StoryEditor

Investície do umenia a nikdy nekončiaca bublina (komentár dňa)

22.07.2015, 00:00

Zdá sa, že trh s umením prechádza nikdy nekončiacou rastovou špirálou a tá už sa stala normálnym javom. Väčšina ľudí tak už vzdala úvahy o tom, kedy tu príde prepad cien. Na rozdiel od doby pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi dnes žijeme vo svete, kedy je ekonomický rast generovaný hlavne mimo západné ekonomiky.

Prichádza z Latinskej Ameriky, Číny, Indie a celej juhovýchodnej Ázie. O raste bohatstva v krajinách, ktoré sú významnými vývozcami ropy, nehovoriac. S týmto rozširovaním globálnej prosperity ide ruka v ruke ďalší významný faktor: politická nestabilita, ktorá vedie spoločenské elity k tomu, že sa snaží nechať si otvorené čo najviac možností ohľadom toho, kde budú žiť.

Ľudia sa môžu sťahovať mimo svoju rodnú krajinu kvôli daňovým výhodám, alebo utekajú pred autoritárskymi režimami. Čínske a ruské elity čoraz častejšie posielajú svoje deti na štúdiá do zahraničia a tiež sa tam samé sťahujú. A keď chcete previesť svoje bohatstvo z kolabujúceho rubľa do nejakého iného aktíva, umelecké diela sú dobrým kandidátom.

Picasso do Číny

Hodnota týchto aktív nedosahuje len tisíce libier, ale miliónov libier. Giovanni Gasparini, ktorý pracuje pre Christie ', v tejto súvislosti uvádza: "Umenie je atraktívne z hľadiska uloženia likvidity, pretože nedochádza k poklesu jeho hodnoty v čase. Inak je tomu napríklad pri jachtách. Tie môžu rýchlo stratiť na hodnote napríklad kvôli technologickému pokroku."

Podľa Christie' sa teraz rad obrazov od Picassa predáva do Ázie. To naznačuje, že významní investori z tejto oblasti veľmi radi kupujú umelecké diela zo Západu. Klasické a veľmi vzácne diela tak v podstate nepoznajú hranice. K tomu si držia svoju hodnotu a predbehnú tak aj aktíva, ako je Bitcoin. Ten mal byť samým vrcholom vzácnosti, ale teraz sa potáca v problémoch, nehovoriac o tom, ako nudný je na neho pohľad.

Aj umenie je v bubline

Vývoj na trhu s umením odráža hlavne rastúce bohatstvo vo svete - ekonomický rast v Indii, Číne a mnohých ďalších krajinách. Z nich prichádzajú veľmi bohatí investori a klasické umelecké diela zo Západu tak budú stále viac mieriť na východ a juh. Transfer bohatstva týmto smerom je globálnym javom a trh umenia sa chová podľa toho.

Na Západe sa toho dnes už moc nevyrába - iPhone môže byť navrhnutý a zostrojený v Kalifornii, ale vyrába sa v Číne. Západ ale dokázal produkovať veľa umeleckých diel a po tých je vo zvyšku sveta obrovská dopyt. Ak bude svetová ekonomika ďalej rásť, bublina na trhu s umením v dohľadnej dobe nepraskne.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou 05 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:17