StoryEditor

Od teroristických útokov ku globálnej finančnej kríze (komentár dňa)

27.11.2015, 23:00
Všetky teroristické útoky majú ten istý cieľ: Vyvolať reakciu a rozšíriť strach.

Vyvolať reakciu sa teroristom vo Francúzsku podarilo veľmi dobre. Táto krajina napríklad plánuje upustiť od dodržiavania pravidiel takzvaného fiškálneho paktu, aby mohla zvýšiť výdavky na zbrojenie a obranu. Reagujú ale aj krajiny ako USA či Rusko a pravdepodobnosť koordinovanej medzinárodnej akcie proti ISIS je teraz veľmi vysoká.

Cez noc sa tak politickou i fiškálnou prioritou stala bezpečnosť. Zmeny prebiehajú dokonca aj vo Veľkej Británii. Tam sú síce naplánované plošné rozpočtové škrty, ale peňazí na boj s kyberterorizmom je zrazu dosť.

Druhým cieľom teroristov je šírenie strachu. Túto oblasť je z ekonomického hľadiska oveľa ťažšie posudzovať, význam je ale veľký. Napríklad v Izraeli je síce pravdepodobnejšie, že niekto zomrie pri automobilovej nehode než pri teroristickom útoku. Jeho hrozba má ale na správanie ľudí aj napriek tomu veľký vplyv.

Typická je zvýšená averzia voči riziku a obavy z bezpečnosti, vyhýbanie sa miestam s väčšou koncentráciou ľudí, a podobne. Väčšina ľudí sa po útokoch síce chová tak ako predtým, ale ekonomika je citlivá aj na malé zmeny v správaní spoločnosti.

Pokiaľ však chceme posudzovať dlhodobý ekonomický dopad terorizmu, musíme sa obrátiť najmä smerom ku geopolitickej oblasti. Útoky z jedenásteho septembra mali za dôsledok veľké ekonomické zmeny, ktoré išli ďaleko za dopady krátkodobých zmien v správaní ľudí.

Začala vojna v Afganistane a v Iraku a fiškálne náklady spojené s týmito konfliktmi boli ohromné. Kvôli nim tiež došlo k niekoľkým zníženiam sadzieb v USA a aj inde. Tieto kroky zase prispeli k vzniku dlhovej bubliny a nakoniec aj ku globálnej finančnej kríze.

Niekedy sa hovorí, že je možné mať buď maslo, alebo zbrane, ale nie oboje. USA a Veľká Británia sa po útokoch v USA snažili získať oboje a pohoreli. Nemožno samozrejme tvrdiť, že kolaps Lehman Brothers bol priamym dôsledkom jedenásteho septembra.

Je však jasné, že teroristické útoky predstavovali dôležitý článok v celom reťazci udalostí. A súčasné útoky vo Francúzsku prichádzajú opäť v čase, keď je globálna ekonomika v útlme. Jedinými svetlejšími miestami sú Spojené štáty, Veľká Británia a Nemecko.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-21 15:06:49 - Feat.: 0 - Title: Diaľnice do roku 2010 priemerne za 119 mil. Sk na kilometer
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:39