StoryEditor

Protirečenia ministra Zajaca

17.11.2003, 23:00

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac začínal svoju reformu tvrdením, že zdravotníctvo sa musí začať správať trhovo. Správať sa trhovo však znamená poskytovať tovary alebo služby v konkurenčnom prostredí, pričom cieľom tohto snaženia má byť maximalizácia zisku. Keď sa však jeden zo segmentov zdravotníctva -- lekárnictvo -- začína správať trhovo, teda odmieta ďalej systém zdravotnej starostlivosti úverovať, hovorí ten istý minister Zajac o porušovaní etických pravidiel a vyhráža sa odoberaním licencií. Pritom zjavne nepovažuje za neetické niekoľko mesiacov neuhradené faktúry za lekárňami vydané lieky, keď už odhliadneme od toho, že je to porušenie zákona.
Medzi časom však v zdravotníctve prebehla toľko ospevovaná decentralizácia verejnej správy a o tom, kde budú lekárne a kto dostane licenciu na ich prevádzku, už nerozhoduje ministerstvo zdravotníctva, ale vyššie územné celky a lekárnická komora. Keďže tieto inštitúcie akosi neplnia ministrove hrozby, dal sa Zajac počuť, že do desiatich dní pripraví takú zmenu zákonov, ktorá príslušné kompetencie opäť sústredí na ministerstvo zdravotníctva. To by však mohol byť nebezpečný precedens (aj keď naše právo tento inštitút nepozná) -- ak sa nejakému ministrovi bude zdať, že samosprávny orgán nedostatočne plní jeho nariadenia, jednoducho ho zákonom zruší alebo mu aspoň odoberie príslušné kompetencie. Z nákladnej decentralizácie a reformy štátnej a verejnej správy by tak o chvíľu zostal zase len centralizovaný štátny aparát.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:07