StoryEditor

Bitcoin je horská dráha pre dobrodruhov. Zatiaľ

27.02.2014, 23:00

Do titulkov prenikla väčšinou iba jedna správa, v skutočnosti by v nich však mali byť dve, aj keď si protirečia. Tá prvá hovorí, že v Japonsku s najväčšou pravdepodobnosťou skrachovala spoločnosť Mt. GOX, obľúbená burza slúžiaca užívateľom virtuálnej meny Bitcoin ku smene internetových peňazí za reálne meny - a tiež ako akási banka, kam bolo Bitcoin možné uložiť v prípade, že zákazníci nedôverujú vlastným virtuálnym peňaženkám. V trape je podľa niektorých informácií 774 000 Bitcoin, asi 6 percent celého objemu meny v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Druhou správou je, že v rovnakú chvíľu v Spojených štátoch vzniká burza SecondMarket, ktorá by prvýkrát mala do obchodovania s Bitcoinoami prilákať veľké "zvieratá z Wall Street" a vtiahnuť tak virtuálnu menu do sveta skutočne veľkého finančného biznisu. Prvá správa samozrejme dôverou vo finančnú novinku nutne otriasla. Druhá naopak vzbudzuje nadšenie medzi najväčšími menami bitcoinovej komunity, ktoré ju berú ako dôkaz, že rany spôsobené otrasenou dôverou sa môžu zase rýchlo zaceliť.

Bitcoin je virtuálna mena, ktorá vznikla v roku 2009 čiastočne ako protest proti moci vlád a centrálnych bánk, ktoré držia v rukách bežné meny a tým aj obrovskú moc nad celou ekonomikou. Projekt elegantne rieši krkolomné technické problémy a rozprestiera "dohľad" nad fingovaním internetových peňazí na celú sieť užívateľov. Mena zaznamenala pomerne veľký úspech a v posledných mesiacoch počet jej užívateľov značne narástol; rovnako ako jej hodnota.

To má aj svoje tienisté stránky. Projekt je stále v plienkach a čas od času sa stretáva s technickými problémami. Pretože je počet jeho užívateľov stále obmedzený, oveľa ľahšie sa stáva nástrojom špekulácií, čo vedie občas k dramatickým výkyvom jej hodnoty. A predovšetkým, pretože odmieta štátny dozor, neposkytuje ani zďaleka také záruky, na aké je bežný spotrebiteľ zvyknutý. Bitcoin nikto neprevádzkuje, respektíve prevádzkuje ho celá bitcoinová komunita - nikto teda nie je za nič zodpovedný a nikto neistí vklady. Peniaze, ktoré sú raz fuč, zmizli navždy.

Jedinou zárukou na zatiaľ divokom bitcoinovom trhu je záujem samotných nadšencov o zachovanie dôveryhodnosti meny. To sa zatiaľ deje. Pád Mt.Goxu sa očakával, pražskí používatelia virtuálne meny o zmenárni už v minulých týždňoch hovorili s pohŕdaním a priali si jej čo najrýchlejší pád. Krach prorokoval vo svojom najnovšom čísle napríklad aj The Economist. Ale zároveň tvrdil presne to, čo mnoho bežných užívateľov: ide o technický problém, sme svedkami pôrodných bolestí, Bitcoin krach japonskej zmenárne prežije.

Virtuálna mena zatiaľ zjavne nie je určená ľuďom, ktorí nie sú zvyknutí brať osud do svojich rúk. Je to stále trochu riskantná hra, ktorá vyžaduje stály záujem o vec - a mnohí si dokonca želajú, aby Bitcoin tak trochu zostal surovým kolbišťom pre samostatných zlých chlapcov.

Krach Mt.Goxu v týchto dňoch určite pár ľudí otrávil a pošramotil virtuálnym peniazom reputáciu; dlhodobo je to ale skôr len výkyv, po ktorom bude nasledovať oprava a ďalšie postupné pilovanie tohto finančného zlepšováku.

Ako vyhlásil vo Financial Times jeden z investorov, ktorý v Mt.Gox "utopil" 550 Bitcoin, teda 240 000 eur: "Správna lekcia je nasledujúca: budujeme nové finančné poriadky. A tí z nás, ktorí na tom pracujú a do Bitcoinu investujú, nakoniec zaplatia cenu za to, že celú vec priviedli na svet. Staviame kanály, mosty a veže finančného sveta budúcnosti a sami sa tým vystavujeme istým rizikám."

Bitcoin zjavne stále ponúka isté možnosti rýdzeho dobrodružstva. Kľud a pohodu zatiaľ hľadajme niekde inde.

01 - Modified: 2006-02-09 08:07:28 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Derniéra jedného premiéra
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:11