StoryEditor

Rubeľ je v zajatí krízy. Prechádza už druhou tento rok (komentár)

28.08.2015, 00:00

Panika na akciových trhoch z posledných dní sprevádzaná prepadom cien komodít dopadla mimoriadne negatívne na všetky tzv. Komoditné meny, vrátane ruského rubľa.

Spomaľovanie čínskej ekonomiky so sebou prináša znížený dopyt po komoditách, ktorý druhá najväčšia svetová ekonomika vo veľkom spotrebováva (Čína kupuje približne osminu svetového objemu ropy, približne štvrtinu objemu zlata, takmer tretinu bavlny a až polovicu všetkých hlavných základných kovov). Problémy v Číne sa teda rýchlo odzkadľujú v cenách komodít, ktoré prešli výraznou korekciou.

Pre ruskú ekonomiku je najdôležitejší vývoj ceny ropy (Brent), ktorá tvorí masívnu časť exportných a teda rozpočtových príjmov ruskej federácie. Barel ropy Brent za posledný mesiac stratil takmer 20 percent (-10 dolárov) a klesajúca cena čierneho zlata opäť drví ruskú menu. Že je rubeľ vskutku komoditnou menou, ukazuje nasledujúci graf, v ktorom rubeľ (žltá krivka) verne kopíruje vývoj v cenách Brent (modrá krivka).

Rubeľ za posledných 30 dní odovzdal na páre s dolárom 19 percent svojej hodnoty a v pondelok, keď vrcholil akciový a komoditný prepad, sa pozrel opäť nad kurz 70 USD/RUB, teda na hodnotu, kde sa ruská mena obchodovala naposledy na prelome roka pri menovej kríze, viď graf.

Na prelome roka zareagovala ruská centrálna banka (Bank Rossii) na prudký pokles hodnoty rubľa extrémnym utiahnutím menovej politiky a skokovo zvýšila úrokové sadzby o 6,5 pb na 17 percent. Ani tento krok však voľný pád rubľa nezastavil a pomohla až stabilizácia v cenách ropy. Od tej doby Bank Rossi už 5x sadzby znížila, aby podporila (sankciami) oslabenú ekonomiku a vytiahla Rusko z recesie.

Včera však ruské ministerstvo hospodárstva zhoršilo odhad vývoja hrubého domáceho produktu na tento a budúci rok. Novo pre tento rok ministerstvo predpovedá pokles HDP o 3,3 percenta, budúci rok potom počíta s návratom k rastu, ktorý sa bude pohybovať v rozmedzí jedného až dvoch percent. Obnovený pokles cien ropy a obavy o globálny rast pritom boli hlavnými príčinami negatívnej revízie HDP.

Ruská mena sa tento rok už druhýkrát počas necelého roka dostáva pod výrazný tlak, ktorý sa môže pretaviť v akceleráciu inflácie a inflačných očakávaní. V zime sa slabý kurz prejavil (okrem iného) nárastom inflácie na dvojcifernú úroveň, čo by malo za následok devastáciu reálnych disponibilných príjmov ruských domácností a následný útlm súkromnej spotreby (veľmi dobre viditeľný z tržieb maloobchodníkov).

Fundament stojací za vývojom cien ropy sa od začiatku roka príliš nezlepšil, skôr naopak. Prehlbujú sa obavy ohľadom kondície čínskeho hospodárstva, ponuku čierneho zlata by mohol navýšiť po novom Irán, pokračuje bitka OPEC s ostatnými ťažiari o trhový podiel, čo sú všetko argumenty, ktoré cene ropy neprospievajú. Platí pritom, že problémy na rope znamenajú ťažkosti pre rubeľ.

Pád rubľa z posledného týždňa môže ešte viac oslabiť ruskú ekonomiku, akcelerovať inflačné tlaky, zvýšiť odliv kapitálu a zastaviť cyklus menového uvoľňovania (v prípade dlhodobejšieho prepadu hodnoty meny). Znižovaním úrokových sadzieb sa pritom Bank Rossii snaží povzbudiť ruské hospodárstvo a vynútený obrat / zastavenie menovej expanzie by bolo čiarou cez rozpočet pre monetárnu autoritu i ruskú ekonomiku.

Rubeľ dnes proti doláru stráca 1 percento a je na úrovni 69,6 USD/RUB. Ruskej mene nepomáha ani 0,5 percentné zdraženie ropy Brent.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miliardár kúpil tím formuly 1
01 - Modified: 2024-04-25 06:11:54 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-16 19:44:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:36