StoryEditor

V Amerike sa prudko uťahuje. Trhy sa boja, že si ich Fed nevšíma (komentár)

05.10.2015, 15:17

Keď Janet Yellenová po poslednom zasadnutí FOMC oznámila, že zatiaľ k zvýšeniu sadzieb nedôjde, mnoho ekonómov sa začala domnievať, že Fed sa významne posunul smerom k holubičej filozofii. Trhy ale zatiaľ podobný názor nezdieľajú, čo sa prejavilo aj posilnením dolára a oslabovaním akciového trhu. Investori sa tak pravdepodobne domnievajú, že ide len o pozdržanie nevyhnutného zvýšenia sadzieb v tomto roku.

Prevažná väčšina členov FOMC sa stále prikláňa k názoru, že sadzby pôjdu hore už tento rok. Napríklad James Bullard z Fedu zo St. Louis uvádza, že ekonomika sa nachádza blízko svojho normálu, zatiaľ čo monetárna politika je mu veľmi vzdialená. A zdá sa, že Yellenová sa tiež prikláňa k názoru, že došlo iba k odkladu nutného kroku.

Niektorí členovia FOMC sa ale predsa len obávajú utiahnutia finančných podmienok v USA, ku ktorému došlo v posledných niekoľkých mesiacoch. Tí budú so zdvíhaním sadzieb váhať až do chvíle, kedy sa tento trend obráti. Aj Yellenová uťahovanie finančných podmienok niekoľkokrát spomenula. Rozsah tohto problému je zrejmý z grafu, kde je tmavo-modro vyznačený vývoj indexu finančných podmienok v americkej ekonomike (FCI). Svetlo-modro je potom vyznačený kurz dolára, ktorý je hlavným faktorom stojacim za utiahnutím podmienok na finančných trhoch:

Za výskumom, ktorý viedol k používaniu FCI, stál v deväťdesiatych rokoch aj súčasný prezident New Yorkského Fedu William Dudley. FCI vedľa kurzu dolára odráža aj vývoj na akciovom trhu, vývoj úverových spreadov a krátkodobých sadzieb. Goldman Sachs tvrdí, že popísané utiahnutie FCI sa už prejavilo na raste americkej ekonomiky, ktorý podľa banky klesol o 0,5 percentuálneho bodu. Na konci roka potom pokles dosiahne 0,8 percentuálneho bodu a banka tvrdí, že taký efekt by malo trojnásobné zvýšenie sadzieb vo výške štvrť percentuálneho bodu. Finančné podmienky sú tak teraz utiahnutejšie, než by mali byť s ohľadom na ciele Fedu týkajúce sa inflácie a nezamestnanosti. Nami odhadované tempo rastu americkej ekonomiky je vyznačené v druhom grafe (vyhladená modrá krivka ukazuje odhad vykonaný na základe všetkých dát dostupných k 22. septembra a čierna linka ukazuje odhad dlhodobého rastu):

Ako teda celá táto hra skončí? Ak máme veriť projekciám z Fedu, väčšina jeho zástupcov sa domnieva, že tento rok začne séria postupného zvyšovania sadzieb. Ak však vezmeme do úvahy vývoj v Číne a posledné dáta z trhu práce sú takéto projekcie príliš optimistické. A trhy sa obávajú toho, že Fed nevenuje dostatočnú pozornosť ani tomu, k akému veľkému utiahnutiu finančných podmienok v americkej ekonomike došlo.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-04 09:05:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci pozorujú vznik planéty podobnej Zemi
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:15