StoryEditor

Fed zabrnkal na jastrabiu strunu (komentár)

30.07.2015, 15:40
Americká centrálna banka dnes predstúpila pred investorskú obec s výsledkami svojho dvojdňového zasadnutia.

Vo vyhlásení opäť zopakovala niekoľkokrát avizovanú pozíciu (s miernou komunikačnou úpravou), a to, že s normalizáciou menovej politiky chce započať pri ďalšom zlepšení na trhu práce a pri dostatočnej viere v posun inflácie k dvojpercentnému cieľu.

Priblíženie kroku nahráva komentár k situácii na trhu práce. Samotný Fed dnes (opäť) kvitoval pokračujúce zlepšenie, čo však doplnil o jastrabovitý komentár - "rad indikátorov z trhu práce naznačuje, že nevyužitie na trhu práce od začiatku roka vyprchalo". Doteraz autorita hovorila o čiastočnom (somewhat) odstránení "podutilizacie".

Septembrové (skoré) utiahnutie

Vyhlásenie pôsobí trochu prekvapivo v kontexte júnových čísel. Tvorba pracovných miest v minulom mesiaci nedokázala nadviazať na solídne májová čísla (tie boli navyše revidované nižšie), miera participácie (počet ľudí zapojených na trhu práce) sa znížila, mzdy medzimesačne stagnovali. Navyše Fed doteraz ústami svojej šéfky Janet Yellenovej vyjadrovala nespokojnosť s príliš historickým nadpriemerným podielom čiastočných úväzkov na celkovom počte zamestnaneckých kontraktov.

K inflácii Fed uviedol, že naďalej počíta s odznievajúcim transformačným vplyvom nižších cien energií, čo v kombinácii s ďalším zlepšením na trhu práce povedie k postupnému posunu rastu cien k vytýčenému cieľu.

V strednodobom horizonte tomu nahráva odznenie bázického efektu nižších cien ropy a postupný rast miezd, ktorý by mal akcelerovať pri dosiahnutí prirodzenej miery nezamestnanosti. Avšak zatiaľ tieto faktory pretrvávajú, a preto predstavujú prekážku skorému (septembrovému) utiahnutiu menovej politiky. Oživenie miezd je len mierne a nárast nijako kontinuálny, čo znamená, že podpora dopytu spotrebiteľov z tohto kanála zostáva čiastočná.

Inflačné očakávania

Rozpúšťanie úspor domácností potom zostáva pozvoľné. V oboch prípadoch počítame s postupným zlepšením s následným dopadom na rast cien. Do chvíle, než sa tak však stane, Fed musí opatrne voliť ďalšie kroky. Utiahnutím menovej politiky by išiel totiž proti spomenutým vplyvom skrz kanál bohatstva. Rast sadzieb by negatívne doľahol na akciový a realitný trh skrze pokles cien.

Rovnako tak by následne ublížil korporátnej sfére, ktorej investičná aktivita zostáva utlmená - teda neprospieva ďalšej tvorbe pracovných miest. Výsledkom vyššie uvedeného by mohlo byť spomalenie hospodárskeho rastu a protiinflačné tlaky. V krajnom prípade by potom došlo k ukotveniu inflačných očakávaní na nižších úrovniach, čo skrz reflexívne vzťahy sebenaplňujúceho očakávania ovplyvňuje samotný rast cien v súčasnosti. Zatiaľ však Fed na trhu eviduje stabilizované inflačné očakávania.

HDP a spotreba môže zamiešať karty

Celkovo dnešné zasadnutie ľahko zahralo na jastrabovitú strunu. Než o faktický signál možného septembrového zvýšenia sadzieb však išlo o ďalší pokus pripraviť trh na tohtoročné začatie normalizačného procesu. Komunikačný prvok v režime "Inflačné cielenie" predstavuje úplne kľúčový nástroj a Fed skrze neho vytvára bezpečnostný vankúš pred frenetickou reakciou trhov (hrozba negatívneho vplyvu z poklesu bohatstva). Septembrový termín tak zostáva nepravdepodobný. S kartami by mohla zamiešať možno len skvelá sada čísel (HDP, spotreba), ktorá je na programe zajtra.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kam chceme cestovať bez víz
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:47