StoryEditor

Ako stratiť 600 miliónov za jediný deň? Stačia priesvitné gate

17.12.2013, 23:00
Chip Wilson prišiel o peniaze, povesť, aj firmu, ktorú založil. Stačila jediná chyba.

V lete tohto roka prekonal Chip Wilson smutný rekord. Americký miliardár a majiteľ firmy Lululemon Athletica prišiel za jediný deň o 600 miliónov dolárov, čo je celých 17 percent z jeho miliardového majetku. A bolo k tomu treba naozaj málo. Jedny nekvalitné nohavice.

Miliardár Chip Wilson a logo jeho firmy Lululemon Athletica. Snímka: Reuters

Príbeh o priesvitných gatiach

Chip Wilson založil svoju firmu pred dvadsiatimi rokmi. Vyrábal najmä športové oblečenie pre ženy. A keďže americké ženy rady športujú v kvalitnom a značkovom oblečení, značke Lululemon netrvalo dlho, aby sa zaradila ku globálnym lídrom a urobila zo svojho zakladateľa miliardára. Lenže na jar tohto roka sa niekde stala chyba a zákazníčky začali do obchodov vracať nohavice na jógu tejto značky s tým, že sú príliš priesvitné. Nohavice na jógu sú totiž veľmi podobné klasickým legínam a klientky sa v nich cítili „príliš sexi“. Na vine bol nekvalitný materiál.

Radikálny pokles majetku však Chip Wilson pocítil až po tom, čo z funkcie odstúpila šéfka jeho firmy, Christine Day. Bývalá šéfka kaviarenského reťazca Starbucks sa podľa vlastných slov cítila pod tlakom zodpovednosti. Ešte pred odstúpením nechala stiahnuť z obchodov asi 17 percent všetkých nohavíc.

Peniaze odišli so šéfkou

Férový krok zo strany riaditeľky však spustil lavínu špekulácií o konci firmy a investori na burze sa začali akcií Lululemonu hromadne zbavovať. Chip Wilson tak prišiel doslova šmahom ruky o 600 miliónov dolárov. A to za jediný deň.

Chip Wilson prenechal Christine Day svoje kreslo pred piatimi rokmi a sám ostal vo funkcii predsedu predstavenstva. Za skvelú šéfku, ktorá mu svojimi schopnosťami výrazne pomohla k statusu miliardára, si už Wilson našiel náhradu. Lululemon povedie Laurent Potdevin, Švajčíar, ktorý predtým viedol značku snowboardov a oblečenia Burton.

Problémy neskončili

Pikantné komentáre na hlavu značky Lululemon však ani po vyvodení politickej zodpovednosti neustali. Hodnota firmy sa prepadla za posledný rok asi o 20 percent a Lululemon bude musieť ešte popracovať na napravení dobrej povesti kvalitnej značky. Chip Wilson sa preto mesiac po odstúpení šéfky rozhodol odísť z firmy. Ostáva akcionárom, no bez rozhodovacích práv. Wilson je príkladom, ako môže jeden prešľap zmeniť podnikateľovi život. Prišiel totiž o skvelú šéfku, povesť, aj firmu.

 

01 - Modified: 2005-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Knižné novinky a rebrík
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 04 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 05 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:31