StoryEditor

Eurobanka preladí do holubičieho módu (komentár)

03.09.2015, 09:59

Nálada na čínskom akciovom trhu tuhne a pre množstvo hráčov na trhu nie je jednoduché komentovať dianie a poskytnúť analýzy slobodne a otvorene. Čínske úrady zjavne začali hľadať obetných baránkov, na ktorých by mohli ukázať ako na vinníkov masívnych letných výpredajov. Vyšetrovanie je vedené s novinármi, analytikmi aj zástupcovia regulátora.

Zahraničným hráčom (ako napríklad hedgeovému fondu Citadel) boli odobraté licencie a nikto nevie, kam zmizla po vyšetrovaní manažérka veľkého čínskeho hedgeového fondu Li Yifei...

Podľa úradov si vzala dovolenku. Podľa Financial Times chcú úrady po analytikoch, aby sa vyvarovali ostrejším výrazom a niektoré svoje závery zjemnili. Prísnejšie a hlavne ťažko predvídateľné správanie úradov veľa zahraničných hráčov vedie k úvahám o opustení čínskeho trhu.

Dnes sú ale čínske trhy zatvorené a pozornosť sa v globále sústredí inam. V Európe konkrétne k zasadnutiu ECB. Bude zaujímavé vidieť, ako sa s čínskym šokom popasujú európski centrálni bankári. Zatiaľ čo vo Veľkej Británii aj v Amerike napospol prevláda sebavedomie - sadzby môžu ísť hore nehľadiac na problémy Číny - niektorí zástupcovia ECB preladili rýchlo na holubičiu nôtu.

Hlavný ekonóm Peter Praet hovoril dokonca o možnosti ďalšieho rozšírenia menovej expanzie v prípade, že splnenie inflačného cieľa nebude na dohľad. Viceprezident Victor Constâncio bol síce o poznanie pokojnejší, faktom ale je, že Európa je v súčte voči čínskym ťažkostiam zraniteľnejšia než Spojené štáty. Problémy Číny, padajúce ceny komodít a nedávne posilnenie eura - to všetko navyše bezpochyby zníži inflačný výhľad na budúci rok.

V júni ešte ECB počítala na rok 2016 s infláciou na 1,5 percenta, teraz bude rada keď sa prognóza pre budúci rok udrží mierne nad 1 percentom. Mario Draghi bude dnes pravdepodobne tiež musieť zostať v holubičej nálade.

Forex
Poľská centrálna banka včera podľa očakávaní ponechala úrokové sadzby bez zmeny a zaznel aj "záväzok" na tomto stave v tomto roku nič nemeniť. Trh tak mohla zaujať predovšetkým kritika plánu vlády konvertovať hypotéky v cudzích menách do zlotých s tým, že valnú väčšinu strát by mali niesť banky. Inak však zasadnutie žiadne prevratné informácie neprinieslo a zlotý, ktorý včera spoločne s forintom voči euru posilňoval, na zasadnutí nereagoval.

Zaujímavé bolo aj dianie v Česku. Koruna sa síce - ako je v posledných týždňoch zvykom - voči euru prakticky nehýbala, ale stojaté vody aspoň trochu rozvíril blog viceguvernéra ČNB Tomšíka. Ten zopakoval, že ČR stále potrebuje uvoľnenú menovú politiku a naznačil, že termín ukončenia kurzového záväzku by sa mohol posunúť ďalej do budúcnosti (teda za horizont druhej polovice roku 2016).

Dnes bude v Česku zverejnený údaj o maloobchodných tržbách za júl, ale väčšiu pozornosť pritiahne zasadnutie ECB. Ak zasadnutie vyznie holubičím spôsobom (čo je podľa nás pravdepodobné), tak to môže byť zaujímavá správa aj z hľadiska českých trhov. A to najmä v súvislosti so včerajšími komentármi V. Tomšíka. (Čitajte viac TU.)

Komodity
Volatilita cien ropy sa včera vrátila k normálu. Cena mesačného kontraktu na Brent vzrástla asi o 2 percentá. Býky síce neboli nadšení z vcelku výrazného nárastu zásob ropy v USA, avšak vo večerných hodinách cena opäť oživila a dostala sa nad 50 USD / barel. Istá úľava bola vidieť aj na cenách základných kovov, ktoré v priemere rástli asi o percento. Cena medi vzrástla nad 5100 USD / t.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2022-09-29 18:47:36 - Feat.: - Title: Dosluhujúci premiér Draghi príde do Kyjeva. Obdrží tam jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní 02 - Modified: 2022-09-16 15:32:54 - Feat.: - Title: Protiruské sankcie fungujú a podpora Ukrajiny musí pokračovať, uviedol Draghi 03 - Modified: 2022-08-24 11:52:35 - Feat.: - Title: Taliansku sa podľa Draghiho bude dariť s akoukoľvek vládou. Predčasné voľby sa blížia 04 - Modified: 2022-08-01 21:36:43 - Feat.: - Title: V Taliansku sa rodí aliancia v snahe poraziť krajnú pravicu v septembrových voľbách 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:49