StoryEditor

Komentár: Centrálne banky si z nás robia srandu

25.11.2013, 12:16
Uplynulý týždeň boli opäť v pozornosti centrálni bankári. Americkí, japonskí, ale aj ich európski kolegovia. Ich vystúpenia pobavili aj udivili.

Hneď v pondelok sme videli nové historické maximá na indexoch, keď DJIA prekonal 16 000 bodov, SPX ťukol nad 1800 a DAX sa obchodoval nad 9200 eurami. Tieto úrovne však neboli udržané a akcie korigovali o pár bodov nižšie. Poslal ich tam veľký investor Carl Icahn, ktorý sa nechal počuť, že očakáva na akciách korekciu, resp. sa mu vidia príliš drahé. Indexy sa tak zošupli nižšie, no pokles bol len minimálny a počas týždňa pokračovali v postupe smerom na sever. Týždeň bol veľmi slabý na makrodáta a „oranžové“ údaje, ktoré vyšli celkom zle, poslali akcie vyššie.

Hlavným driverom pre pochod indexov nahor boli carry trades. Japonský jen sa dostal pod výrazný tlak po tom, čo Bank of Japan ponechala svoju menovú politiku nezmenenú. Na trhu sú ale šumy o zvýšení objemu QE práve zo strany BoJ, čo dostalo japonský jen na predajnú stranu. USDJPY sa tak dostal nad úroveň 100 a mnohé jenové krosy vytvorili niekoľko ročné maximá. To samozrejme využili akciové trhy a vo štvrtok sa im podarilo zatvoriť na nových historických topoch. DJIA zatvoril nad úrovňou 16 000 bodov po prvý krát v histórii ľudstva. Situácia na trhoch je stále naklonená pokračovaniu rally a trh nechce spraviť ani len 5 percentnú korekciu, ktorá by bola v rastovom trende zdravá. Akcie rastú takmer každým dňom a nevyzerá to tak, že by ich malo niečo zastaviť, alebo len pribrzdiť.

Zaujímavá je ale situácia s centrálnymi bankami. Práve minulý týždeň si banky robili srandu z investorov po celom svete. Najprv to bola BoJ, ktorá vlastne doteraz taktiež nič nedosiahla svojou extra uvoľnenou politikou (tá trvá presne rok) a inflácia zostáva stále v nedohľadne. Keď to nefunguje, treba toho robiť ešte viac a tak sa pravdepodobne rozhodne pre ešte väčšie QE. Podobne bol na tom aj americký Fed. Celé leto sa šepkalo o Taperingu a trh si bol na 100 percent istý, že na septembrovom zasadnutí zníži Bernanke objem odkupov o 15 mld. mesačne. To sa nestalo a Bernanke sa vyjadril, že on nie je povinný robiť to, čo od neho trh očakáva a je sám sebe pán. Odvtedy sme videli každý týždeň zmiešané očakávania, kedy reálne príde Tapering. Jednotliví centrálni bankári sa vyjadrovali v tlači a každý snáď povedal niečo iné. Market tak naozaj netuší, kedy to príde a pocity sú zmiešané. Práve stredajšia zápisnica z októbrového zasadnutia ale naznačila, že „Taper likely in coming months“. Investori si to tak vyložili, že to bude práve už v decembri a videli sme silu dolára a prepad komodít, rovnako aj akcií. Vo Fede to majú naozaj pomiešané a očividne ani sami nevedia, kedy a ako to spraviť. Najväčším srandistom bol však jednoznačne Mario Draghi so svojimi kolegami z ECB. V stredu sa objavili informácie o tom, že ECB už zvažuje zápornú depozitnú sadzbu. Politika by sa tak dostala zo ZIRP do NIRP. EURUSD okamžite spadol o 70 bodov. Vo štvrtok mal Draghi príhovor a toto vyhlásenie dementoval. EURUSD tak spravilo 70 bodov nahor. Ceny sú manipulované práve centrálnymi bankami a tie si očividne robia, čo sa im chce. Obchodovanie bolo veľmi volatilné, no hlavný menový pár sveta zatvára týždeň v jemnom pluse, čo je pre ďalší vývoj pozitívne.

Z korporátnych akcií v minulom týždni nás zaujali dve spoločnosti: jedna z Nemecka, a druhá francúzska. Nemecký maloobchodný predajca Metro zvažuje IPO svojej ruskej divízie Cash n Carry, aby posilnil expanziu smerom na východ. Investori túto snahu zobrali pozitívne a potiahli akcie Metra nahor až o 8 percent. Druhou firmou je najväčšia európska aerolinka, Air France. Ten obnovil rokovania o predaji svojej divízie Cityjet nemeckej Intra Aviation Gmbh. Akcie po oznámení vzrástli minulý týždeň o takmer 6 percent.

V budúcom týždni nás čaká zverejnenie niektorých zaujímavých fundamentov. Uvidíme dáta predajov domov v USA, spotrebiteľskú dôveru v USA, stavebné povolenia z Ameriky, obchodnú bilanciu na Novom Zélande, objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA a kanadské HDP,

01 - Modified: 2005-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milí priaznivci motorizmu,
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:54