StoryEditor

Ach to nešťastné počasie

24.02.2014, 09:17

Minulý týždeň začal už celkom štandardne takmer nulovým príspevkom akýchkoľvek fundamentov. Dopomohol tomu samozrejme aj sviatok v Štátoch, kde si pripomenuli narodenie prezidenta Washingtona, a preto si aj obchodníci na Wall Street zobrali deň voľna. Zaujalo len japonské HDP, ktoré kvartálne rástlo o 0.3 percenta (odhad +0.7 percenta), čo je najmenej od začiatku nástupu „Abenomics“.

Nič dôležité sa tak na trhu neudialo, akcie v Európe sa obchodovali doprava, eurodolár len jemne osciloval okolo 1.37, USDJPY sa udržalo pod 102 a zaujímavejšie pohyby sa odohrali len na komoditách. Zlato na prelome pondelka a utorka dosiahlo týždňový strop na 1332 dolároch a striebro sa dostalo k 22 dolárovej hranici. Vo zvyšku týždňa bol však tento rast predaný a zlato sa nedokázalo dostať výraznejšie nad 1320 dolárov za trójsku uncu. Spolu so striebrom tak na drahých kovoch prišlo k technickým korekciám po odraze z dôležitých rezistencií. Pri striebre mi nedá nespomenúť 12 dňovú „winning strike“, ktorá skončila červeným close v utorok a bola najdlhšia od roku 1968.

Utorok bol na dáta už zaujímavejší. Už skoro ráno ponechala Bank of Japan svoj rozsiahly nákupný program aktív nezmenený. Aj naďalej chce zvyšovať menovú bázu ročným tempom o 60 až 70 biliónov jenov a udržať tak Japonsko na ceste k 2 percentnému inflačnému cieľu. Rozhodla sa tiež zdvojnásobiť rozsah bankových úverov SBLF, v rámci čoho si budú môcť japonské banky požičať od BoJ finančné úvery za pevnú úrokovú sadzbu 0.1 percenta po dobu ďalších 4 rokov. Japonský akciový index Nikkei reagoval 400 bodovým rastom.

V Európe boli akcie schladené znížením ZEW indikátora ekonomického zdravia v Nemecka, ktorý sa prepadol až na 55.7 bodov, pričom trhový konsenzus hovoril o poklese na 61.5 bodov z januárovej úrovne 61.7 bodov. V Británii sa dostala inflácia pod 2 percentá po prvý krát od roku 2009. Streda patrila zverejneniu zápisov z posledných zasadnutí Fedu (FOMC) a Bank of England. Členovia oboch bánk hlasovali na januárových zasadnutiach podľa predpokladov jednomyseľne. FOMC zápisnica tiež uviedla, že od začiatku taperingu došlo k zlepšeniu celkovej ekonomickej aktivity, hlavne na trhu práce a pri inflácii, čo môže podporiť aj ďalšie znižovanie nákupu dlhopisov. Asi kvôli týmto slovám sa Wall Street ponorila počas stredy do červeného teritória.

Miera nezamestnanosti v UK stúpla na 7.2 percenta, vzdialila sa od 7 percentného cieľa BoE a libra voči doláru reagovala poklesom až o 60 bodov. Štvrtok bol tiež veľmi bohatý na makrodáta. Japonsko zverejnilo nečakane vysoký schodok obchodnej bilancie, rekordných 2.79 biliónov jenov. Čínsky HSBC výrobný PMI klesol 2 mesiac v rade, a to na 48.3 bodov. Je tak stále v pásme kontrakcie a na najnižšej úrovni za sedem mesiacov. V tento deň sklamali aj PMI z Nemecka, Francúzska a eurozóny, načo reagovalo euro poklesom pod 1.37.

Akcie v Európe už otvárali s negatívnym gapom a celý deň sa niesol v duchu vymazávania počiatočných strát. Doteraz som sa schválne vyhýbal číslam z USA, nakoľko v uplynulom týždni sa to dá zhrnúť do jedného slova „blamáž“. Postupne sklamali a negatívne prekonali analytické odhady všetky dôležité makrodáta. Či už index podnikateľskej nálady NY Fedu (Empire State), NAHB index staviteľov domov, stavebné povolenia, novozačaté stavby domov, predaje existujúcich domov a aj Philly Fed index výroby. V USA sa začína formovať akási „všeobecná múdrosť“, že ak sú správy z ekonomiky zlé môže za to počasie a ak naopak dobré, môže za to ekonomické oživenie. Páni ekonómovia a analytici z Wall Street majú tak buď dobrý zmysel pre humor, alebo výkyv v základných makrodátach je v skutočnosti začiatok zostupného trendu ekonomickej obnovy a dôsledok pumpovania menšej likvidity na trh.

Zhrnutie týždňa aj preto vyznieva nasledovne: DAX ostal zhruba na nule, podobne aj S&P 500, zlato pridalo zhruba pol percenta, eurodolár poškuľoval pod vplyvom slabých údajov spoza Atlantiku po 1.376 EURUSD. Pri zaujímavých pohyboch na podnikových akciách sa pozrieme do Francúzska. Konkrétne nás zaujala spoločnosť Technip patriaca medzi svetových lídrov v oblasti project managementu, strojárstva, stavebníctva a energetického priemyslu.

Akcie spoločnosti sa v minulom týždni zhodnotili takmer o 10 percent, a to v reakcii na ohlásenie zvýšenej dividendy a ohlásení rekordných objednávok. Premietlo sa to aj do zvýšenia hodnotenia kvality akcií bankou Societe Generale, ktorá ich posunula z „HOLD“ na „BUY“. Druhou firmou je Veolia Environnement, najväčšia európska vodárenská spoločnosť, ktorá získala kontrakt na výstavbu čistiarní odpadových vôd pre Shell Canada, čo potiahlo akcie spoločnosti o 6 percent vyššie. V tomto týždni nás čaká hneď niekoľko zaujímavých makro čísel.

Už pondelok prinesie dôležitú nemeckú podnikateľskú klímu podľa Ifo inštitútu a index spotrebiteľských cien v eurozóne. V utorok prídu na rad CBI realitzované tržby z UK a spotrebiteľská dôvera podľa CB v USA. Streda prinesie nemeckú GfK spotrebiteľskú klímu, revidované HDP z UK a predaj nový domov v USA. Druhá polovica týždňa prinesie austrálske kapitálové výdavky v súkromnom sektore, objednávky tovarov dlhodobej spotreby a žiadosti o dávky z USA. Týždeň zakončíme japonskými inflačnými číslami, odhadom indexu spotrebiteľských cien v EU, kanadským HDP a predbežným HDP z USA.

01 - Modified: 2006-02-02 13:06:39 - Feat.: 0 - Title: Kia zvažuje voči Slovensku právne kroky
01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:38