StoryEditor

Európa chystá energetický pakt. Proti Rusku

24.04.2014, 00:00

Od vzniku ukrajinskej krízy začali zaznievať viaceré hlasy spomedzi zástupcov jednotlivých štátov Európskej únie a tiež jej samotných predstaviteľov o energetickom spájaní sa. A aj keď zatiaľ nedošlo k naplneniu najpesimistickejších scenárov, znepokojenie nad situáciou v Ukrajine stále pretrváva.

Brusel pripravuje spolu s odborníkmi z jednotlivých krajín do konca mesiaca plán, ktorý by mohol úniu oslobodiť od závislosti na ruskej energii. Únia od vypuknutia krízy už napríklad prispôsobila svoje plynovody tak, aby mohli prúdiť spätne do Poľska a Maďarska. Slovensko sa má pridať čoskoro. Mierna zima tiež prispela k tomu, že zásoby sú na oveľa vyšších úrovniach ako obvykle. Európa je tak momentálne v silnej pozícii a zásoby by mali byť natoľko dostatočné, že ak by bola v najbližšom období úplne odstavená od dodávok , dokázala by vyplniť výpadok počas celého leta.

Jedným z posledných ohlasov, ktoré odozneli na margo možnej energetickej krízy je výzva poľského premiéra Donalda Tuska na vytvorenie energetickej únie, ktorá by ukončila dominanciu Ruska v dodávkach plynu do Európy a zároveň by zaistila členom energetickú bezpečnosť. Podľa poľského premiéra by energetická únia mohla fungovať na princípe solidarity, tzn. ak by hrozilo niektorej z členských krajín odpojenie od dodávok plynu, ostatní členovia by jej v rámci tohto mechanizmu pomohli a zabezpečili dodávky z vlastných zdrojov. Energetická únia by taktiež zabezpečovala dohody nákupu plynu od vývozcov mimo Európy, napríklad z USA alebo Austrálie.

Podobné pokusy o vytváranie únií, fungujúcich na princípe solidarity, nie sú v Európskej únii ničím novým a tak aj tento návrh je skôr očakávaným krokom ako prekvapením. Vytváranie únií v rámci EÚ však znamená dlhoročný proces bez istého konca. Stačí sa napríklad pozrieť na bankovú úniu, ktorej proces tvorby sa začal ešte v júni 2012, no doteraz nevznikla definitívna kompozícia. Tak ako bankový sektor, aj ten energetický je v mnohom špecifický a zložitý, pričom každá krajina bude pravdepodobne chcieť presadzovať svoje záujmy. Ak by sa aj tento návrh posunul ďalej, môže uplynúť ešte niekoľko rokov, kým pre úniu bude môcť slúžiť ako energetický bezpečný prístav.

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2024-04-23 11:37:33 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 03 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 04 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:18