StoryEditor

Bill Gates: Najväčšia pohroma nášho veku je jasná

21.06.2015, 18:30
Bill Gates sám o sebe hovorí, že je optimista. A prečo by tiež nemal byť?

Je jedným z najbohatších ľudí na Zemi a stál pri zrode osobných počítačov. Teraz spravuje nadáciu, ktorá sa zameriava na riešenie tých najpálčivejších problémov súčasného sveta - od detskej úmrtnosti cez maláriu až po obrnu.

A napríklad počet úmrtí detí klesá už od deväťdesiatych rokov, takže pre Gatesa je optimizmus to isté ako realizmus. Poslednou dobou sa ale zaoberá jednou temnou otázkou:

Pri čom je pravdepodobné, že v nasledujúcich rokoch zabije viac ako 10 miliónov ľudí?

Zoznam možných odpovedí zahŕňa výbuchy sopiek, gigantické zemetrasenia, asteroidy. Pri všetkých je ale podľa Gatesa veľmi malá pravdepodobnosť. Potom tu sú samozrejme vojny, ale ani tie mu toľko starostí nerobia, pretože ľudstvo sa nimi už teraz intenzívne zaoberá a jadrová vojna aspoň zatiaľ nehrozí.

Je tu ale jedna vec, ktorá je rovnako nebezpečná ako vojna. Gates o nej hovorí: "Pozrime sa na vývoj úmrtnosti v dvadsiatom storočí. Jeden vrchol bolo dosiahnutý počas prvej svetovej vojny a druhý počas druhej svetovej vojny. Medzi týmito vojnami ale tiež došlo k prudkému zvýšeniu počtu úmrtí. Išlo o španielsku chrípku."

Najväčší nepriateľ ľudstva

Nikto nemôže povedať, že sme ohľadom pandémií neboli varovaní. Boli, a to opakovane. Ide o tú najľahšie predikovateľnú katastrofu v ľudskej histórii už len preto, že sa znovu a znovu vracia. Marcia Inhorn a Peter Brown zverejnili v roku 1990 štúdiu, v ktorej tvrdia, že infekcie pravdepodobne zabili viac ľudí ako všetky vojny, neinfekčné choroby a prírodné katastrofy dohromady. Ide o našich najstarších a najnebezpečnejších nepriateľov. Aj dnes chrípky zabíjajú mnoho ľudí a snáď každý rok sa objavuje nový kandidát na pandémiu. V roku 2014 sa objavila Ebola, ktorá zabila viac ako 10 000 ľudí.

Autor knihy World War Z Max Brooks hovorí, že keď bol ešte dieťa, sledoval, ako sa po svete šíri AIDS. Podľa jeho slov ho trápilo, že na rozdiel od chorôb ako španielska chrípka išlo šíreniu AIDS zabrániť jednoduchými radami ohľadom toho, čo je potrebné robiť a čo sa robiť nemá.

Americké Centrum pre prevenciu chorôb teraz dokonca vydalo dokument s názvom "preparedness 101: Zombie Apocalypse". Táto "pripravenosť na zombie apokalypsu" je vnímaná ako pripravenosť na apokalypsu vyvolanú infekčnou chorobou. Brooks k tomu uvádza: "Ak niektorých ľudí vystrašíte príliš, jednoducho sa uzavrú a prestanú počúvať. Ak však problém prezentujeme ako hovory o zombie, je to jednoduchý spôsob, ako hovoriť o ochrane pred pandémiou."

Ron Klain má v americkej administratíve na starosti epidémiu eboly a ochranu pred ňou. V súvislosti s touto chorobou hovorí, že nemožno hovoriť o šťastí, keď zabila 10 000 ľudí. Ale v určitom zmysle svet šťastie mal, pretože ide o chorobu, ktorá sa prenáša relatívne zložitým spôsobom. Ľudia, ktorí sa nakazia majú viditeľné symptómy. Navyše nákaza prepukla v troch menších krajinách, ktoré boli otvorené pomoci zo Západu. Keby došlo k pandémii chrípky, šírenie by bolo oveľa jednoduchšie a nakazení ľudia by nemuseli mať viditeľné symptómy.

Ebola podľa Klaina ukázala, ako málo je svet pripravený na chorobu, ktorá je už známa po celé desaťročia a ktorá sa šíri pomerne pomaly. Ak sú zavedené riadne opatrenia, Ebolou nakazený človek môže nakaziť dvoch ľudí. To nie je tak vysoké číslo, pretože u SARS vírusu už to sú štyria ľudia a u osýpok osemnásť.

Za 250 dní 33 miliónov mŕtvych

Gatesove obavy z pandémie sú založené aj na modeli toho, ako sa nákazy šíria po celom svete. Používal tento model v rámci projektu boja proti obrne, ale potom ho použil napríklad aj na analýzu toho, ako by sa dnes svetom šírila španielska chrípka. Výsledky sú podľa Gatesa šokujúce, pretože "do 60 dní by sa choroba dostala v podstate do všetkých mestských centier po celej Zemi". Hlavným dôvodom je to, že ľudia sa teraz pohybujú veľmi rýchlo a podľa modelu by tak epidémie počas 250 dní zabila 33 miliónov ľudí.

Gates tvrdí, že čo sa týka vojen, všetko je oveľa lepšie organizované, než tomu je pri epidémiách. Dokazuje to podľa neho práve epidémia Eboly. Pri nej napríklad úplne chýbalo organizovane zázemie, ktoré by riešilo to, či dobrovoľníci budú platení, čo sa s nimi stane potom, až sa vrátia z misie domov, ako bude vyzerať karanténa.

"Všetko bolo riešené nesystematicky, a to je na súčasnom stave to najšialenejšie," hovorí Gates. Ľudstvo má nástroje, ako sa brániť. Choroby sa ale hýbu ďaleko rýchlejšie ako vlády a v súčasnej dobe nikto nevie, ako to riešiť.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-04 15:24:08 - Feat.: - Title: Najsilnejšia epidémia za 60 rokov. V Česku zomrel novorodenec s čiernym kašľom 02 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 03 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Kašľal tak, že upadal do bezvedomia. Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik epidémií 04 - Modified: 2024-02-26 08:30:00 - Feat.: - Title: Výletnej lodi s tisíckami cestujúcich nedovolia zakotviť v prístave. Na palube údajne prepukla infekčná nákaza 05 - Modified: 2024-02-09 12:42:01 - Feat.: - Title: Chrípková vlna je pred vrcholom. Lekári hlásia až 2 600 prípadov na 100-tisíc Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:40