StoryEditor

Čarovné. Asi preto, že idú Vianoce

07.12.2013, 23:00
Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí zo sveta financií očami Matúša Pošvanca.

V pondelok sa cena zlata prepadla na úroveň 1220 USD. Cena striebra si to zamierila na 19,2 USD. A to nebol ešte koniec. Už ďalšie dva dni boli pre drahé kovy veľmi negatívne. Zlato sa dotklo úrovne 1210 USD a striebro kleslo pod 19 USD. Oba drahé kovy atakovali tak svoje 5 mesačné minimá. Avšak v priebehu stredy sa nakoniec oba drahé kovy posilnili. Zlato sa snažilo prekonať svoju podpornú hranicu na úrovni 1250 USD, čo sa mu však nepodarilo. Striebro si to namierilo späť k 20 USD, avšak rovnako ako zlato túto métu nedosiahlo. Pri piatkovom obchodovaní sme zaznamenali mierny pokles ceny, ktorý bol vzápätí vykompenzovaný jej rastom na oboch kovoch.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1230,7 USD, čo bolo o 21,4 menej ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na 19,54 USD a rovnako poklesla o 0,4 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 62,98 (t.j. za gram zlata by ste si kúpili 62,98 gramu striebra; minulý týždeň to bolo 62,79). To znamená, že tento týždeň si striebro oproti zlatu opäť málinko pohoršilo. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) sa opätovne v priebehu týždňa opäť prepadol na úroveň 192,69. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) mal podobný priebeh a uzavrel na úrovni 80,8 USD. Na COMEXe poklesli stávky u veľkých hráčov výraznejšie stávky na pokles ceny striebra v čistom vyjadrení a rovnaký trend je vidno pri zlate.

Tento týždeň drahé kovy reagovali na pozitívne dáta z americkej ekonomiky, čo opätovne vyvolalo otázky o tom, že FED zníži výšku nákupu dlhopisov skôr, ako neskôr. Zároveň to bol týždeň, kedy tri významné centrálne banky ohlasovali pokračovanie svojej politiky na najbližšie obdobie: Bank of England, ECB a Austrálska centrálna banka. Žiadna z nich neprekvapila a svoju politiku nezmenila. Najviac sa to dalo očakávať od ECB, ktorá stále uvažuje o znížení základných sadzieb a o negatívnych úrokových mierach na vklady bánk. Piatok sa opätovne niesol v znamení dát z amerického trhu práce. Osobne som predpokladal, že pri pozitívnych správach uvidíme cenu pri zlate na úrovni 1150 USD resp. nižšiu. Správy boli nad očakávania pozitívne. Avšak tento krát trh reagoval na tieto správy na prekvapenie vlažne.

Drahé kovy dostávajú na frak. A tento trend sa dá očakávať i v najbližšom období. Väčšina investorov vidí príležitosť skôr v akciových trhoch ako v komoditách. Z tohto hľadiska sa vyvíjajú i predpoklady o vývoji cien začiatkom roku 2014. Tie sa pohybujú v okolí 1200 USD pre cenu zlata a v okolí 19 – 20 USD, čo sa týka ceny striebra. Jediné, čo by mohlo zatiaľ tento trend zmeniť, je vyšší dopyt po fyzických kovoch z Ázie, ktorý bude určite testovať schopnosť západu dodávať fyzický kov. Zároveň môže z krátkodobého hľadiska stále zamiešať karty i situácia na blízkom východe v súvislosti s Iránskou dohodou.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

V Indii prekvitá pašovanie zlata

Pašovanie zlata do Indie sa stalo výnosnejšie ako pašovanie drog. Pašeráci zároveň používajú podobné metódy ako pašeráci drog. Sú ochotní zhltnúť zlato a pašovať ho v útrobách tela. Tamojšie úrady sa snažia zabrániť dovozu zlata do krajiny tým, že sa primárne sústredia na ľudí, ktorí pricestovali do Indie zo Singapuru, Thajska, Saudskej Arábie alebo Srí Lanky. To sú hlavné destinácie, z ktorých pašované zlato pochádza. Odhaduje sa, že množstvo pašovaného zlata do krajiny sa po zavedení dovozných reštrikcií minimálne zdvojnásobilo. World Gold Council odhaduje, že od začiatku roku sa do krajiny prepašovalo od 150 do 200 ton zlata. Indická vláda je síce spokojná, že sa jej lepšie vyvíja oficiálny deficit obchodnej bilancie, za čím stojí hlavne pokles dovozu zlata do krajiny. Ten klesol na len niekoľko ton mesačne, oproti tradičným desiatkam ton v predchádzajúcich mesiacoch. Pašovanie zlata do krajiny má zároveň dopad i na cenotvorbu, ktorá sa odvíja od vyššieho rizika spojeného s pašovaním zlata do krajiny. Vzhľadom na sezónu sobášov obyvateľstvo zároveň reaguje na tieto reštrikcie tým spôsobom, že sa snažia recyklovať staré zlato. Podarovať zlatý šperk ako svadobný dar je v Indii tradíciou.

