StoryEditor

Lehman Brothers je opäť medzi nami a bližšie ako predtým (+prehľad trhov)

Prípadnú finančnú krízu si stále môžete užiť s Lehman Brothers. Síce táto finančná inštitúcia je už od roku 2008 minulosťou, bolesť hlavy vám prinesie Lehman Brothers whisky. S ideou vytvoriť whisky nesúcu meno Lehman Brothers, ktorá zbankrotovala v septembri 2008, prišiel londýnsky podnikateľ James Green.

Na vytvorenie tohto „blendu“ (miešanej whisky) Green spolupracoval s destilátormi z Južnej Karolíny a Škótska. Výsledkom je trojica rozličných whisiek popisujúcich cestu slávnej investičnej banky. Trpký chuťový zážitok, ktorý Green pomenoval slovami: „takmer urazí vaše podnebie,” symbolizuje pád finančného sektora a nachádza sa v korenistej whisky s názvom Snapfire. Dymová pachuť dosiahnutá rašelinou zanecháva zmysly v domnienke ochutnania katastrofy a popola, ktorý ostal po Lehman Brothers.

Tento zážitok ponúka séria s názvom Ashes of Disaster, pričom symbolizuje pokoru až skromnosť predstavujúce nečinnosť, ktorá nasledovala po kolapse Lehman Brothers. Posledná zo série je whisky, ktorá ponúka "ihličnaté" náznaky, symbolizujúce rast, sľub a znovu narodenie, sa volá Evergreen. Koľko vás bude stáť ochutnanie tohto príbehu zatiaľ nie je jasné, avšak svoj záujem o kúpu môžete zaslať jeho tvorcovi. Wall Street ako aj londýnske City už svoje objednávky zaslali.

Akciové trhy
Svetové akciové trhy pokračovali v pondelok v raste z konca minulého týždňa. Investori dúfajú, že mnohé centrálne banky by mohli pridať ďalšie stimuly. Decembrové štatistiky zahraničného obchodu v Číne totiž výrazne zaostali za predpokladmi, čo by mohlo zvyšovať tlaky na ďalšie uvoľnenie menovej politiky miestnou centrálnou bankou PBoC.

K pozitívnej nálade prispel aj samotný šéf tejto banky Zhou Xiaochuan, keď povedal, že nevidí dôvod pre pokračovanie oslabovania sa juanu. Zároveň prezident ECB Mario Draghi vyhlásil, že banka nebude „váhať konať“ na marcovom zasadnutí, ak turbulencie na trhoch zhoršia ekonomický výhľad. Wall Street ostala zatovrená z dôvodu federálneho sviatku Dňa prezidentov.

Dlhopisové trhy
Napriek pozitívnej nálada na trhoch klesali výnosy bezpečne vnímaných nemeckých dlhopisov ako aj výnosy dlhopisov ďalších krajín eurozóny. Stál za tým rast očakávaní, že ECB dodá ďalšie menové stimuly po holubičích slovách jej šéfa Maria Draghiho pred Európskym parlamentom. V USA ostali z dôvodu sviatku zatvorené aj trhy s dlhopismi.

Komoditné trhy
Zlato vstúpilo do nového týždňa razantným oslabením po najväčšom týždennom raste od októbra 2011. Stála za tým obnova chuti podstupovať riziko, pri odraze akciových trhov. Ropa pokračovala v rally z konca týždňa, keď trh naďalej živí nádej na možné obmedzenie produkcie tejto komodity OPECom a Ruskom. Prispeli k tomu aj poznámky Kremľa, ktorý by rád videl zlepšenie vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou v čase, keď je potrebná koordinovaná akcia na ovplyvnenie cien ropy.

Devízové trhy
Zlepšenie nálady na trhoch obnovilo chod carry obchodov, čo dostalo opätovne pod tlak jen a euro voči americkému doláru. Americkú menu podporili aj názory, že lokálna ekonomika na tom nie je až tak zle, ako boli obavy z predošlých týždňov. Americký spotrebiteľ totiž stále nemá hlboko do vrecka, keď profituje aj z nízkych cien energií, čo by malo napriek obrovským protivetrom v priemysle potiahnuť ekonomický rast.

Mínusom pre euro boli aj jasné signály šéfa ECB Maria Draghiho, že na marcovom zasadnutí je pripravený ďalej uvoľniť menové podmienky. Jen poškodili poznámky japonského predsedu vlády Šinzóa Abeho, že „nadmerná volatilita meny je neželaná“, čo zvyšuje riziko toho, že Bank of Japan by mohla zasiahnuť voči jeho sile.

Disclaimer

01 - Modified: 2008-02-10 09:08:54 - Feat.: 0 - Title: Mikolášik: Slovensko by sa malo viac angažovať na Blízkom východe
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:17