StoryEditor

Nedeľa v Poľsku prinesie príležitosť pre špekulantov (komentár)

20.10.2015, 12:17
V konkurencii tém ako je Čína či Volkswagen nám tak trochu ušlo dianie v našom regióne.

Pritom o zaujímavé udalosti nebude tento týždeň vôbec núdza, keď vrcholom budú nepochybne poľské parlamentné voľby túto nedeľu.

Ešte než pôjdeme do Poľska, si však povedzme, že už dnes popoludní bude zasadať maďarská centrálna banka (MNB) a ani táto udalosť nemusí byť na zahodenie. Deflácia v Maďarsku sa v septembri prehĺbila, a hoci ekonomike to až tak nevadí, tak je možno zbytočné držať oficiálne úrokové sadzby na úrovni 1,35 percenta.

Príležitosť pre špekulantov

Navyše stále holubičí Fed a ECB dávajú centrálnym bankám v emerging markets (kam Maďarsko stále patrí) priestor, aby svoju menovú politiku uvoľnili. A tak MNB dnes možno naznačí, že jej cyklus uvoľňovania menovej politiky neskončil, hoci jeho naozaj definitívny koniec už niekoľkokrát oznámila.

Ak sa bavíme o poľských voľbách túto nedeľu, tak tie sa investorom-špekulantom oplatia sledovať hneď z dvoch dôvodov. Možná zmena vlády, ktorá sa tu rysuje, kedy hlavnou koaličnou silou nebude liberálna Občianska platforma, ale kresťansko-konzervatívne Právo a spravodlivosť (PiS), prinesie nielen zmeny v rozpočtovej, ale možno aj menovej politike.

A tie môžu byť pomerne významné. Fiškálne nápady PiS zahŕňajúce výrazné zvýšenie odpočítateľných položiek na deti a zníženie hranice pre odchod do dôchodku môžu urobiť do štátneho rozpočtu zárez až 2 percentá HDP.

Nedeľa môže priniesť obavy

Čo sa potom týka personálnych zmien v poľskej centrálnej banke, tak je dobré si už pred voľbami uvedomiť, že nový poľský parlament má na začiatku budúceho roka menovať 6 z 10 členov vedenia NBP. Okrem toho nedávno zvolený prezident Duda (takisto PiS) bude mať v roku 2016 možnosť spoločne sa Sejmom vymenovať aj guvernéra NBP, pričom je verejným tajomstvo, že ten súčasný - M. Belka - to nebude. V prípade totálne obmeneného vedenia NBP tak môže mať zlotý minimálne dočasne obavu, že menová politika centrálnej banky bude vo vleku tej vládnej.

Koniec koncov, ak v nedeľu získa PiS nadpolovičná zisk kresiel v Sejme, takže prechodný nárast obáv z budúcnosti môže stretnúť aj poľské vládne dlhopisy a akcie.

Región - forex

Kým kurzy koruny a forintu sa voči euru včera nakoniec príliš nezmenili, tak zlotý oslabil asi o 0,2 percenta. Čísla z priemyslu a maloobchodu za september mnoho prekvapení nepriniesli a ponúka sa tak, že zlotému by mohli vadiť blížiace sa parlamentné voľby. Okrem nového smeru v rozpočtovej politike sa dajú totiž očakávať aj zmeny v menovej politike, a to z dôvodu pravdepodobne výraznej obmeny výboru pre menovú politiku NBP.

Dnes však zasadá centrálna banka v Maďarsku. Očakávame, že ponechá na svojom dnešnom zasadnutí sadzby bez zmeny. Zasadnutie však môže byť sprevádzané holubičím komentárom, ktorý zohľadňuje o niečo horšie vyhliadky maďarskej ekonomiky. Šanca na rast sadzieb v budúcom roku podľa nás klesá a naopak rastú riziká prípadného ďalšieho znižovania oficiálnych sadzieb.

Dlhopisy

Bezpečné dlhopisy prešľapujú ako v USA, tak v eurozóne na mieste. Len výnosy periférnych trhov išli včera pomerne slušne dole po tom, čo Gréci v parlamente schválili reformný balík.

Tento týždeň je predovšetkým v USA slabší na nové makročísla a ani členovia Fedu asi neprinesú trhom žiadny nový impulz. V centre pozornosti tak zostane výsledková sezóna a kondície akciových trhov - práve podľa tej by sa mal pohybovať dlhší koniec výnosových kriviek. Svoju úlohu v eurozóne zohrá tiež zasadnutie ECB. Aj keď Mario Draghi podľa nás nič nové na októbrovom zasadnutí neoznámi, môže trhy pripraviť na ďalšie otvorenie menových kohútikov v decembri (pravdepodobne natiahnutie QE).

Komodity

Ranné čínske dáta včera komodity nepotešili a ich ceny tak klesali naprieč celým spektrom. Cena ropy Brent sa znížila o 3,7 percenta, zatiaľ čo základné kovy stratili v priemere percento. Ropu zrejme nepodporilo ani nové uistenie zo strany Iránu, ktorý je údajne pripravený do týždňa od zrušenia sankcií zvýšiť produkciu ropy asi o 500 tisíc barelov denne (čo je pre trh významné množstvo). Okrem toho Irán potvrdil, že počíta s ďalším rozširovaním produkčných kapacít.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:15