StoryEditor

Prekvapujúce pohyby na trhoch (komentár dňa)

03.02.2016, 23:01

Už si pomaly zvykáme na to, že vývoj na trhoch ovplyvňuje hlavne ropa. Kým ešte pred pár týždňami boli hlavnými katalyzátormi trhov centrálne banky, v poslednom období je tomu inak. Pohyb cien ropy je ostro sledovaný po celom svete a akýkoľvek výkyv je sprevádzaný zdôvodňovaním prečo k nemu prišlo.

Včerajší prudký pohyb ceny ropy nahor sa však vysvetľuje veľmi ťažko. Obzvlášť, keď vezmeme do úvahy, že zverejnený údaj o stave zásob ropy dopadol presne opačne, ako reagovala cena. Oficiálny údaj o stave zásob ropy totiž bol výrazne vyšší, ako sa očakávalo. Zvýšená ponuka akejkoľvek komodity by mala automaticky znamenať pokles jej ceny. Obzvlášť pri tomto type dát, pri ktorých cena reaguje podľa očakávania.

Cena ropy WTI však po zverejnení išla úplne opačným smerom a pripísala si bezmála 2 doláre. Nakoľko v dobe okolo zverejnenia údajov neprišla žiadna iná významná správa, jedná sa o naozaj ťažko zdôvodniteľný pohyb. Samozrejme za každým pohybom ceny nahor je skrytý nejaký dopyt, ktorý je vyjadrený v nákupe tejto komodity. To znamená, že za takým výrazným rastom ceny musí byť naozaj významný dopyt, ktorý však nemohol prísť z trhu všeobecne, keďže dáta boli signálom na predaj ropy. Je teda za týmto pohybom nejaký väčší hráč na trhu?

Každopádne, ropa je stále vo výraznom klesajúcom trende a k obratu bude potrebných oveľa viac dôvodov, ako takéto nejasné náznaky. Faktom však je, že ak ropa nedokáže klesať po zlých dátach, môže to znamenať aj pomalý obrat smerom k dlho očakávanej korekcii.

Rastúcej cene ropy sa včera potešili najmä komoditné meny – austrálsky, novozélandský a kanadský dolár, ktoré si pripísali zaujímavé zisky. Zabudnúť však nemôžeme ani na výrazne slabý dolár, ktorý bol po rope témou číslo dva počas včerajšieho obchodovania. Americký dolár strácal na všetkých hlavných menových pároch, pričom ani pri tomto pohybe sa nedá určiť konkrétny vinník. Neboli totiž zverejnené žiadne významnejšie dáta a tak môžeme tento pohyb zvaliť na celkovo zvláštny sentiment na trhu. Dolár nadol ťahali predovšetkým páry USD/JPY a EUR/USD.

Kým eurodolár sa dostal z konsolidačnej trojuholníkovej formácie, dolár v páre s jenom sa prepadol až k hranici 117 USD/JPY a vymazal tak straty jenu po minulotýždňovom prekvapujúcom ťahu Bank of Japan. Zostáva však stále v netrendovej oblasti.

Včerajšie pohyby sú nejasné. Na trhoch niekedy panuje takáto nálada a obvykle sa končí tým, že sú takéto pohyby vymazané. Možno je tu krátkodobá príležitosť aj teraz.

01 - Modified: 2008-01-29 13:59:57 - Feat.: 0 - Title: Tymošenková je vo vzťahu k NATO opatrnejšia
01 - Modified: 2024-04-28 09:31:08 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 05 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 20:18