Keďže je problém odvážať do Indie zlato, obyvateľstvo sa zároveň vrhlo na druhú peňažnú komoditu po zlate – striebro. Dovoz striebra sa medzimesačne v októbri zvýšil o 40 %, kedy India doviezla 338 ton striebra oproti 241 tonám v septembri. Tento rok sa predpokladá, že India dovezie okolo 5200 – 5400 ton striebra, čo je vysoko na d rekordom z roku 2008, kedy sa doviezlo do krajiny 5048 ton. 

Juhokórejská burza začne v marci budúceho roku obchodovať i fyzické zlato. Na burze bude možné obchodovať minimálne 1 gram, pričom výber zlata bude možný len po dosiahnutí 1 kg. Obchodovanie sa pripravovalo už od roku 2010.

Americká mincovňa US Mint predala v novembri 753 000 uncí striebra, čo bol pokles oproti októbru o 34 000 uncí. Na strane druhej dosiahol zatiaľ celkový predaj striebra v tomto roku do konca novembra rekord vo výške 41 475 000 uncí striebra, čo je výrazne viac ako bol rekord z roku 2011, kedy mincovňa predala 39 868 500 uncí striebra. Čo sa týka zlata, predala 48 000 zlatých eaglov. Za rok tak predala mincovňa 800 000 zlatých eaglov.

Čarovné. Asi preto, že idú vianoce

ECB i Bank of England svoju politiku nezmenili. Avšak podľa môjho názoru sa politika opätovne uvoľní. ECB čelí totižto zásadnému problému. Dnes síce máme historicky najnižšie úrokové sadzby, avšak výška pôžičiek súkromnému sektoru sa nie sa nie zdvihnúť. Podľa štatistík požičali banky v októbri o 2,1 % menej kapitálu súkromnému sektoru, ako rok predtým. Najvypuklejším je tento problém samozrejme v problémových krajinách ako je napr. Španielsko. Banky novým podnikateľským nápadom neveria. Aké má teda ECB možnosti? Hovorí sa o negatívnych úrokových sadzbách na vklady komerčných bánk. Faktom však ostáva, že podobnú stratégiu už vyskúšala dánska centrálna banka s minimálnym úspechom. Zvýšené náklady vtedy banky preniesli v princípe na klienta a viacerí tvrdia, že buď komerčné banky zvolia rovnakú stratégiu, alebo budú vkladať do ECB menej kapitálu. Druhou možnosťou, ktorú ECB vraj zvažuje je opätovné LTRO, ktoré by však malo kratší časový interval (1 rok) a zároveň presne určenú podmienku. Podmienkou by bolo, že banka, ktorá takýto lacný kapitál získa, ho požičia len podnikateľským subjektom. Posledné LTRO v objeme 1 bilión euro totižto banky využili skôr na to, aby si lacno požičali a následne kúpili dlhopisy, ktoré mali vyššie výnosy. Otázne ostáva, ako by sa v tomto novom prípade zachovali komerčné banky. Predsa len, požičať i keď veľmi lacný kapitál, na podnikateľský zámer, pokiaľ banka zámeru neverí, je vysoké riziko. Pre ECB tak ostáva pravdepodobne zopakovanie politiky, ktorú už dnes realizuje FED, či japonská centrálna banka. A to priamy nákup dlhopisov krajín. To však naráža na zásadný odpor Nemecka, ktoré v tom vidí priame financovanie vládnych účtov. V čom majú podľa môjho názoru Nemci pravdu. Zároveň si treba uvedomiť, že ani táto politika zásadne nezaberá. Ak si dáme na stôl fakt, že FED každý mesiac nakupuje dlhopisy za 85 mld. USD a pozrieme sa na rast HDP v USA pri takejto výraznej podpore, ani táto politika nemusí byť úspešná pre zotavenie sa eurozóny. Bohužiaľ politické špičky stále nechápu, že problém je primárne štrukturálneho charakteru. Bez radikálnych reforiem trhu práce, zníženia regulačného zaťaženia v celej EU, sa podnikateľský sektor nakopnúť udržateľne nedá. Ostáva teda zatiaľ len veriť, že sa súčasné návrhy centrálnym bankám nevymknú z rúk až príliš.

