StoryEditor

Možno, že Čína žiaden záchranný program nemá (komentár)

20.08.2015, 14:06

Vývoj v Číne sledujem veľmi dlho a väčšina komentárov, ktoré som v súvislosti s jej ekonomikou počul, vyzerá v podstate rovnako: "Áno Čína má X problémov. Ale vláda má plán, ako ho vyriešiť a centrálna banka disponuje radom nástrojov, ktoré k tomu môže použiť. Pozrite sa na napríklad na 3,7 bilióna dolárov rezerv!" Krásnym príkladom podobného uvažovania je analýza, ktorú vykonal Zheng Liu z Federal Reserve Bank of San Francisco. Tá nesie názov "Je čínsky rastový zázrak na konci?" V závere sa dočítame:

"Čínska vláda zverejnila v roku 2013 plán na vyriešenie štrukturálnych problémov a dosiahnutie dlhodobo udržateľného rastu. Zreformovaný by mal byť finančný sektor vrátane liberalizácie sadzieb, fiškálnej politiky a najmä posilnenie záchranných sociálnych sietí. K tomu sa musia pridať reformy v oblasti štátom vlastnených firiem a otváranie trhov a liberalizácie menového kurzu a kapitálových tokov. Ak bude Čína v oblasti reforiem úspešná, mala by sa vyhnúť pasci stredných príjmov a dosiahnuť rozumného dlhodobého rastu."

V niektorej inej krajine by sme o pravdepodobnosti úspešného prevedenia tak rozsiahlych reforiem mohli len pochybovať. Ale tu hovoríme o Číne, ktorej vláda dokázala 37 rokov navigovať ekonomiku tak, že rástla neuveriteľným tempom. Viera v úspešné vykonanie reforiem sa môže zdať naivná, ale určite pre ňu hovoria doterajšie úspechy vlády. Aj keď tie určite nie sú zárukou toho, že vláda bude úspešná aj naďalej a v tomto ohľade je súčasný vývoj v čínskej ekonomike veľmi zaujímavý a dokonca aj hrozivý. Množia sa totiž náznaky, že vláda žiaden veľký plán nemá, alebo sa na ňom nie je schopná zhodnúť.

Posledným príkladom je devalvácia menového kurzu. Je pochopiteľné, že po niekoľkomesačnom posilňovaní dolára a oslabení čínskej ekonomiky vláda zatúžila po uvoľnení väzby medzi jüanom a dolárom. Podané vysvetlenie bolo ale mätúce a Kevin Yao z Reuters uvádza, že "vo vládnych kruhoch sa objavujú stále hlasnejšie volania po ešte väčšom oslabení, ktoré by pomohlo ľuďom v núdzi exportovať". Ministerstvo financií vraj v tejto súvislosti bojuje s centrálnou bankou, ktorá sa snaží o to, aby sa Čína zbavila svojej závislosti na exportoch.

Podobný zmätok je zjavný aj na vývoji na akciovom trhu. Ako uviedol WSJ: "V jednej chvíli sa regulátor snažil o zvýšenie predajného tlaku, zatiaľ čo centrálna banka sa pokúšala o zdvihnutie cien akcií." To neznie ako dobre koordinovaná vládna politika. Naopak, potvrdzuje to úvahy o vnútorných konfliktoch, ktoré predtým čínska vláda tak rada kritizovala u jej západných náprotivkov a najmä v prípade USA. Vitajte v klube!

Tým nechcem povedať, že čínska vláda sa zrazu stala neschopnou. Rad z nás je napríklad prekvapená tým, že zúfalá snaha o zastavenie prepadu na čínskom akciovom trhu je aspoň zatiaľ v podstate úspešná. Čínska ekonomika čelí dlhej rade výziev a čínsku vládu tvoria chybujúci ľudia, ktorí čelia konfliktu záujmov a názorov. V túto chvíľu nie je ani zďaleka jasné, že by táto vláda mala nejaký životaschopný plán, ako pokračovať ďalej. Ale stále má k dispozícii 3,7 bilióna dolárov rezerv!

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-27 13:11:00 - Feat.: 0 - Title: MDPT začne od 1. septembra kontroly originality vozidiel
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-26 13:52:13 - Feat.: - Title: Rusko a Čína diskutujú o pôžičkách v jüanoch. Nič však nie je rozhodnuté, vraví ruský minister financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:46