusí byť na príslušnej zasadnutí plánovaná.

Tu je pritom dôležité si uvedomiť, že Yellenová vystupuje na tlačovej konferencii len na každom druhom stretnutí a predpokladalo sa, že ak k zvýšeniu úrokov dôjde, tak to bude iba na zasadnutí, kedy je možné takýto krok komunikovať priamo novinárom. Tlačové konferencie šéfky Fedu sú pritom naplánované po zasadnutí FOMC v septembri a decembri. Teraz to ale vyzerá, že Fed môže pokojne zvýšiť úroky aj na konci októbra a urobiť si na to mimoriadnu tlačovku.

Každopádne načasovanie takéhoto kroku bude závisieť na prichádzajúcich makroekonomických dátach a tak trhy musia byť stále v strehu, lebo každé dobré americkej číslo môže poslať úroky vyššie a rovnako tak dolár. Naopak dobrá dáta môžu potrápiť dlhopisy a možno aj ďalšie triedy aktív.

Región - forex

Výraznejší pohyb zaznamenal včera iba forint, kurzy koruny a zlotého sa voči euru menili iba minimálne. Zlotý nemal dôvod k reakcii na inflačné čísla za jún, lebo vyšla presne v súlade s trhovým očakávaním. Ceny v Poľsku tak stále medziročne klesali a to o 0,8 percenta. Zaujímavé bolo včera predovšetkým dianie na hlavných trhoch najmä komentáre šéfky Fedu Yellenovej.

Tá naznačila, že tento rok počíta s rastom oficiálnych úrokových sadzieb. To so sebou podľa nás nesie negatívne riziká pre vyššie úročené regionálne meny. Koruna sa naďalej pohybovala tesne nad intervenčnú hranicou a celková aktivita na trhu patrila včera k tým menším.

Aj zvyšok týždňa je v regióne zaujímavý najmä z pohľadu udalostí v Poľsku. Dnes budú zverejnené dáta z trhu práce za jún, zajtra čísla z priemyslu. Avšak dopad čísel na kurz zlotého by mal byť iba veľmi malý.

Dlhopisy

Výnosy dlhopisov v Európe pred hlasovaním v Grécku klesali a čiastočne tým strhli aj trh v USA, hoci na to nebol príliš dôvod. Ako konjunkturálne údaje, tak vyššie výrobne inflácie v USA hovorila skôr v prospech vyšších sadzieb.

Včerajšie vystúpenie šéfky Fedu však naznačilo, že americká centrálna banka je naozaj pripravená tento rok zvýšiť úroky, s čím trh stále nepočíta a tak dlhopisové medvede majú šancu začať opäť úradovať. Navyše, ak sa situácia okolo Grécka bude ďalej upokojovať, tak priestor pre rast úrokov bude ďalej narastať.

Komentár (Rozbřesk) bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-24 13:32:00 - Feat.: 0 - Title: Fiat v prvom polroku takmer zdvojnásobil prevádzkový zisk
01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:40