StoryEditor

Revolučná novinka od Tesly? Iba pekne naleštené nič (komentár dňa)

08.05.2015, 00:00
Autor:
Pavel PetrPavel Petr


Šéf Tesly Elon Musk predstavil novú rodinnú batériu, ktorá by mala priniesť svetlejšie zajtrajšky. Hlavne teda čistejšie zajtrajšky a solárnu revolúciu v spôsobe ako používame elektrinu. A tiež začiatok akejsi revolúcie prechodu z centralizovanej elektrickej siete k decentralizovanej, ale stále prepojenej siete. Bohužiaľ, ako to už v živote býva, je tu jedno veľké ALE. Batérie od Tesly nespolupracujú dobre so solárnymi panelmi na streche. Aspoň zatiaľ. Dokonca aj spoločnosť SolarCity, dodávateľ solárnych panelov, kde je Musk hlavným akcionárom, nie je pripravená na inštaláciu batérií Tesla do bežného denného používania.

Nové zariadenie Tesla Powerwall sa bude predávať v dvoch veľkostiach - sedem a desať kilowatthodín - rozdiel okrem kapacity je tiež v technológii, ako tieto dve batérie pracujú. Sedem kilowattová batéria je verzia pre denné používanie, čo je skvelé, keď najväčší rival má batériu, ktorá je vhodná skôr len ako záložný zdroj energie, keď vypadne klasická sieť. Väčšia desať-kilowattová verzia je dizajnovaná iba na 50 nabíjacích cyklov za rok, aspoň podľa hovorcu SolarCity Jonathana Bassa, teda skôr pre pokrytie výpadkov elektriny, nie na denné využívanie.

Tu to začína byť už extrémne zaujímavé, pretože Bass odmietol ponúkať 7 kWh verziu zákazníkom SolarCity, pretože finančne nedáva zmysel používať batérie v USA. Regulácia totiž hovorí, že americkí zákazníci so solárnymi panelmi smú predávať prebytočný výkon panelov späť do siete. Teda by sa použitím batérie odrezali od určitého zdroja príjmov.

Tí zákazníci, ktorí by radi rozšírili možnosť použitia energie zo slnka i na dobu, keď už zapadne majú jednoducho smolu. Ak sa chcete kompletne odpojiť od siete musíte jednoducho počkať, hovorí Bass. Súčasná ponuka SolarCity bude zahŕňať riešenie iba pre výpadok siete.

Musk uviedol v liste akcionárom Tesla Motors, že záujem o batérie bol doslova "crazy off the hook" s 38 000 rezerváciami na Powerwall, pričom ukladanie energie do Powerwallu je stále drahšie ako normálne čerpanie energie zo siete. To však neznamená, že si ľudia nemôžu kúpiť kus špičkovej technológie. Záujem o batérie bol tak masívny, že by to mohlo znamenať, že ani Gigafaktory Tesly nebudú schopné uspokojiť dopyt.

Najhoršie na celej veci je, aký reálny výkon môže batéria poskytnúť. Ak sa budeme baviť o nejakej schopnosti dlhodobo udržiavať výkon, tak iba na úrovni 2 kilowatty, čo predstavuje výkon jedného vysávača, sušiča, mikrovlnky a žehličky. Batéria tak nemá dostatočný výkon napájať kúrenie alebo celý dom čeliaci krutým zimným podmienkam alebo zimnému výpadku energickej siete. V slnečných oblastiach krajiny zase na druhej strane neposkytuje dostatočný výkon pre klimatizovanie. Maximálne zvládne len malé klimatizačné jednotky. Pre vyšší výkon musí byť v dome nainštalovaný väčší počet batérií v bloku.

Ale SolarCity neposkytuje zľavu na blok batérií. Takže výkon 16 kilowattov bezproblémového napätia od generátora Generac za 3 700 dolárov môžete kúpiť v Tesla Motors za 45 000 dolárov s deväťročným splátkovým kalendárom. "Je to naozaj super hračka - pekné je to mať - ale ekonomicky to nedáva zmysel," nechal sa počuť Brian Warshay analytik smart technológií v spoločnosti Bloomberg.

Tesla technológie majú nepochybne masívny potenciál. Ale zatiaľ všetky súvisiace náklady prevažujú nad výhodami, ktoré táto technológia prináša. Ekonomiku jednoducho nemožno prehliadať. Avšak s padajúcimi nákladmi na produkciu batérií a meniacu sa reguláciu v USA by sa nakoniec mohla táto technológia vziať na milosť a získať si srdcia celého radu spotrebiteľov.

Napríklad na Havaji, kde náklady na elektrickú energiu sú trojnásobne vyššie ako v kontinentálnej časti USA, dáva technológia zmysel už teraz.

Tesla aj SolarCity budú batérie predávať možno dokonca aj so stratou. Až ďalšie generácie tejto technológie môžu priniesť želaný výsledok ako pre firmu, tak pre užívateľov. Napriek tomu sa Tesla a SolarCity budú snažiť už teraz získať dobrú pozíciu na tomto trhu, pretože podľa všetkého to zatiaľ vyzerá veľmi zaujímavo. Tesla proste teraz získala len ďalšiu pozornosť, kvôli produktu, ktorý pre väčšinu bežných ľudí zatiaľ vôbec nedáva zmysel.

01 - Modified: 2007-05-28 07:31:21 - Feat.: 0 - Title: George podľa divákov
01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:10