Európska komisia zároveň udelila najvyššiu pokutu v histórii finančným inštitúciám za manipuláciu základnej medzibankovej sadzby LIBOR vo výške 1,7 mld. euro. Banky, ktoré budú musieť pokutu zaplatiť si však asi veľmi hlavu nelámu, keďže v prípade, že sa dostanú do problémov ich zachráni ECB alebo nejaký iný Európsky záchranný mechanizmus. Človek by to nazval, že je to také vianočné – čarovné. 

Briti podľa Bank of England začali siahať na svoje úspory, aby pokryli zvýšené náklady na živobytie. Podľa údajov z banky sa dlhodobé úspory znížili v krajine o 4,7 % a naopak krátkodobý cash na bankových účtoch sa zvýšil o 11,7 %. Dôvodov je niekoľko. Po prvé sú na dlhodobé úspory historicky nízke úrokové miery. Zároveň sa zvyšujú podľa niektorých náklady na živobytie vzhľadom na rastúcu infláciu.

Francúzska nezamestnanosť stúpla o 0,1 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom a pohybuje sa na úrovni 10,9 %. Rekordná nezamestnanosť bola pred 16 rokmi na úrovni 11,2 %, k hranici čoho sa sa Francúzsko pomaly, ale isto približuje.

Austrália zrušila limit na výšku svojho verejného dlhu. Ten bol stanovený nateraz na hranici 300 mld. AUD, ktorá mala byť dosiahnutá niekedy v priebehu decembra. Pôvodný zámer bol zvýšiť dlhový strop na 400 mld. AUD, avšak nakoniec sa politici rozhodli dlhový limit zrušiť úplne. Ako vidno heslo „verejným míňaním k vyššej prosperite“ funguje i u protinožcov. Sám som zvedavý, kedy Slovensko upustí od dlhového stropu. Ten deň raz príde. Kto by predsa nechcel míňať viac.

Čínska mena predbehla Euro a stala sa druhou najpoužívanejšou menou v globálnom finančnom obchodovaní podľa belgickej spoločnosti Swift. Stále samozrejme nemá na dolár, ktorý má absolútnu dominanciu s podielom 81 % a jeho dominancia klesla o 3,88 % oproti začiatku roku 2012. Medzi krajiny, ktoré v globálnom finančnom obchodovaní čínsku menu primárne používajú patria okrem Číny Hong Kong, Singapure, Nemecko a Austrália.

Minulý týždeň sme spomínali Bitcoin, ktorý dosiahol viaceré méty. Tento týždeň oznámila čínska národná banka, že finančné inštitúcie nemajú povolené realizovať transakcie a obchody v BTC, upozornenie voči BTC vydala i francúzska centrálna banka a čínsky Baidu dočasne pozastavil prijímanie platby v BTC, vzhľadom na jeho fluktuáciu. BTC padol o viac ako 40 %. To, že sa v BTC formovala bublina sme spomínali. Ale na praskanie bublín by sme sa mali pripraviť nielen v BTC. Ešte ich pár totižto praskne. Jedna z nich môže byť napr. na akciovom trhu, ako veľmi výstižne vyjadruje nasledovný graf, ktorý nepotrebuje zásadný komentár:

S&P 500 a odhadov vývoja HDP v USA:

Zdroj: zerohedge.com

Opäť sme bližšie k zníženiu nákupov dlhopisov zo strany FEDu. Nezamestnanosť v USA klesla na 7 % a ekonomika vytvorila 200 tis. pracovných miest. Avšak miera participácie je stále na veľmi nízkej úrovni, takže by som sa skôr priklonil k názoru, že FED nákupy neukončí tak skoro. Ale uvidíme. Na čo by sme z USA však nemali zabúdať je doterajšia aktivita FEDu na dlhopisom trhu. FED dnes vlastní skoro 1/3 všetkých 10 ročných dlhopisov a každý týždeň zvyšuje ich podiel o 0,3 %. A ak by sme si predstavili, že v roku 2014 zníženie nákupov FED neoznámi, tak do konca roku 2014 bude FED vlastniť polovicu tohto trhu. Ako sa potom FED zbaví týchto aktív je pre mnohých záhadou.

01 - Modified: 2005-10-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svatoš na čele kanonierov v NHL
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 05 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:40